ČEREŠNE nielen do bublaniny: Vyskúšajte, ako božsky chutia s rozmarínom či bazalkou
16. 6. 2021, 14:00 (aktualizované: 30. 5. 2024, 20:34)

Zdroj: Alena HRBKOVÁ (časopis Gurmet)
V južnejších okresoch už dozrievajú sladké čerešne. Ak premýšľate, čím novým by ste mohli prekvapiť svojich najbližších, máme pre vás skvelé tipy na hlavný chod i dezert. My sme tieto dva kulinárske skvosty ochutnali a vrelo ich odporúčame!
Zdroj: Shutterstock
Zdroj: Pinterest
Zdroj: profimedia
Galéria k článku
Kura s čerešňami a rozmarínom
Budete potrebovať:
- celé kura alebo 4 kuracie stehná
- 6 výhonkov čerstvého rozmarínu
- 4 hrste čerešní
- 2 strúčiky cesnaku
- 100 ml olivového oleja
- 3 lyžice balzamového octu
- soľ
- mleté čierne korenie
1. Kura naporciujte, osoľte a okoreňte. V panvici rozohrejte olej a všetky časti sprudka zo všetkých strán opečte.
2. V miske zmiešajte odkôstkované čerešne, prelisovaný cesnak a balzamový ocot. Podľa potreby osoľte.
3. Kura naukladajte do pekáča, obložte výhonkami rozmarínu a prelejte marinádou. Pečte v rúre predhriatej na 200 °C asi 45-50 minút.
Zdroj: Alena HRBKOVÁ (časopis Gurmet)
Jemne sladká marináda sa hodí aj k iným druhom hydiny, napríklad ku kačici alebo k morke.
Zdroj: Alena HRBKOVÁ (časopis Gurmet)
Skúsiť môžete aj ďalšie kombinácie. Skvelé bude amaretto a tymian.
Marinované čerešne s pomarančom a bazalkou
Budete potrebovať:
- 500 g čerešní (ideálne odrody s rôzne farebnou dužinou)
- kôru z pomaranča
- 2 lyžice pomarančovej šťavy
- 2 lyžice trstinového cukru
- 2 výhonky čerstvej bazalky
- 1-2 lyžice likéru Grand Marnier
- 250 g ricotty alebo mascarpone
- 50-100 ml smotany na šľahanie
- štipku soli
1. Odkôstkujte čerešne a prekrojte ich na polovice alebo štvrtky. Dajte do misky, pridajte pomarančovú kôru a šťavu, likér, nasekanú bazalku, soľ a zasypte ich cukrom. Nechajte hodinu odležať, aby pustili šťavu.
2. Ricottu alebo mascarpone narieďte smotanou, aby získali jemnejšiu konzistenciu, a podávajte s marinovanými čerešňami.
