Reklama

4 VYUŽITIA BAZY v našej domácnosti. Plus jeden NETRADIČNÝ RECEPT!

Z bazy sa dá vyrobiť vynikajúci sirup.

Zdroj: Shutterstock

Reklama

Príroda nám ponúka širokú škálu najrôznejších rastlín k ich využitiu. Veľmi typickou rastlinou je aj baza. Prezradíme Vám niekoľko typov, ako ju zužitkovať v kuchyni. Plus jeden naozaj netradičný recept.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    TEASER | Bazový ocot oceníte v kuchyni aj v lekárničke
    Zdroj: redakcia Záhradkár

    Bazový sirup

    Asi tým najtypickejším využitím bazy je, že ju spracujeme do podoby sirupu. Ten je ideálnym produktom v tieto horúce a pomerne už letné dni.

    • 2 litre prevarenej vody
    • 40 ks kvetov bazy
    • 1,5 kg cukru
    • 3 dobre umyté citróny

    Kvety dôkladne umyjeme, aby sme sa ich zbavili škodcov a iných nečistôt. Dáme ich do hlbšieho hrnca a zalejeme prevarenou vodou. Pridáme na kolieska nakrájané citróny, zakryjeme a necháme postáť pokojne aj dva dni. Potom výluh z bazy precedíme cez sitko do druhého hrnca, pridáme cukor a nechajte ho rozpustiť. Sirup nalejeme do fliaš, ktoré buď skladujeme v chladničke alebo ich môžeme aj zavariť. Vtedy nám vydržia pomerne dlhšie.

    Zdroj: shutterstock

    Tento bazový sirup má sýtočervenú farbu

    Bazový sirup II.

    Pri sirupoch ešte chvíľu zostaneme. Pripravíme si sirup z plodov bazy. Ten bude mať krásnu sýtu červeno-čiernu farbu.

    • 1 kg zrelých plodov
    • 0,5 kg cukru
    • šťavu z polovice citróna
    • 1/2 PL citrónovej kyseliny
    • 0,5 l vody

    Bobule povaríme vo vode približne 15 - 20 minút. Zmes môžeme rozmixovať a necháme do druhého dňa postáť. Zmes na druhý deň precedíme a povaríme s cukrom, citrónovou šťavou a kyselinou citrónovou približne ďalších 15 - 20 minút. Sirup ešte horúci nalejeme do fliaš.

    Zdroj: Shutterstock

    Z bazy dokážeme spraviť aj džem

    Džem

    Keďže baza má svoje plody, tak takmer z väčšiny plodov sa dá spraviť džem.

    • 1,5 kg zrelých plodov bazy
    • 750 g cukru
    • šťava z dvoch citrónov

    Bobule, šťavu z citrónov a cukor spolu zmiešame a necháme do druhého dňa postáť. Na druhý deň zmes varíme asi 20 minút. Rozmixujme, precedíme a opäť varíme, tentoraz až do zhustnutia. Môže to trvať aj hodinu.

    Zdroj: Shutterstock

    Čaj z bazy priaznivo pôsobí na imunitu, ale i na priedušky

    Čaj či inhalácia

    Bazu môžeme využiť aj ako liek. Výborným a asi najjednoduchším spôsobom je ju piť vo forme čaju. Je účinná, pokiaľ nás trápi nádcha, sme prechladnutý, ale pomôžu aj prieduškám. Vynikajúco podporí náš imunitný systém a dokonca podporuje aj potenie. Preto je ideálne si ju dať pred návštevou sauny.

    Ako sme už spomínali, tak blahodarne pôsobí aj na priedušky. Bazu môžeme využiť aj vo forme inhalovania. Stačí si pár sušených kvetov zaliať vriacou vodou a naparovať sa pod uterákom alebo osuškou.

    Špeciálny recept z kvetov bazy nájdete na ďalšej strane. >>>

    Zdroj: shutterstock

    K sladkým bazovým palacinkám sa skvele hodí kopček šľahačky alebo vanilkovej zmrzliny.

    Bazové palacinky

    Pokiaľ ste nevedeli, tak bazu môžete využiť aj pri pečení. Jednoduchým spôsobom si z nej môžete spraviť sladké bazové palacinky.

    • Kvety bazy
    • Hustejšie cestíčko - hl. múka, vajce, štipka soli, vanilkový cukor a mlieko
    • Olej na vyprážanie
    • Cukor a škorica na posypanie

    Kvety bazy umyjeme a necháme osušiť. Pripravíme si hustejšie cestíčko. Kvety posypeme hl. múkou, obalíme v cestíčku a vypražíme na oleji do zlata. Ešte teplé posypeme cukrom zmiešaným so škoricou. Ideálne by sa k tomu hodil kopček vanilkovej zmrzliny a šľahačky.

    Určite stojí za to, aby ste aspoň jeden z našich receptov vyskúšali. Recepty nie sú náročné a výsledok stojí za to. Dobrú chuť!

    Vyberáme pre vás niečo PLUS