Reklama

Ešte ste nepiekli ŠIŠKY ani FÁNKY? Privítajte FAŠIANGY dobrotami, ktoré chutia ako od babičky

Šišky jemné ako obláčik

Zdroj: shutterstock

Reklama
záhradkár logo

redakcia Záhradkár

Kolektív autorov

K tomuto obdobiu sa dokonale hodia typické a tradičné pochúťky, ktoré musíte vyskúšať. Pripravte si chutné fánky, dolky či šišky.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    TEASER: MARLENKA lepšia, než z obchodu: Náš RECEPT na MEDOVÉ REZY si zamilujete

    Božie milosti pečené v rúre

    Zdroj: Veronika Kollárová, Laura Witteková

    Božie milosti pečené v rúre

    ZA 2 PLECHY, PRÍPRAVA 30 MINÚT + CHLADENIE

    Potrebujete:

    • 200 g hladkej múky
    • 125 g kyslej smotany
    • 125 g masla
    • 1 žĺtok
    • štipka soli
    • práškový cukor na plech
    • ľubovoľný džem na podávanie
    • krupicový cukor zmiešaný s vanilkou na posypanie
    • mletá škorica (nemusí byť)

    Postup:

    1. Múku, smotanu, maslo, žĺtok a štipku soli spojte do hladkého nelepivého cesta a odložte do chladničky na noc.
    2. Odležané cesto vyvaľkajte na pomúčenej doske na hrúbku asi 3 mm a vykrajujte kolieska formičkou alebo štvorčeky ostrôžkou.
    3. Oba tvary ozdobne narežte, aby po upečení vznikli krásne roztvorené koláčiky.
    4. Plech vystlaný papierom na pečenie posypte práškovým cukrom a vôbec nemusíte šetriť. V ceste cukor nie je. Naň poukladajte koláčiky, posypte ich krupicovým cukrom a dajte piecť do rúry vyhriatej na 180 °C približne 15 minút – alebo tak, aby boli jemne doružova.
    5. Koláčiky podávajte čerstvé s obľúbeným džemom, prípadne ich posypte mletou škoricou.

    Recept na tvarohové fánky nájdete na ďalšej strane >>>

    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      TEASER: Teľací REZEŇ so šalátom: Takto bude chutiť presne ako z Viedne

      Tvarohové fánky

      50 KUSOV, PRÍPRAVA 45 MINÚT

      Potrebujete:

      • 250 g hladkej múky
      • 1 lyžica kryštálového cukru
      • 1 lyžička sódy bikarbóny
      • 3 lyžice rumu
      • 125 g jemného tvarohu
      • 1 vajce
      • štipka soli
      • 4 lyžice mlieka
      • masť alebo olej

      Postup:

      1. Všetky ingrediencie okrem oleja dobre vymiešajte na cesto. Z cesta vykrajujte ostrôžkou malé obdĺžniky. V ich strede narežte pozdĺžnu štrbinu a prevlečte cez ňu jeden kraj.
      2. V hrnci s hrubým dnom roztopte masť alebo zohrejte olej. Fánky smažte doružova a ešte teplé ich pocukrujte.

      Dobrý tip: Prečo rum? Vďaka nemu fánky nenasajú počas praženia veľa masti.

      Ďalšie chuťovky, aké kedysi nechýbali na žiadnom fašiangovom pohostení, nájdete v našej galérii. A pripravte si niečo na utieranie sliniek! KLIKNITE SEM!

      Autor článku

      redakcia Záhradkár

      Kolektív autorov
      Sme tím vášnivých záhradkárov, ktorí sa delia o svoje vedomosti a lásku k záhradníctvu. Našim cieľom je prinášať odborné rady, praktické skúsenosti, inšpiráciu a aktuálne trendy v oblasti úžitkových i okrasných záhrad a všetkého, čo súvisí s rastlinami.