Otvorili ste KOMPÓT a zbadali TOTO? 5 najčastejších príčin pokazených ZAVÁRANÍN
8. 7. 2024, 11:00

Zdroj: shutterstock
Ako spoznáte, že ovocie či zelenina uchovaná v skle už nie je vhodná na konzumáciu?
Zdroj: Instagram@_rosewilliams_
Zdroj: SHUTTERSTOCK
Zdroj: shutterstock
Galéria k článku

Hneď po tom, ako otvoríte pohár, vizuálne skontrolujte, ako vyzerá jeho obsah. Ak konzistencia nie je príliš vábna, pôvodná svieža farba vzala nohy na plecia a vôňa sa ponáša skôr na zápach, pravdepodobne ho už k nedeľňajšiemu obedu neponúknete. Viečko pohára môže byť nafúknuté a obsah často šumí, je kalný alebo plesnivý. Takýto kompót či džem rozhodne nekonzumujte a ihneď ho zlikvidujte.
Zdroj: shutterstock
Základom spracovania plodín je čistota. Dôkladne poumývajte zaváracie poháre, vrchnáky i všetky nástroje, ktoré budete používať.
1. Zaváraninové poháre a viečka nie sú to jediné, čo musíte pred zaváraním sterilizovať. Mnohí zabúdajú na najrôznejšie naberačky, lyžice či misky.
Zdroj: shutterstock
Na zaváranie si pripravte vhodne poháre, viečka a tesnenia. Pred použitím ich sterilizujte 10 minút. Je to naozaj dôležité – len tak vaše dobroty vydržia 12 mesiacov a dlhšie.
2. Niektoré uzávery môžu prežiť niekoľko rokov, iné vydržia len jedno zaváranie. Prv ako sa do zavárania pustíte, vždy skontrolujte stav viečok a tesniace gumičky.
Zdroj: shutterstock
Čím menšie sú kúsky ovocia, tým kratší je čas varenia a ľahšia príprava. Ak pracujete s roztlačeným ovocím, napríklad bobuľovým, cukor do džemu zamiešajte čo najskôr, pretože má konzervačné účinky.
3. Ak chcete zaváraniny počas prípravy ochutnať, robte tak vždy len s perfektne čistou lyžicou a opakovane ju do pripravených produktov neponárajte.
Zdroj: shutterstock
Želírovacie prípravky dostupné v obchodoch obsahujú pektíny, ktoré sa získavajú extrakciou z citrusových plodov a jabĺk, teda z ovocia, ktoré má ich najvyšší obsah.
4. Ak sú poháre naplnené málo, zostane v nich veľa kyslíka, ktorý môže brániť správnemu tesneniu. Odporúčané naplnenie pohára je 0,5 až 2 cm od vrchného okraja.
Zdroj: shutterstock
V prípade, že nemáme zavárací hrniec s teplomerom, stačí veľký hrniec s dierkovanou vložkou. Voda v hrnci by mala siahať maximálne po hrdlo pohárov s ovocím.
5. Pri konzervácii potravín je nutné mať kuchynský teplomer na meranie teploty varených tekutín. Tá by sa mala pohybovať nad hranicou 85 °C.