Reklama

(Ne)tradičná vianočná kapustnica: Recept, ktorý navodí pravú sviatočnú atmosféru

Naša slovenská kapustnica je treťou najlepšou polievkou v strednej Európe.

Zdroj: Shutterstock

Reklama
Monika Fajdová

Monika Fajdová

Externá redaktorka

Vianočná kapustnica je neodmysliteľnou súčasťou sviatočného stola v mnohých domácnostiach. Jej bohatá chuť a vôňa dokážu vytvoriť tú pravú sviatočnú atmosféru.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    VIDEO | Ako si pripraviť voňavý perníčkový sirup do kávy?
    Zdroj: pinterest/supergoldenbakes.com

    Sýta vianočná kapustnica

    Budete potrebovať:

    • 500 g kyslej kapusty
    • 2 l vody (alebo vývaru)
    • 200 g údeného mäsa (krkovička, bôčik alebo klobása)
    • 200 g sušených húb (napr. dubáky)
    • 2 väčšie zemiaky
    • 2 strúčiky cesnaku
    • 1 cibuľa
    • 2 polievkové lyžice bravčovej masti (alebo oleja)
    • 1 polievková lyžica mletej sladkej papriky
    • 2 bobkové listy
    • 5-6 guľôčok čierneho korenia
    • 5-6 guľôčok nového korenia
    • Soľ podľa chuti
    • Štipka sušeného majoránu
    • 1 lyžica hladkej múky (na zahustenie, voliteľné)
    • 1 lyžica bravčovej masti

    Sušené huby opláchnite a namočte do studenej vody aspoň na 30 minút, aby zmäkli. Vodu z húb nevylievajte – neskôr ju pridáte do polievky pre intenzívnejšiu chuť. Na masti alebo oleji osmažte nadrobno nakrájanú cibuľu dozlata. Pridajte mletú sladkú papriku a premiešajte, aby sa paprika nerozpálila a nezhorkla. Do hrnca pridajte kyslú kapustu (ak je veľmi kyslá, môžete ju prepláchnuť) a zalejte ju vodou alebo vývarom. Pridajte bobkové listy, čierne korenie, nové korenie a údené mäso. Varte približne 20–30 minút, aby kapusta zmäkla. Do hrnca pridajte namočené huby spolu s vodou, v ktorej sa máčali. Tá dodá polievke bohatú, lesnú arómu. Ak chcete intenzívnejšiu chuť, pridajte aj trochu sušeného majoránu. Zemiaky ošúpte, nakrájajte na menšie kúsky a pridajte do kapustnice. Varte, kým zemiaky nezmäknú, približne 15–20 minút. Na záver pridajte pretlačený cesnak a podľa potreby dosoľte. Ak chcete kapustnicu zahustiť, pripravte zápražku z múky a masti podlejte vodou alebo vývarom, vlejte ju do polievky a krátko povarte, kým polievka nezhustne.

    Tipy:

    • Pre vegetariánsku verziu vynechajte údené mäso a klobásu. Chuť môžete zvýrazniť pridaním viac húb alebo údenej papriky.
    • Kapustnicu môžete pripraviť aj deň vopred – na druhý deň má ešte výraznejšiu chuť.
    • Ak máte radi krémovejšie polievky, pridajte na záver trochu smotany na varenie.

    Vyberáme pre vás niečo PLUS

    Autor článku

    Monika Fajdová

    Externá redaktorka
    Najradšej píšem voňavé recepty zo sezónnych surovín, milujem vôňu byliniek, tulipány a pivónie! Záhradkárčenie mi bolo blízke už od detstva a neopustilo ma do dnešného dňa. Verím, že záhradkárom môže byť každý, stačí si len nájsť svoju cestu.