Ešte ste nepiekli ŠIŠKY ani FÁNKY? Privítajte FAŠIANGY dobrotami, ktoré chutia ako od babičky
22. 1. 2022, 18:00 (aktualizované: 30. 5. 2024, 20:35)

Zdroj: shutterstock
Reklama
K tomuto obdobiu sa dokonale hodia typické a tradičné pochúťky, ktoré musíte vyskúšať. Pripravte si chutné fánky, dolky či šišky.
Zdroj: Dobré jedlo/Natália Jablonková
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Laura Witteková
Galéria k článku
43 fotografiíPrejsť do galérie

Video Player is loading.
TEASER: MARLENKA lepšia, než z obchodu: Náš RECEPT na MEDOVÉ REZY si zamilujeteBožie milosti pečené v rúre
Zdroj: Veronika Kollárová, Laura Witteková
Božie milosti pečené v rúre
ZA 2 PLECHY, PRÍPRAVA 30 MINÚT + CHLADENIE
Potrebujete:
- 200 g hladkej múky
- 125 g kyslej smotany
- 125 g masla
- 1 žĺtok
- štipka soli
- práškový cukor na plech
- ľubovoľný džem na podávanie
- krupicový cukor zmiešaný s vanilkou na posypanie
- mletá škorica (nemusí byť)
Postup:
- Múku, smotanu, maslo, žĺtok a štipku soli spojte do hladkého nelepivého cesta a odložte do chladničky na noc.
- Odležané cesto vyvaľkajte na pomúčenej doske na hrúbku asi 3 mm a vykrajujte kolieska formičkou alebo štvorčeky ostrôžkou.
- Oba tvary ozdobne narežte, aby po upečení vznikli krásne roztvorené koláčiky.
- Plech vystlaný papierom na pečenie posypte práškovým cukrom a vôbec nemusíte šetriť. V ceste cukor nie je. Naň poukladajte koláčiky, posypte ich krupicovým cukrom a dajte piecť do rúry vyhriatej na 180 °C približne 15 minút – alebo tak, aby boli jemne doružova.
- Koláčiky podávajte čerstvé s obľúbeným džemom, prípadne ich posypte mletou škoricou.
Recept na tvarohové fánky nájdete na ďalšej strane >>>

Video Player is loading.
TEASER: Teľací REZEŇ so šalátom: Takto bude chutiť presne ako z ViedneTvarohové fánky
Zdroj: Veronika Kollárová, Laura Witteková
Tvarohové fánky
50 KUSOV, PRÍPRAVA 45 MINÚT
Potrebujete:
- 250 g hladkej múky
- 1 lyžica kryštálového cukru
- 1 lyžička sódy bikarbóny
- 3 lyžice rumu
- 125 g jemného tvarohu
- 1 vajce
- štipka soli
- 4 lyžice mlieka
- masť alebo olej
Postup:
- Všetky ingrediencie okrem oleja dobre vymiešajte na cesto. Z cesta vykrajujte ostrôžkou malé obdĺžniky. V ich strede narežte pozdĺžnu štrbinu a prevlečte cez ňu jeden kraj.
- V hrnci s hrubým dnom roztopte masť alebo zohrejte olej. Fánky smažte doružova a ešte teplé ich pocukrujte.
Dobrý tip: Prečo rum? Vďaka nemu fánky nenasajú počas praženia veľa masti.