
Domáca jahodová zmrzlina
Budete potrebovať: 500 g jahôd ● 1 banán ● 250 ml šľahačkovej smotany ● 250 ml jemného tvarohu ● 100 g cukru vanilkový cukor
Jahody očistite a banán olúpte. Ovocie nakrájajte a dajte zamraziť. V miske vyšľahajte smotanu do tuha. V mixéri rozmixujte spolu zamrznuté ovocie, tvaroh a cukor. Nakoniec pridajte vyšľahanú smotanu a dobre premiešajte. Hotovú zmrzlinu prelejte do uzatvárateľnej plastovej nádoby a odložte do mrazničky na niekoľko hodín, najlepšie na noc. Počas prvých hodín tuhnutia, zmrzlinu každú pol hodinu premiešajte. Zostane tak pekne krémová.
TIP: Ak trpíte laktózovou intoleranciou, namiesto mliečnych výrobkov použite kokosové mlieko.

Farmárkin jahodový džem bez chémie
Budete potrebovať: 3 kg jahôd ● 1,5 kg kryštálového cukru (podľa jahôd) ● 1 vanilkový struk ● 2 citróny
Jahody umyte, odstopkujte a zasypte cukrom. Nechajte chvíľu odležať a rozmixujte. Ak chcete džem s kúskami ovocia, niekoľko jahôd si odložte. Zmes preložte do hrnca so širším dnom, pridajte vanilku a varte na miernom ohni, kým nezhustne. Priebežne odoberajte penu. Nakoniec pridajte zvyšné jahody aj citrónovú šťavu a varte ešte 5 minút. Horúci džem prelejte do čistých pohárov a tie hneď otočte hore dnom. Hotovo.
zdroj: Farmárkin jahodový džem