Domáca oriešková granola: Chrumkavé a zdravé raňajky na každý deň
29. 10. 2024, 6:00

Zdroj: Midjourney/Monika Fajdová
Domáca oriešková granola je skvelým spôsobom, ako začať deň chutne a zdravo. Tento recept je jednoduchý a môžete si ho prispôsobiť podľa vlastných preferencií.

Ingrediencie:
- 300 g ovsených vločiek (jemných alebo klasických)
- 100 g mixu orieškov (mandle, vlašské orechy, kešu, lieskové orechy)
- 50 g semienok (slnečnicové, ľanové, chia alebo tekvicové)
- 2 polievkové lyžice kokosového oleja (alebo iného oleja)
- 3 polievkové lyžice medu alebo javorového sirupu
- 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
- 1 čajová lyžička škorice (voliteľné)
- Štipka soli
- 50 g sušeného ovocia (hrozienka, brusnice, marhule – voliteľné)
- 50 g kokosových lupienkov (voliteľné)
Predhrejte rúru na 160 °C a pripravte si plech vyložený papierom na pečenie. V miske zmiešajte ovsené vločky, nasekané oriešky a semienka. Môžete použiť akékoľvek oriešky a semienka podľa chuti. V menšej miske zmiešajte kokosový olej, med (alebo javorový sirup), vanilkový extrakt, škoricu a štipku soli. Zmes zohrejte v mikrovlnke alebo na sporáku, aby sa olej a med spojili do hladkej zmesi. Nalejte mokrú zmes na suchú zmes a dôkladne premiešajte, aby boli všetky vločky a oriešky rovnomerne pokryté.
Zmes rozložte rovnomerne na plech vyložený papierom na pečenie. Vložte plech do predhriatej rúry a pečte 20–30 minút, pričom každých 10 minút zmes premiešajte, aby sa granola rovnomerne upiekla. Granola by mala byť zlatohnedá a voňavá. Po upečení nechajte granolu vychladnúť. Potom pridajte sušené ovocie a kokosové lupienky, ak ich používate.