Reklama

(Ne)tradičná vianočná kapustnica: Recept, ktorý navodí pravú sviatočnú atmosféru

Naša slovenská kapustnica je treťou najlepšou polievkou v strednej Európe.

Zdroj: Shutterstock

Reklama

Monika Fajdová

Externá redaktorka

Vianočná kapustnica je neodmysliteľnou súčasťou sviatočného stola v mnohých domácnostiach. Jej bohatá chuť a vôňa dokážu vytvoriť tú pravú sviatočnú atmosféru.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    VIDEO | Ako si pripraviť voňavý perníčkový sirup do kávy?
    Zdroj: pinterest/supergoldenbakes.com

    Sýta vianočná kapustnica

    Budete potrebovať:

    • 500 g kyslej kapusty
    • 2 l vody (alebo vývaru)
    • 200 g údeného mäsa (krkovička, bôčik alebo klobása)
    • 200 g sušených húb (napr. dubáky)
    • 2 väčšie zemiaky
    • 2 strúčiky cesnaku
    • 1 cibuľa
    • 2 polievkové lyžice bravčovej masti (alebo oleja)
    • 1 polievková lyžica mletej sladkej papriky
    • 2 bobkové listy
    • 5-6 guľôčok čierneho korenia
    • 5-6 guľôčok nového korenia
    • Soľ podľa chuti
    • Štipka sušeného majoránu
    • 1 lyžica hladkej múky (na zahustenie, voliteľné)
    • 1 lyžica bravčovej masti

    Sušené huby opláchnite a namočte do studenej vody aspoň na 30 minút, aby zmäkli. Vodu z húb nevylievajte – neskôr ju pridáte do polievky pre intenzívnejšiu chuť. Na masti alebo oleji osmažte nadrobno nakrájanú cibuľu dozlata. Pridajte mletú sladkú papriku a premiešajte, aby sa paprika nerozpálila a nezhorkla. Do hrnca pridajte kyslú kapustu (ak je veľmi kyslá, môžete ju prepláchnuť) a zalejte ju vodou alebo vývarom. Pridajte bobkové listy, čierne korenie, nové korenie a údené mäso. Varte približne 20–30 minút, aby kapusta zmäkla. Do hrnca pridajte namočené huby spolu s vodou, v ktorej sa máčali. Tá dodá polievke bohatú, lesnú arómu. Ak chcete intenzívnejšiu chuť, pridajte aj trochu sušeného majoránu. Zemiaky ošúpte, nakrájajte na menšie kúsky a pridajte do kapustnice. Varte, kým zemiaky nezmäknú, približne 15–20 minút. Na záver pridajte pretlačený cesnak a podľa potreby dosoľte. Ak chcete kapustnicu zahustiť, pripravte zápražku z múky a masti podlejte vodou alebo vývarom, vlejte ju do polievky a krátko povarte, kým polievka nezhustne.

    Tipy:

    • Pre vegetariánsku verziu vynechajte údené mäso a klobásu. Chuť môžete zvýrazniť pridaním viac húb alebo údenej papriky.
    • Kapustnicu môžete pripraviť aj deň vopred – na druhý deň má ešte výraznejšiu chuť.
    • Ak máte radi krémovejšie polievky, pridajte na záver trochu smotany na varenie.

    Autor článku

    Monika Fajdová

    Externá redaktorka
    Najradšej píšem voňavé recepty zo sezónnych surovín, milujem vôňu byliniek, tulipány a pivónie! Záhradkárčenie mi bolo blízke už od detstva a neopustilo ma do dnešného dňa. Verím, že záhradkárom môže byť každý, stačí si len nájsť svoju cestu.