Nezostávajte len pri MEDOVNÍKOCH! Perníkové korenie v exkluzívnom domácom SIRUPE
28. 11. 2024, 8:00

Zdroj: shutterstock
Len málokto si dnes uvedomí, že slovo perník (pôvodne pieporník) je odvodené od čierneho korenia, odborne nazývaného piepor, ktorý bol kedysi neoddeliteľnou súčasťou tohto slávneho pečiva.
Zdroj: Mária Abrahámová / Chat GPT ( DALL-E)
Zdroj: Mária Abrahámová / Chat GPT ( DALL-E)
Zdroj: Mária Abrahámová / Chat GPT ( DALL-E)
Galéria k článku

Zdroj: pinterest/supergoldenbakes.com
Domáce perníkové korenie
Budete potrebovať: 2 lyžičky mletého klinčeka • 1 lyžičku muškátového kvetu • 1 lyžička mletého ďumbieru (zázvor) • 1 lyžička mletého kardamómu • ½ lyžičky mletého anízu • štipku mletého bieleho korenia • 7 g mletej škorice (ideálne cejlónska)
Zdroj: shutterstock
Pomery korenín by mali byť v harmónii, podľa ich výraznosti ich pridávajte tak, aby žiadna príliš nevyčnievala a neprehlušila ostatné, teda okrem škorice, na tej sa väčšinou príliš nešetrí, pretože v medovníkoch hrá prím.
Kupované perníkové korenie tejto zmesi nesiaha ani po členky. Urobte ho pokojne aj z dvojitej dávky, iné už nikdy nebudete chcieť. Aby bolo korenie vyvážené, malo by obsahovať asi 40 až 60 % škorice. Do misky najprv vsypte všetko korenie okrem škorice, malo by vážiť zhruba 10 g. Podľa toho teda dosypte 7 g škorice (alebo menej, ak niektorý druh vynecháte). Premiešajte a skladujte vo vzduchotesnej nádobe.
Perníkový sirup
Budete potrebovať: 2 šálky vody • 1,5 šálky trstinového cukru • 17 g domáceho perníkového korenia (škorica, klinčeky, aníz, zázvor, kardamóm, klinčeky, muškátový kvet)
Zdroj: shutterstock
Veľa ľudí má chuť perníčkového sirupu spojenú s latte. Väčšinou do hotového nápoja postačia 3 lyžičky sirupu, ale záleží, ako veľmi zvyknete sladiť.
Rozpustite trstinový cukor vo vode a varte na miernom ohni. Prisypte perníkové korenie, ktoré ste si vopred namiešali do malej misky. Varte a miešajte 10 až 15 minút na miernom ohni, aby sa sirup zredukoval. Ak má požadovanú konzistenciu, odstavte ho, nechajte vychladnúť a preceďte do sklenej fľašky či pohárika. Skôr ako si ho pridáte do kávy, nechajte ho 2 až 3 dni odstáť v chlade. Po otvorení ho skladujte v chladničke.
Perníková zmrzlina
Budete potrebovať: 500 ml smotany na šľahanie • 250 ml mlieka • 150 g práškového cukru • 5 ks žĺtkov • 1 lyžica
perníkového korenia • 1 až 2 hrsti upečeného a nasekaného medovníkového cesta • štipka soli
Do rajnice vlejte mlieko, polovicu smotany, cukor, soľ a perníkové korenie. Za stáleho miešania pomaly zahrievajte, aby sa cukor úplne rozpustil (pravdepodobne k tomu dôjde skôr, než dosiahnete varu, čo je v poriadku). Potom zmes nechajte odležať 1 hodinu pri izbovej teplote. Do rajnice vlejte zvyšnú smotanu a pomaly priveďte do varu. V miske zatiaľ prešľahajte žĺtky. Akonáhle základ začne vrieť, tenkým pramienkom a za stáleho šľahania ju prilievajte k žĺtkom. Celkom prilejte asi 250 ml tekutiny. Žĺtky sa vďaka tomu „osmelia“.
Zdroj: shutterstock
Vynikajúca zmrzlina je priamo stelesnením Vianoc. Vonia hrejivým korením a v každom súste nájdete kúsok perníčka.
Celý obsah misky vráťte späť do rajnice a na najnižšom plameni za stáleho miešania varte, kým zmes nezhustne. Nemusí byť ako puding, stačí, keď prstom prejdete po vareške a stopa sa hneď nezaleje. Ak máte kuchynský teplomer, môžete si pomôcť meraním, teplota by mala byť okolo 77 ° C. Stiahnite základ z platne, preceďte ho cez husté sito (to zachytí zrazené kúsky vajec a v tomto prípade aj väčšie kúsky korenia, zvlášť keď ste použili domácu zmes). Základ dôkladne vychlaďte a zmrazte v zmrzlinovači. Keď je zmrzlina takmer hotová, vmiešajte na drobné kocky nakrájané cesto. Postará sa o zaujímavú štruktúru.
Perníkové lievance
Budete potrebovať: 190 g hladkej múky • 4 lyžičky kypriacieho prášku • 1 lyžica práškového cukru • 2 vajcia • 250 ml mlieka • 5 lyžíc rozpusteného masla • ½ lyžice perníkového korenia • štipka soli • rastlinný olej na opekanie • javorový sirup na podávanie
Zdroj: shutterstock
Na lievance je chuť vždy! Pripravte ich na raňajky alebo keď chcete maškrtiť a do večere je ešte ďaleko. Ich neodolateľná vôňa naplní byt lepšie ako tá z cukroviniek.
V jednej mise zmiešajte všetky suché ingrediencie, v druhej metličkou prešľahajte tie mokré. Potom ich zmiešajte dohromady, mali by ste získať hladké, husté cesto. V panvici rozpáľte trochu oleja, lyžicou dávkujte cesto a tvorte lievančeky. Opečte ich z oboch strán dozlatista a podávajte zaliate javorovým sirupom. Pridať môžete aj upečený perníček.
Počuli ste už náš podcast? V každej epizóde vám prezradíme praktické tipy do záhrady a poskytneme zaujímavé rozhovory s odborníkmi.