Reklama

Jablkové HODY: Neskutočný recept na KAČICU, ktorý musíte vyskúšať!

Pečená kačica plnená jablkami s kvasenou kapustou a so zemiakovými knedličkami

Zdroj: Časopis Gurmet/ M. BARTOŠ

Reklama

Nalaďte sa na sviatočnú nôtu a pripravte delikátnu pečenú kačicu, na ktorú vám postačia ľahko dostupné suroviny. A výsledok? Dokonalosť sama!

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    VIDEO | Aké sú kritéria hodnotenia vzoriek jabĺk na súťaži Jablko roka?
    Zdroj: NMH/Záhradkár

    Na pečenú kačicu plnenú jablkami s kvasenou kapustou a so zemiakovými knedličkami budete potrebovať:

    • Kačicu s hmotnosťou asi 2 kg • 3 väčšie biele cibule • 3 väčšie jablká • 400 ml kuracieho vývaru • 60 g dulového džemu • soľ • korenie
    • Na kapustu: 200 g údeného bravčového bôčika • 1 cibuľu • 1 balenie sladkokyslej červenej kapusty • rascu • soľ • šálku hovädzieho vývaru • 1 PL hladkej múky na zahustenie
    • Na knedličky: 80 g masla • 600 g zemiakov (polovicu varených, polovicu surových) • 2 žemle • 50 g škrobu • 1 vajce • soľ

    Zdroj: Časopis Gurmet/ M. BARTOŠ

    Pečená kačica plnená jablkami s kvasenou kapustou a so zemiakovými knedličkami

    Postup:

    1. Cibuľu a jablká ošúpte a nakrájajte na štvrtiny alebo na osminky. Kačicu umyte pod studenou vodou a osušte papierovou utierkou. Odstráňte prebytočný tuk pod kožou okolo otvoru a zvyšky vnútorností. Kačicu osoľte, okoreňte, naplňte jablkami a cibuľou.
    2. Rúru predhrejte na 220 °C. Kačicu vložte do spodnej časti rúry na mriežku, pod ňu položte plech a pečte 15 minút. Kačicu preložte do pekáča, znížte teplotu na 180 °C, podlejte vývarom a pečte dve a pol hodiny. Občas ju popichajte nožom alebo vidličkou, aby odtiekol tuk.
    3. V hrnci zohrejte dulový džem so štipkou soli. Posledných 15 minút pečenia potierajte kačicu džemom, aby získala dokonalý lesk.
    4. Počas pečenia pripravte kapustu a knedličky. Údený bôčik nakrájajte na malé kocky, v panvici na miernom ohni ho nechajte trochu rozpustiť. Po chvíli pridajte nakrájanú cibuľu a opečte spolu dozlatista. Pridajte kapustu, rascu, soľ a prilejte vývar tak, aby bola kapusta ponorená. Varte asi 20 minút, kým nezmäkne. V hrnčeku zmiešajte múku s trochou vody, kapustu zahustite a varte ešte 5 minút.
    5. Pustite sa do knedličiek. Nechajte rozpustiť maslo. Olúpané uvarené zemiaky nastrúhajte na jemnom strúhadle. Žemle nakrájajte na malé kocky a zľahka ich opečte na panvici. Surové zemiaky nastrúhajte tiež na jemnom strúhadle, vyžmýkajte z nich vodu a presuňte ich k uvareným. Pridajte ostatné prísady a dobre premiešajte, kým nezískate kompaktnú hmotu. Tvarujte z nej knedličky asi vo veľkosti golfovej loptičky a varte ich vo vriacej osolenej vode 10 až 15 minút.