Recept, ako z talianskej REŠTAURÁCIE! Milánske rizoto zachutí všetkým členom RODINY
24. 3. 2024, 14:00 (aktualizované: 30. 5. 2024, 20:41)

Zdroj: shutterstock
Toto rizoto sa často podáva aj ako príloha, napríklad k pomaly pečenému mäsu, krevetám alebo rybám. Zamilujete si ho však aj samotné, zasypané množstvom parmezánu.

Milánske rizoto
Budete potrebovať:
- 300 g ryže arborio alebo carnaroli
- 2 menšie šalotky
- 100 ml bieleho vína
- 1 l hovädzieho vývaru
- 70 g studeného masla
- 2 vetvičky čerstvého tymianu
- štipku šafranu
- soľ
- parmezán na podávanie
Zdroj: shutterstock
Krémové rizoto, ktorého základ stojí na kvalitnej ryži, šafráne a parmezáne vás upúta svojou sviežou žltou farbou a rovnako sviežou chuťou.
Postup: Vývar priveďte do varu a potom stiahnite oheň na minimum. Šalotku nakrájajte nadrobno a opečte ju na 2 lyžiciach rozpáleného masla. Prisypte nepremytú ryžu (škrob je v tomto prípade žiaduci), šafran a miešajte, aby sa zrnká zafarbili a obalili tukom. Prilejte víno a nechajte odpariť. Potom ryžu podlejte časťou vývaru a miešajte, kým sa nevstrebe, až potom prilejte ďalšiu naberačku. Osoľte a pokračujte, kým ryža nie je uvarená na zhryz (možno ani nespotrebujete všetok vývar). Na záver vmiešajte zvyšné maslo, lístky tymianu a ihneď podávajte ozdobené parmezánom.