Reklama

Fialový zemiak? Čím sa líši od klasického, aký poznáme?

Fialové zemiaky majú obsah živín podobný obsahu živín v iných odrodách zemiakov.

Zdroj: Canva

Reklama

Fialové zemiaky sú pútavé nielen pre oči, ale aj chutný spôsob, ako si vychutnať porciu zdravia.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    TEASER | 5 skvelých tipov, aby sa vašej ANTÚRII darilo

    Výrazná fialová farba, ktorú má táto odroda, nie je len vizuálne pekná, ale aj plná výživných látok. Spôsobuje zvýšený obsah prírodných farbív s vysokými antioxidačnými účinkami. Je niekoľkonásobne vyššií než v klasických zemiakoch. Fialové zemiaky dokonca obsahujú aj 5x viac vitamínu C ako biela varianta.

    Zdroj: Canva

    Výrazná fialová farba nie je len vizuálne pekná, ale aj plná výživných látok. Fialovú farbu spôsobuje zvýšený obsah prírodných farbív s vysokými antioxidačnými účinkami.

    Fialové zemiaky majú obsah živín podobný obsahu živín v iných odrodách zemiakov, hoci ich obsah minerálov sa môže líšiť v závislosti od pôdy, v ktorej boli pestované. Existuje mylná predstava, že všetky živiny v zemiakoch sa nachádzajú v ich šupke. V skutočnosti sa viac ako polovica ich živín nachádza v dužine.

    Podporujú imunitný systém a tiež sa im pripisujú účinky v boji s rakovinou. Odborníci hovoria, že majú aj protizápalový účinok, napomáhajú správnej funkcii čriev.

    Môžu byť pripravované podobne ako bežné zemiaky - pečené, varené, prazené alebo grilované. Okrem toho sa fialové zemiaky niekedy používajú na prípravu rôznych jedál, ako sú hranolky, pyré alebo zemiakový šalát. Na ďalšej strane nájdete postup na pečené zamiaky.

    Zdroj: Canva

    Výrazná fialová farba nie je len vizuálne pekná, ale aj plná výživných látok. Fialovú farbu spôsobuje zvýšený obsah prírodných farbív s vysokými antioxidačnými účinkami.

    Pečené zemiaky

    Zdroj: Canva

    Zaujímavé je, že zemiaky obsahujú viac draslíka ako banány.