Už je čas! Pripravte vaječný či kakaový likér na sviatky
9. 12. 2020, 14:00 (aktualizované: 15. 7. 2024, 21:17)

Zdroj: pixabay
Klasika, ktorá patrí k sviatkom! Pripravte si domáce nápoje a podarujte ich aj ako originálny darček.
Vaječný koňak
Budete potrebovať: 500 ml 12 % smotany, vanilkový lusk, 6 žĺtkov, 230 g krupicového cukru, 300 ml trstinového rumu
Smotanu dajte do rajnice, pridajte vanilkové semienka a prázdny lusk. Pomaly priveďte k varu. Potom rajnicu dajte preč zo sporáka a nechajte cez noc odležať. Žĺtka vyšľahajte so štipkou soli a 230 g cukru krupice do nadýchanej peny. Sceďte smotanu a zašľahajte ju k žĺtkom, nakoniec vmiešajte 300 ml trstinového rumu a likér prelejte do čistej fľaše. Potom ho odložte na chladné a tmavé miesto a nechajte ho tam odležať až do Vianoc.
Kakaový likér
Budete potrebovať: 250 ml smotany na šľahanie, 395 g kondenzovaného mlieka, 400 ml whisky, 1 lyžičku vanilkového extraktu, 1 lyžicu kakaa,
Do misky preosejte lyžicu kakaa a pridajte 1 alebo 2 lyžice smotany. Prešľahajte metličkou, aby ste získali hladkú pastu. Potom ju jednoducho zmiešajte s 240 ml smotany, kondenzovaným mliekom, whisky a lyžicou vanilkového extraktu a nalejte do sterilizovanej fľaše. Môžete ho hneď ochutnať, keď mu ale doprajete pár týždňov, chuť bude ešte lepšia.
Zdroj: Matej Kalina
Šéfkuchár Vojto Artz s rodinou pripravili pre čitateľov mesačníka Dobré jedlo ich typické vianočné menu. Na snímke je vaječný likér.