Dokonalé medovníky: Voňavý recept a návod na kreatívne zdobenie pre sviatočnú atmosféru
13. 12. 2024, 18:00

Zdroj: Marcela Szabóová
Ako sa blíži čas Vianoc, nezameniteľná vôňa čerstvo upečených medovníkov už láka do kuchyne aj tých najzaneprázdnenejších. Preneste sa s nami do sveta voňavého pečenia a ozdobovania.
Zdroj: https://www.instagram.com/p/DDBwQsTqvsv/
Zdroj: FB/ÚĽUV
Zdroj: https://www.instagram.com/p/DC6IRHlKNBo/
Galéria k článku
Receptov na medovníky je neúrekom, ale vo svojej podstate sú si všetky podobné. Základom je teplá zmes z medu, cukru a tuku, najčastejšie masla. Pridaním sypkých surovín vznikne voňavé a vláčne cesto, z ktorého pečieme obľúbené koláčiky. Čerešničkou na torte pre každú gazdinú, ale aj deti, je ich zdobenie. Majstrovským dielom sú čipky z cukrového snehu,ale aj maľované vzory.

S tradičnou vôňou
Ak ste ešte nestihli napiecť medovníky, podobne, ako my, je najvyšší čas. Vyskúšajte náš recept (suroviny nájdete nižšie). Základom je dodržať presný pomer a postup. V miske si zmiešajte všetky sypké suroviny. Do malého hrnčeka navážte kryštálový cukor, med a maslo. Na miernom ohni miešajte, kým sa suroviny nespoja do homogénnej zmesi. Ešte teplú ju prilejte k sypkým surovinám a premiešajte, aby sa spojili. Do pripraveného teplého cesta vmiešajte vajcia a nechajte vychladnúť. Následne cesto preložte do chladničky zabalené v potravinovej fólii. Malo by odpočívať aspoň 2 hodiny, ideálne do druhého dňa.
Pred pečením cesto vyberte z chladničky, aby zmäklo. Vyvaľkajte na výšku 0,5 cm a vykrajujte. Pečte na 180 stupňov. Ešte horúce medovníky potrite bielkom s trochou kakaového prášku. Budú nádherne lesklé.
Potrebné suroviny:
- 160 g kryštálového cukru
- 160 g medu
- 120 g masla (alebo iný tuk na pečenie)
- 500 g hladkej múky
- 1 KL sódy bikarbóny
- 1 KL mletej škorice
- 1 KL perníkového korenia
- 2 celé vajcia
Počuli ste už náš podcast? V každej epizóde vám prezradíme praktické tipy do záhrady a poskytneme zaujímavé rozhovory s odborníkmi. 👇🏻