Reklama

🔥 KOMBUCHA: Starodávny elixír zdravia dobýja svet! 🍹 Zistite, prečo ju všetci milujú!

Môže pomôcť pri zápaloch

Organické kyseliny a polyfenoly v kombuche majú protizápalové vlastnosti. Pomáha pri bolestiach kĺbov, zápaloch čriev a môže podporovať regeneráciu svalov. Pravidelná konzumácia môže prispieť k lepšej rovnováhe v tele.

Zdroj: shutterstock

Kombucha (alebo kombuča) sa lúhuje v zelenom alebo čiernom čaji, do ktorého sa pridáva cukor. Ten premieňa na kyselinu octovú.

Domáca výroba

Mnoho ľudí si kombuchu pripravuje doma, pretože je to lacnejšie a umožňuje experimentovať s príchuťami. Potrebný je iba čaj, cukor, voda a scoby, ktorý sa dá získať od iných výrobcov alebo vypestovať. Proces fermentácie trvá 7 až 14 dní v závislosti od teploty a sladkosti.

Zdroj: shutterstock

Kombucha pochádza z Východnej Ázie, s najväčšou pravdepodobnosťou z Číny alebo Japonska, odkiaľ pochádza samotný čaj.

Nápoj s budúcnosťou

Kombucha si získava čoraz väčšiu popularitu a veľké firmy investujú do jej výroby. Niektoré značky dokonca vyrábajú alkoholické verzie s vyšším obsahom alkoholu. Vďaka jej zdravotným benefitom sa očakáva, že jej popularita bude naďalej rásť.

Zdroj: shutterstock

Kombuchu je veľmi dôležité konzumovať len z overených zdrojov, prípadne poznať všetky správne procesy a postupy výroby.

Počuli ste už náš podcast? V každej epizóde vám prezradíme praktické tipy do záhrady a poskytneme zaujímavé rozhovory s odborníkmi.

Reklama

Strana

4/4

Autor článku

Redaktorka časopisu Záhradkár, záhradníčka a milovníčka zvierat v jednej osobe. Prírodu, ako majstrovské Božie dielo najradšej poznávam všetkými zmyslami. Očami obdivujem nekonečnú paletu farieb, ušami vnímam usilovné opeľovače, cez nos prúdia originálne vône kvetov a na jazyku sa rozplýva sladká chuť ovocia. Od malička som mala k záhradkárčeniu blízko a vďaka mojim starým rodičom som spoznala, aká dôležitá je láska k vlastnej pôde.