🔥 KOMBUCHA: Starodávny elixír zdravia dobýja svet! 🍹 Zistite, prečo ju všetci milujú!
10. 3. 2025, 0:00
Môže pomôcť pri zápaloch
Organické kyseliny a polyfenoly v kombuche majú protizápalové vlastnosti. Pomáha pri bolestiach kĺbov, zápaloch čriev a môže podporovať regeneráciu svalov. Pravidelná konzumácia môže prispieť k lepšej rovnováhe v tele.
Zdroj: shutterstock
Kombucha (alebo kombuča) sa lúhuje v zelenom alebo čiernom čaji, do ktorého sa pridáva cukor. Ten premieňa na kyselinu octovú.
Domáca výroba
Mnoho ľudí si kombuchu pripravuje doma, pretože je to lacnejšie a umožňuje experimentovať s príchuťami. Potrebný je iba čaj, cukor, voda a scoby, ktorý sa dá získať od iných výrobcov alebo vypestovať. Proces fermentácie trvá 7 až 14 dní v závislosti od teploty a sladkosti.
Zdroj: shutterstock
Kombucha pochádza z Východnej Ázie, s najväčšou pravdepodobnosťou z Číny alebo Japonska, odkiaľ pochádza samotný čaj.
Nápoj s budúcnosťou
Kombucha si získava čoraz väčšiu popularitu a veľké firmy investujú do jej výroby. Niektoré značky dokonca vyrábajú alkoholické verzie s vyšším obsahom alkoholu. Vďaka jej zdravotným benefitom sa očakáva, že jej popularita bude naďalej rásť.
Zdroj: shutterstock
Kombuchu je veľmi dôležité konzumovať len z overených zdrojov, prípadne poznať všetky správne procesy a postupy výroby.
Počuli ste už náš podcast? V každej epizóde vám prezradíme praktické tipy do záhrady a poskytneme zaujímavé rozhovory s odborníkmi.