4 VYUŽITIA BAZY v našej domácnosti. Plus jeden NETRADIČNÝ RECEPT!
9. 6. 2023, 18:00 (aktualizované: 30. 5. 2024, 20:39)

Zdroj: Shutterstock
Príroda nám ponúka širokú škálu najrôznejších rastlín k ich využitiu. Veľmi typickou rastlinou je aj baza. Prezradíme Vám niekoľko typov, ako ju zužitkovať v kuchyni. Plus jeden naozaj netradičný recept.
Zdroj: profimedia.sk
Zdroj: Gurmet
Zdroj: © StockFood
Galéria k článku

Zdroj: redakcia Záhradkár
Bazový sirup
Asi tým najtypickejším využitím bazy je, že ju spracujeme do podoby sirupu. Ten je ideálnym produktom v tieto horúce a pomerne už letné dni.
- 2 litre prevarenej vody
- 40 ks kvetov bazy
- 1,5 kg cukru
- 3 dobre umyté citróny
Kvety dôkladne umyjeme, aby sme sa ich zbavili škodcov a iných nečistôt. Dáme ich do hlbšieho hrnca a zalejeme prevarenou vodou. Pridáme na kolieska nakrájané citróny, zakryjeme a necháme postáť pokojne aj dva dni. Potom výluh z bazy precedíme cez sitko do druhého hrnca, pridáme cukor a nechajte ho rozpustiť. Sirup nalejeme do fliaš, ktoré buď skladujeme v chladničke alebo ich môžeme aj zavariť. Vtedy nám vydržia pomerne dlhšie.
Zdroj: shutterstock
Tento bazový sirup má sýtočervenú farbu
Bazový sirup II.
Pri sirupoch ešte chvíľu zostaneme. Pripravíme si sirup z plodov bazy. Ten bude mať krásnu sýtu červeno-čiernu farbu.
- 1 kg zrelých plodov
- 0,5 kg cukru
- šťavu z polovice citróna
- 1/2 PL citrónovej kyseliny
- 0,5 l vody
Bobule povaríme vo vode približne 15 - 20 minút. Zmes môžeme rozmixovať a necháme do druhého dňa postáť. Zmes na druhý deň precedíme a povaríme s cukrom, citrónovou šťavou a kyselinou citrónovou približne ďalších 15 - 20 minút. Sirup ešte horúci nalejeme do fliaš.
Zdroj: Shutterstock
Z bazy dokážeme spraviť aj džem
Džem
Keďže baza má svoje plody, tak takmer z väčšiny plodov sa dá spraviť džem.
- 1,5 kg zrelých plodov bazy
- 750 g cukru
- šťava z dvoch citrónov
Bobule, šťavu z citrónov a cukor spolu zmiešame a necháme do druhého dňa postáť. Na druhý deň zmes varíme asi 20 minút. Rozmixujme, precedíme a opäť varíme, tentoraz až do zhustnutia. Môže to trvať aj hodinu.
Zdroj: Shutterstock
Čaj z bazy priaznivo pôsobí na imunitu, ale i na priedušky
Čaj či inhalácia
Bazu môžeme využiť aj ako liek. Výborným a asi najjednoduchším spôsobom je ju piť vo forme čaju. Je účinná, pokiaľ nás trápi nádcha, sme prechladnutý, ale pomôžu aj prieduškám. Vynikajúco podporí náš imunitný systém a dokonca podporuje aj potenie. Preto je ideálne si ju dať pred návštevou sauny.
Ako sme už spomínali, tak blahodarne pôsobí aj na priedušky. Bazu môžeme využiť aj vo forme inhalovania. Stačí si pár sušených kvetov zaliať vriacou vodou a naparovať sa pod uterákom alebo osuškou.
Špeciálny recept z kvetov bazy nájdete na ďalšej strane. >>>
Zdroj: shutterstock
K sladkým bazovým palacinkám sa skvele hodí kopček šľahačky alebo vanilkovej zmrzliny.
Bazové palacinky
Pokiaľ ste nevedeli, tak bazu môžete využiť aj pri pečení. Jednoduchým spôsobom si z nej môžete spraviť sladké bazové palacinky.
- Kvety bazy
- Hustejšie cestíčko - hl. múka, vajce, štipka soli, vanilkový cukor a mlieko
- Olej na vyprážanie
- Cukor a škorica na posypanie
Kvety bazy umyjeme a necháme osušiť. Pripravíme si hustejšie cestíčko. Kvety posypeme hl. múkou, obalíme v cestíčku a vypražíme na oleji do zlata. Ešte teplé posypeme cukrom zmiešaným so škoricou. Ideálne by sa k tomu hodil kopček vanilkovej zmrzliny a šľahačky.
Určite stojí za to, aby ste aspoň jeden z našich receptov vyskúšali. Recepty nie sú náročné a výsledok stojí za to. Dobrú chuť!