Reklama

Nezostávajte len pri MEDOVNÍKOCH! Perníkové korenie v exkluzívnom domácom SIRUPE

Sirup s pestrým zložením korenia pripomínajúci perníkovú chuť ideálny na prípravu veľmi chutného kapučína a caffé latte.

Zdroj: shutterstock

Reklama

Len málokto si dnes uvedomí, že slovo perník (pôvodne pieporník) je odvodené od čierneho korenia, odborne nazývaného piepor, ktorý bol kedysi neoddeliteľnou súčasťou tohto slávneho pečiva.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    VIDEO | Ako si pripraviť voňavý perníčkový sirup do kávy?
    Zdroj: pinterest/supergoldenbakes.com

    Domáce perníkové korenie

    Budete potrebovať: 2 lyžičky mletého klinčeka • 1 lyžičku muškátového kvetu • 1 lyžička mletého ďumbieru (zázvor) • 1 lyžička mletého kardamómu • ½ lyžičky mletého anízu • štipku mletého ​bieleho korenia • 7 g mletej škorice (ideálne cejlónska)

    Zdroj: shutterstock

    Pomery korenín by mali byť v harmónii, podľa ich výraznosti ich pridávajte tak, aby žiadna príliš nevyčnievala a neprehlušila ostatné, teda okrem škorice, na tej sa väčšinou príliš nešetrí, pretože v medovníkoch hrá prím.

    Kupované perníkové korenie tejto zmesi nesiaha ani po členky. Urobte ho pokojne aj z dvojitej dávky, iné už nikdy nebudete chcieť. Aby bolo korenie vyvážené, malo by obsahovať asi 40 až 60 % škorice. Do misky najprv vsypte všetko korenie okrem škorice, malo by vážiť zhruba 10 g. Podľa toho teda dosypte 7 g škorice (alebo menej, ak niektorý druh vynecháte). Premiešajte a skladujte vo vzduchotesnej nádobe.

    Perníkový sirup

    Budete potrebovať: 2 šálky vody • 1,5 šálky trstinového cukru • 17 g domáceho perníkového korenia (škorica, klinčeky, aníz, zázvor, kardamóm, klinčeky, muškátový kvet)

    Zdroj: shutterstock

    Veľa ľudí má chuť perníčkového sirupu spojenú s latte. Väčšinou do hotového nápoja postačia 3 lyžičky sirupu, ale záleží, ako veľmi zvyknete sladiť.

    Rozpustite trstinový cukor vo vode a varte na miernom ohni. Prisypte perníkové korenie, ktoré ste si vopred namiešali do malej misky. Varte a miešajte 10 až 15 minút na miernom ohni, aby sa sirup zredukoval. Ak má požadovanú konzistenciu, odstavte ho, nechajte vychladnúť a preceďte do sklenej fľašky či pohárika. Skôr ako si ho pridáte do kávy, nechajte ho 2 až 3 dni odstáť v chlade. Po otvorení ho skladujte v chladničke.

    Perníková zmrzlina

    Budete potrebovať: 500 ml smotany na šľahanie • 250 ml mlieka • 150 g práškového cukru • 5 ks žĺtkov • 1 lyžica
    perníkového korenia • 1 až 2 hrsti upečeného a nasekaného medovníkového cesta • štipka soli

    Do rajnice vlejte mlieko, polovicu smotany, cukor, soľ a perníkové korenie. Za stáleho miešania pomaly zahrievajte, aby sa cukor úplne rozpustil (pravdepodobne k tomu dôjde skôr, než dosiahnete varu, čo je v poriadku). Potom zmes nechajte odležať 1 hodinu pri izbovej teplote. Do rajnice vlejte zvyšnú smotanu a pomaly priveďte do varu. V miske zatiaľ prešľahajte žĺtky. Akonáhle základ začne vrieť, tenkým pramienkom a za stáleho šľahania ju prilievajte k žĺtkom. Celkom prilejte asi 250 ml tekutiny. Žĺtky sa vďaka tomu „osmelia“.

    Zdroj: shutterstock

    Vynikajúca zmrzlina je priamo stelesnením Vianoc. Vonia hrejivým korením a v každom súste nájdete kúsok perníčka.

    Celý obsah misky vráťte späť do rajnice a na najnižšom plameni za stáleho miešania varte, kým zmes nezhustne. Nemusí byť ako puding, stačí, keď prstom prejdete po vareške a stopa sa hneď nezaleje. Ak máte kuchynský teplomer, môžete si pomôcť meraním, teplota by mala byť okolo 77 ° C. Stiahnite základ z platne, preceďte ho cez husté sito (to zachytí zrazené kúsky vajec a v tomto prípade aj väčšie kúsky korenia, zvlášť keď ste použili domácu zmes). Základ dôkladne vychlaďte a zmrazte v zmrzlinovači. Keď je zmrzlina takmer hotová, vmiešajte na drobné kocky nakrájané cesto. Postará sa o zaujímavú štruktúru.

    Perníkové lievance

    Budete potrebovať: 190 g hladkej múky • 4 lyžičky kypriacieho prášku • 1 lyžica práškového cukru • 2 vajcia • 250 ml mlieka • 5 lyžíc rozpusteného masla • ½ lyžice perníkového korenia • štipka soli • rastlinný olej na opekanie • javorový sirup na podávanie

    Zdroj: shutterstock

    Na lievance je chuť vždy! Pripravte ich na raňajky alebo keď chcete maškrtiť a do večere je ešte ďaleko. Ich neodolateľná vôňa naplní byt lepšie ako tá z cukroviniek.

    V jednej mise zmiešajte všetky suché ingrediencie, v druhej metličkou prešľahajte tie mokré. Potom ich zmiešajte dohromady, mali by ste získať hladké, husté cesto. V panvici rozpáľte trochu oleja, lyžicou dávkujte cesto a tvorte lievančeky. Opečte ich z oboch strán dozlatista a podávajte zaliate javorovým sirupom. Pridať môžete aj upečený perníček.

    Počuli ste už náš podcast? V každej epizóde vám prezradíme praktické tipy do záhrady a poskytneme zaujímavé rozhovory s odborníkmi.

    Autor článku

    Redaktorka časopisu Záhradkár, záhradníčka a milovníčka zvierat v jednej osobe. Prírodu, ako majstrovské Božie dielo najradšej poznávam všetkými zmyslami. Očami obdivujem nekonečnú paletu farieb, ušami vnímam usilovné opeľovače, cez nos prúdia originálne vône kvetov a na jazyku sa rozplýva sladká chuť ovocia. Od malička som mala k záhradkárčeniu blízko a vďaka mojim starým rodičom som spoznala, aká dôležitá je láska k vlastnej pôde.