Reklama

ČEREŠNE nielen do bublaniny: Vyskúšajte, ako božsky chutia s rozmarínom či bazalkou

Dva chutné čerešňové recepty, ktoré musíte vyskúšať!

Zdroj: Alena HRBKOVÁ (časopis Gurmet)

Reklama

V južnejších okresoch už dozrievajú sladké čerešne. Ak premýšľate, čím novým by ste mohli prekvapiť svojich najbližších, máme pre vás skvelé tipy na hlavný chod i dezert. My sme tieto dva kulinárske skvosty ochutnali a vrelo ich odporúčame!

Kura s čerešňami a rozmarínom

Budete potrebovať:

  • celé kura alebo 4 kuracie stehná
  • 6 výhonkov čerstvého rozmarínu
  • 4 hrste čerešní
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 100 ml olivového oleja
  • 3 lyžice balzamového octu
  • soľ
  • mleté čierne korenie

1. Kura naporciujte, osoľte a okoreňte. V panvici rozohrejte olej a všetky časti sprudka zo všetkých strán opečte.

2. V miske zmiešajte odkôstkované čerešne, prelisovaný cesnak a balzamový ocot. Podľa potreby osoľte.

3. Kura naukladajte do pekáča, obložte výhonkami rozmarínu a prelejte marinádou. Pečte v rúre predhriatej na 200 °C asi 45-50 minút.

Zdroj: Alena HRBKOVÁ (časopis Gurmet)

Jemne sladká marináda sa hodí aj k iným druhom hydiny, napríklad ku kačici alebo k morke.

Zdroj: Alena HRBKOVÁ (časopis Gurmet)

Skúsiť môžete aj ďalšie kombinácie. Skvelé bude amaretto a tymian.

Marinované čerešne s pomarančom a bazalkou

Budete potrebovať:

  • 500 g čerešní (ideálne odrody s rôzne farebnou dužinou)
  • kôru z pomaranča
  • 2 lyžice pomarančovej šťavy
  • 2 lyžice trstinového cukru
  • 2 výhonky čerstvej bazalky
  • 1-2 lyžice likéru Grand Marnier
  • 250 g ricotty alebo mascarpone
  • 50-100 ml smotany na šľahanie
  • štipku soli

1. Odkôstkujte čerešne a prekrojte ich na polovice alebo štvrtky. Dajte do misky, pridajte pomarančovú kôru a šťavu, likér, nasekanú bazalku, soľ a zasypte ich cukrom. Nechajte hodinu odležať, aby pustili šťavu.

2. Ricottu alebo mascarpone narieďte smotanou, aby získali jemnejšiu konzistenciu, a podávajte s marinovanými čerešňami.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Francúzsky čerešňový koláč