Reklama

Robili ho aj naše BABIČKY! Skvelý pečený lekvár sa vám bude hodiť aj v ZIME

Poctivý, domáci lekvár.

Zdroj: SHUTTERSTOCK

Reklama
Monika Fajdová

Monika Fajdová

Externá redaktorka

Lahodný lekvár, ktorý zachutí celej rodine a je takmer bez roboty!

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    V januári môžete slivky rezom zmladiť aj presvetliť

    Pečený slivkový lekvár

    Budete potrebovať:

    • 5 kg zrelých sliviek
    • 1 kg cukru
    • šťavu z 1 citróna
    • 1 lyžička mletej škorice (voliteľné)

    Zdroj: Shutterstock

    Pri diéte si môžete pokojne občas dopriať aj slivky, ktoré v sebe ukrývajú veľké percento vitamínu B a E. Ale pozor, v 100 gramoch je až 10 gramov cukru.

    Slivky umyte, rozpoľte a odstráňte kôstky, potom ich vložte do veľkého pekáča. Pridajte cukor, šťavu z citróna a prípadne mletú škoricu. Všetko dobre premiešajte, aby sa slivky rovnomerne obalili cukrom. Pekáč vložte do vyhriatej rúry na 180 °C a pečte približne 3 hodiny, pričom každých 30 minút slivky jemne premiešajte. Lekvár bude postupne hustnúť a tmavnúť. Keď dosiahne požadovanú hustotu a tmavú farbu, ešte horúci ho nalievajte do sterilizovaných pohárov, ktoré pevne uzavrite a otočte hore dnom. Nechajte vychladnúť v deke cez noc a skladujte na chladnom a tmavom mieste.

    Autor článku

    Monika Fajdová

    Externá redaktorka
    Najradšej píšem voňavé recepty zo sezónnych surovín, milujem vôňu byliniek, tulipány a pivónie! Záhradkárčenie mi bolo blízke už od detstva a neopustilo ma do dnešného dňa. Verím, že záhradkárom môže byť každý, stačí si len nájsť svoju cestu.