Reklama

Dokonalé medovníky: Voňavý recept a návod na kreatívne zdobenie pre sviatočnú atmosféru

Formičky sú stále tie isté, ale výzdoba je vždy iná.

Zdroj: Marcela Szabóová

Reklama

Ako sa blíži čas Vianoc, nezameniteľná vôňa čerstvo upečených medovníkov už láka do kuchyne aj tých najzaneprázdnenejších. Preneste sa s nami do sveta voňavého pečenia a ozdobovania.

Receptov na medovníky je neúrekom, ale vo svojej podstate sú si všetky podobné. Základom je teplá zmes z medu, cukru a tuku, najčastejšie masla. Pridaním sypkých surovín vznikne voňavé a vláčne cesto, z ktorého pečieme obľúbené koláčiky. Čerešničkou na torte pre každú gazdinú, ale aj deti, je ich zdobenie. Majstrovským dielom sú čipky z cukrového snehu,ale aj maľované vzory.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Vajcia na zdobenie medovníkov nekupujte! S týmto snehom vykúzlite medovníčky hodné profíka

    S tradičnou vôňou

    Ak ste ešte nestihli napiecť medovníky, podobne, ako my, je najvyšší čas. Vyskúšajte náš recept (suroviny nájdete nižšie). Základom je dodržať presný pomer a postup. V miske si zmiešajte všetky sypké suroviny. Do malého hrnčeka navážte kryštálový cukor, med a maslo. Na miernom ohni miešajte, kým sa suroviny nespoja do homogénnej zmesi. Ešte teplú ju prilejte k sypkým surovinám a premiešajte, aby sa spojili. Do pripraveného teplého cesta vmiešajte vajcia a nechajte vychladnúť. Následne cesto preložte do chladničky zabalené v potravinovej fólii. Malo by odpočívať aspoň 2 hodiny, ideálne do druhého dňa.

    Pred pečením cesto vyberte z chladničky, aby zmäklo. Vyvaľkajte na výšku 0,5 cm a vykrajujte. Pečte na 180 stupňov. Ešte horúce medovníky potrite bielkom s trochou kakaového prášku. Budú nádherne lesklé.

    — Záhradkár

    Potrebné suroviny:

    • 160 g kryštálového cukru
    • 160 g medu
    • 120 g masla (alebo iný tuk na pečenie)
    • 500 g hladkej múky
    • 1 KL sódy bikarbóny
    • 1 KL mletej škorice
    • 1 KL perníkového korenia
    • 2 celé vajcia

    Počuli ste už náš podcast? V každej epizóde vám prezradíme praktické tipy do záhrady a poskytneme zaujímavé rozhovory s odborníkmi. 👇🏻

    Vyberáme pre vás niečo PLUS

    Autor článku

    Vyštudovala som Záhradníctvo na Slovenskej Poľnohospodárskej Univerzite, kde som sa priučila technológii pestovania ovocia, kvetov, zeleniny aj viniča. Lásku k prírode som dostala do vienka od mojich príbuzných, ktorí inklinovali k pestovaniu rastlín a výrobe vína. Po štúdiu moja cesta viedla do redakcie časopisu Záhradkár, kde sa snažím neustále prinášať zaujímavé záhradkárske témy, ktorými žijem aj v súkromí.