Robili ho aj naše BABIČKY! Skvelý pečený lekvár sa vám bude hodiť aj v ZIME
31. 8. 2024, 20:00

Zdroj: SHUTTERSTOCK
Lahodný lekvár, ktorý zachutí celej rodine a je takmer bez roboty!

Pečený slivkový lekvár
Budete potrebovať:
- 5 kg zrelých sliviek
- 1 kg cukru
- šťavu z 1 citróna
- 1 lyžička mletej škorice (voliteľné)
Zdroj: Shutterstock
Pri diéte si môžete pokojne občas dopriať aj slivky, ktoré v sebe ukrývajú veľké percento vitamínu B a E. Ale pozor, v 100 gramoch je až 10 gramov cukru.
Slivky umyte, rozpoľte a odstráňte kôstky, potom ich vložte do veľkého pekáča. Pridajte cukor, šťavu z citróna a prípadne mletú škoricu. Všetko dobre premiešajte, aby sa slivky rovnomerne obalili cukrom. Pekáč vložte do vyhriatej rúry na 180 °C a pečte približne 3 hodiny, pričom každých 30 minút slivky jemne premiešajte. Lekvár bude postupne hustnúť a tmavnúť. Keď dosiahne požadovanú hustotu a tmavú farbu, ešte horúci ho nalievajte do sterilizovaných pohárov, ktoré pevne uzavrite a otočte hore dnom. Nechajte vychladnúť v deke cez noc a skladujte na chladnom a tmavom mieste.