Reklama

Exotické MÚKY pre citlivé žalúdky: Vyskúšajte tieto menej známe druhy

Veľa ľudí si z tigrích orechov pripravuje domácu múku.

Zdroj: pinterest/thespruceeats.com

Reklama

Ak trpíte alergiou na orechy alebo chcete vyskúšať niečo nové, na trhu nájdete menej známe exotické múky. Obľúbená je najmä múka zo zelených banánov, tigrích orechov či koreňa manioku.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Zber olív je námaha, ktorá stojí za to! Pozrite si ich cestu kým sa premenia na olej

    Bezlepkové múky sú často súčasťou zdravých a vyvážených stravovacích plánov. Na trhu nájdete širokú škálu bezlepkových múk, pre začiatočníkov sú skvelou voľbou overené mixy. Možnosťou sú aj exotické múky, ktoré uspokoja žalúdky a chuťové poháriky aj tých najnáročnejších. Na svoje si prídu celiatici, ľudia s intoleranciou na lepok, histaminici, vegáni, ale aj tí, ktorí si jednoducho želajú obohatiť svoj jedálniček o nové chute a živiny.

    Zdroj: Shutterstock

    Poznáte maniok? Ide o sladký typ zemiaku, ktorý pochádza z Južnej Ameriky a už ho bez problému dostanete aj u nás. Pozor však na to, že jeho korene a listy sú bohaté na kyanid. Aby ste si na netradičnom zemiaku pochutili, treba ho naozaj dôkladne upraviť. Inak bude toxický. Zaručenou istotou je kúpiť si už hotovú múku.

    Manioková múka (cassava)

    Získava sa z tropickej rastliny koreňa manioku jedlého (Manihot esculenta), ktorý sa ošúpe, vysuší a zomelie na jemnú múčku. Je tradične obľúbená v mnohých krajinách sveta a cenená pre mimoriadne zloženie. Je prirodzene bezlepková a vďaka vysokému obsahu rezistentného škrobu vhodná pri nízkosacharidovej diéte. Vďaka neutrálnej chuti sa hodí na prípravu sladkých i slaných pokrmov, múčnikov alebo na zahustenie jedál. Môžete sa stretnúť môžete aj s označením tapioková múka, čo je vlastne škrob extrahovaný z rozdrveného koreňa manioku. Niekoľkonásobným prepieraním vodou vzniká kašovitá hmota. Po jej vysušení a pomletí sa získava biely tapiokový škrob, ktorý má však nižší obsah vlákniny i živín ako manioková múka cassava.

    Zdroj: pinterest/thethingswellmake.com

    Z tigrích orechov sa vyrába aj bezlaktózové mlieko, čo určite poteší pacientov s intoleranciami.

    Múka z tigrích orechov

    Alebo inak zo zemných mandlí sa vyrába mletím hľúz šachora jedlého (Cyperus esculentus). Šachor je prastará plodina pestovaná už v starovekom Egypte a v Ázii dokonca cenená pre liečivé účinky. Hľuzy sú bohatým zdrojom bielkovín, vlákniny a celej plejády minerálov a vitamínov. Majú sladkastú chuť pripomínajúcu mandle, čo umožňuje znížiť v receptoch množstvo pridaného cukru. Môžu si ich dopriať nielen celiatici, ale i ľudia s alergiou na orechy či s histamínovou intoleranciou.

    Zdroj: shutterstock

    Plantajnová múka zo zelených banánov

    Banánová múka

    Môžete ju poznať aj pod názvom plantajnová. Získava sa zo sušených a mletých zelených banánov. Je bohatá na vlákninu a minerálne látky, ako je draslík a horčík. Obsahuje rezistentné škroby, znižuje glykemický index a zasýti na dlhý čas. Vyžaduje tepelnú úpravu a vďaka neutrálnej chuti má všestranné použitie.

    Počuli ste už náš podcast? V každej epizóde vám prezradíme praktické tipy do záhrady a poskytneme zaujímavé rozhovory s odborníkmi.

    Autor článku

    Redaktorka i záhradná architektka, milovníčka prírody, zelene a pestrofarebných kvetov vždy pripravená prinášať novinky, tipy a rady zo sveta záhradného dizajnu, floristiky i úžitkových záhrad.