Medzi letných favoritov patrí aj BAKLAŽÁN! Zabudnite na vysmážanie, vyskúšajte TIETO RECEPTY
14. 6. 2024, 6:00

Zdroj: shutterstock
Baklažán obsahuje málo kalórií, ale pomerne veľké množstvo vitamínov a minerálov, takže je vhodný aj pri diétách. Tienistou stránkou jeho prípravy je to, že pokiaľ ho vyprážate, nasiakne pomerne dosť oleja, preto je vhodné pripravovať ho radšej bez pridaného tuku. Napríklad ho grilovať alebo piecť.

Zdroj: Instagram@Plateful.ly
Svetoznáme pokrmy
V Grécku sa baklažán používa v tradičnom pokrme zvanom musaka, kde sa kombinuje so zemiakmi a s mletým mäsom. Francúzsko si zase obľúbilo spôsob prípravy v štýle ratatouille, čo je označenie pre miešaný zeleninový pokrm. Jeho súčasťou sú okrem baklažánu rajčiny, cesnak, cuketa, cibuľa a korenie. V Srbsku je v jedálničku zastúpený ajvarom, tradičnou čalamádou, v ktorej sa jemne dymová chuť baklažánu mieša s červenými paprikami, cesnakom a čili. Ajvar sa obvykle pripravuje z poslednej úrody baklažánov a zavára sa.
Zdroj: shutterstock
Na konzumáciu sú najvhodnejšie plody približne mesiac po odkvitnutí – dužina je jemná, lahodná a semená sú ešte mäkké, nevyzreté. Plody však musia mať svoje typické vyfarbenie a veľkosť, charakteristické pre danú odrodu.
Nechajte ho vypotiť
Plod sa konzumuje celý vrátane fialovej šupky, odstraňuje sa z neho iba zelená čiapočka. Aj keď šupka môže byť niekedy húževnatá, neodstraňujte ju, aspoň pokiaľ si to recept vyložene nevyžaduje, práve pod ňou sa ukrýva najviac cenných látok. Baklažán sa väčšinou pred úpravou necháva „vypotiť“. Najprv je nutné zľahka ho osoliť, a až sa orosí, dosucha utrieť. Musí sa zbaviť vody a horkosti. Vzhľadom na jeho pórovitú štruktúru to zabráni aj tomu, aby doň nasiakol olej.
Zdroj: shutterstock
Najprv je nutné zľahka ho osoliť, a až sa orosí, dosucha utrieť. Musí sa zbaviť vody a horkosti. Vzhľadom na jeho pórovitú štruktúru to zabráni aj tomu, aby doň nasiakol olej.
TOP letné baklažánové recepty >>>
FRANCÚZSKY QUICHE
Na cesto budete potrebovať: 190 g hladkej múky • 110 g studeného masla • 1 PL studenej vody • štipku soli
Na náplň budete potrebovať: 3 ks žltej cukety • 3 ks zelenej cukety • 1 ks baklažánu • 4 ks mrkvy • 200 g plátkov slaniny • 100 g mozzarelly • 100 g goudy • 100 g parmezánu • 200 g kyslej smotany • olivový olej • soľ a čierne korenie
Zdroj: shutterstock
FRANCÚZSKY QUICHE S BAKLAŽÁNOM
Najprv pripravte cesto. Múku so soľou preosejte do misy, pridajte maslo pokrájané na kocky a rukami vytvorte sypkú zmes. Nalejte do misy vodu a rýchlo spracujte. Cesto zabaľte do potravinárskej fólie a nechajte 45 minút oddýchnuť v chladničke. Formu na quiche vymažte maslom. Na pomúčenej doske rozvaľkajte cesto do kruhu, preneste ho pomocou valčeka do formy, pritlačte k stenám a prebytočné cesto odrežete. Nechajte 10 minút v chladničke. Vychladenú formu s cestom prekryte hárkom papiera na pečenie, nasypte naň fazuľu a pečte „naslepo“ 20 minút v rúre predhriatej na 180 °C. Nechajte vychladnúť. Mozzarellu nakrájajte nadrobno, goudu a parmezán nastrúhajte, zmiešajte s kyslou smotanou, podľa chuti osoľte. Umytú zeleninu škrabkou na zemiaky nakrájajte na tenké plátky, rozložte na tanier, osoľte a okoreňte. Teplotu rúry zvýšte na 190 °C a syrovou zmesou potrite predpečený korpus. Na doske alebo na tanieri začnite stáčať prvý plátok zeleniny do rolky, ostatné na ňu postupne pridávajte. Striedajte farby podľa ľubovôle a medzi zeleninu vkladajte plátky slaniny. Vytvorte kruh s priemerom približne 20 cm, presuňte ho na syrovú náplň a doplňte ďalšie prúžky až k okrajom cesta. Osoľte, okoreňte, pokvapkajte olivovým olejom a pečte 40 až 50 minút.
TALIANSKE GNOCCHI
Na cesto budete potrebovať: 4 ks baklažánu • 100 g ricotty • 100 g parmezánu (plus na podávanie) • hrsť čerstvej petržlenovej vňate • 2 strúčiky cesnaku • 100 až 120 g strúhanky • rastlinný olej • 1 vajce • 1 žĺtok • 1,5 PL hladkej múky • soľ a čierne korenie
Na omáčku budete potrebovať: 600 g sterilizovaných rajčín • 100 g passaty (rajčinový pretlak) • 1 ČL mletej papriky • 3 strúčiky cesnaku • 15 ks čiernych olív • hrsť čerstvej bazalky • cukor • soľ • čierne korenie
Zdroj: shutterstock
TALIANSKE GNOCCHI S BAKLAŽÁNOM
Baklažány popichajte vidličkou, pokvapkajte olejom a pečte v rúre na 240 °C približne 30 až 40 minút. Nechajte vychladnúť a vydlabte dužinu. Zmiešajte ju s ricottou, nastrúhaným parmezánom, so soľou, s korením, nasekanou petržlenovou vňaťou, prelisovaným cesnakom, vajcom a so žĺtkom. Vmiešajte múku a časť strúhanky a nechajte chvíľku stáť, aby strúhanka pohltila vlhkosť. Potom podľa potreby pridávajte strúhanku, kým nezískate cesto, z ktorého bez problému vytvarujete gule. V rajnici rozpáľte vyššiu vrstvu oleja a gnocchi v ňom osmažte dozlatista. Nemusia byť úplne prepečené, ešte ich čaká pobyt v omáčke. Kým sa pečú baklažány, pripravte omáčku. Cesnak nakrájajte na plátky, orestujte ho na oleji a zaprášte paprikou. Nechajte ju minútku rozvoňať, zalejte rajčinami a passatou. Podľa chuti doslaďte cukrom, soľou, korením a krátko poduste. Nakoniec do omáčky vmiešajte olivy aj opečené gnocchi a varte ešte 15 minút. Podávajte posypané čerstvou bazalkou a parmezánom.
FRANCÚZSKE RATATOUILLE
Budete potrebovať: 1 ks baklažánu • 2 ks cukety • 5 ks rajčín • 1 ks červenej papriky • 1 ks žltej papriky • 800 g sterilizovaných rajčín • 1 ks cibule • 3 strúčiky cesnaku • 60 ml červeného vínneho octu • 3 vetvičky bazalky • 3 vetvičky pamajoránu (oregano) • 2 vetvičky tymianu • 5 PL olivového oleja • soľ a čierne korenie
Zdroj: shutterstock
FRANCÚZSKE RATATOUILLE S BAKLAŽÁNOM
Cukety, baklažán, papriky a rajčiny nakrájajte na kocky, cibuľu na kolieska, cesnak nasekajte na tenké plátky. Z byliniek otrhajte lístky a stonky nasekajte nadrobno. V hrnci rozohrejte olivový olej a opečte baklažán, papriky a cukety do zlatista. Vyberte ich a do hrnca vsypte cibuľu, cesnak, nasekané stonky byliniek a vetvičky tymianu.
Restujte približne 10 minút alebo kým cibuľa nezosklovatie. K cibuli pridajte rajčiny a nechajte ich chvíľku podusiť. Prilejte sterilizovaná rajčiny, pridajte opečenú zeleninu, ochuťte octom, soľou a korením. Premiešajte, prikryte pokrievkou a duste 30 minút alebo kým sa tekutina nezredukuje. Pridajte lístky bazalky a pamajoránu (oregana).