Reklama

Otvorili ste KOMPÓT a zbadali TOTO? 5 najčastejších príčin pokazených ZAVÁRANÍN

Kompóty by mali byť uložené na vhodných regáloch, ktoré sú umiestnené v tme a chlade.

Zdroj: shutterstock

Reklama

Ako spoznáte, že ovocie či zelenina uchovaná v skle už nie je vhodná na konzumáciu?

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    TEASER: Staré a poškodené VIEČKA nemusia skončiť v koši!

    Hneď po tom, ako otvoríte pohár, vizuálne skontrolujte, ako vyzerá jeho obsah. Ak konzistencia nie je príliš vábna, pôvodná svieža farba vzala nohy na plecia a vôňa sa ponáša skôr na zápach, pravdepodobne ho už k nedeľňajšiemu obedu neponúknete. Viečko pohára môže byť nafúknuté a obsah často šumí, je kalný alebo plesnivý. Takýto kompót či džem rozhodne nekonzumujte a ihneď ho zlikvidujte.

    Zdroj: shutterstock

    Základom spracovania plodín je čistota. Dôkladne poumývajte zaváracie poháre, vrchnáky i všetky nástroje, ktoré budete používať.

    1. Zaváraninové poháre a viečka nie sú to jediné, čo musíte pred zaváraním sterilizovať. Mnohí zabúdajú na najrôznejšie naberačky, lyžice či misky.

    Zdroj: shutterstock

    Na zaváranie si pripravte vhodne poháre, viečka a tesnenia. Pred použitím ich sterilizujte 10 minút. Je to naozaj dôležité – len tak vaše dobroty vydržia 12 mesiacov a dlhšie.

    2. Niektoré uzávery môžu prežiť niekoľko rokov, iné vydržia len jedno zaváranie. Prv ako sa do zavárania pustíte, vždy skontrolujte stav viečok a tesniace gumičky.

    Zdroj: shutterstock

    Čím menšie sú kúsky ovocia, tým kratší je čas varenia a ľahšia príprava. Ak pracujete s roztlačeným ovocím, napríklad bobuľovým, cukor do džemu zamiešajte čo najskôr, pretože má konzervačné účinky.

    3. Ak chcete zaváraniny počas prípravy ochutnať, robte tak vždy len s perfektne čistou lyžicouopakovane ju do pripravených produktov neponárajte.

    Zdroj: shutterstock

    Želírovacie prípravky dostupné v  obchodoch obsahujú pektíny, ktoré sa získavajú extrakciou z citrusových plodov a jabĺk, teda z  ovocia, ktoré má ich najvyšší obsah.

    4. Ak sú poháre naplnené málo, zostane v nich veľa kyslíka, ktorý môže brániť správnemu tesneniu. Odporúčané naplnenie pohára je 0,5 2 cm od vrchného okraja.

    Zdroj: shutterstock

    V prípade, že nemáme zavárací hrniec s teplomerom, stačí veľký hrniec s dierkovanou vložkou. Voda v hrnci by mala siahať maximálne po hrdlo pohárov s ovocím.

    5. Pri konzervácii potravín je nutné mať kuchynský teplomer na meranie teploty varených tekutín. Tá by sa mala pohybovať nad hranicou 85 °C.

    Autor článku

    Redaktorka časopisu Záhradkár, záhradníčka a milovníčka zvierat v jednej osobe. Prírodu, ako majstrovské Božie dielo najradšej poznávam všetkými zmyslami. Očami obdivujem nekonečnú paletu farieb, ušami vnímam usilovné opeľovače, cez nos prúdia originálne vône kvetov a na jazyku sa rozplýva sladká chuť ovocia. Od malička som mala k záhradkárčeniu blízko a vďaka mojim starým rodičom som spoznala, aká dôležitá je láska k vlastnej pôde.