Reklama

Domáca oriešková granola: Chrumkavé a zdravé raňajky na každý deň

Pripravte si chrumkavú orieškovú granolu.

Zdroj: Midjourney/Monika Fajdová

Reklama
Monika Fajdová

Monika Fajdová

Externá redaktorka

Domáca oriešková granola je skvelým spôsobom, ako začať deň chutne a zdravo. Tento recept je jednoduchý a môžete si ho prispôsobiť podľa vlastných preferencií.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Vonia jeseňou! Vyskúšajte výborný - Obrátený HRUŠKOVÝ koláč

    Ingrediencie:

    • 300 g ovsených vločiek (jemných alebo klasických)
    • 100 g mixu orieškov (mandle, vlašské orechy, kešu, lieskové orechy)
    • 50 g semienok (slnečnicové, ľanové, chia alebo tekvicové)
    • 2 polievkové lyžice kokosového oleja (alebo iného oleja)
    • 3 polievkové lyžice medu alebo javorového sirupu
    • 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
    • 1 čajová lyžička škorice (voliteľné)
    • Štipka soli
    • 50 g sušeného ovocia (hrozienka, brusnice, marhule – voliteľné)
    • 50 g kokosových lupienkov (voliteľné)

    Predhrejte rúru na 160 °C a pripravte si plech vyložený papierom na pečenie. V miske zmiešajte ovsené vločky, nasekané oriešky a semienka. Môžete použiť akékoľvek oriešky a semienka podľa chuti. V menšej miske zmiešajte kokosový olej, med (alebo javorový sirup), vanilkový extrakt, škoricu a štipku soli. Zmes zohrejte v mikrovlnke alebo na sporáku, aby sa olej a med spojili do hladkej zmesi. Nalejte mokrú zmes na suchú zmes a dôkladne premiešajte, aby boli všetky vločky a oriešky rovnomerne pokryté.

    Zmes rozložte rovnomerne na plech vyložený papierom na pečenie. Vložte plech do predhriatej rúry a pečte 20–30 minút, pričom každých 10 minút zmes premiešajte, aby sa granola rovnomerne upiekla. Granola by mala byť zlatohnedá a voňavá. Po upečení nechajte granolu vychladnúť. Potom pridajte sušené ovocie a kokosové lupienky, ak ich používate.

    Autor článku

    Monika Fajdová

    Externá redaktorka
    Najradšej píšem voňavé recepty zo sezónnych surovín, milujem vôňu byliniek, tulipány a pivónie! Záhradkárčenie mi bolo blízke už od detstva a neopustilo ma do dnešného dňa. Verím, že záhradkárom môže byť každý, stačí si len nájsť svoju cestu.