Mäkké, voňavé, zdobené aj nie, i s plnkou. Každý má rád niečo iné, ale základ je rovnaký. Nepoznám rodinu, v ktorej by sa nepiekli medovníky. A nielen kvôli deťom! Naši seniori zbožňujú mäkké ako obláčik, lebo nehrozí, že si poškodia zubnú náhradu. Deti majú radi sladké a nadýchané, no aspoň u nás sa tešia hlavne tomu, že ich môžu zdobiť podľa vlastnej fantázie. A my gazdinky? Priznajme si, okrem vianočnej vône, ktorá zahalí celý dom, v nás tiež prebudí tvorivého ducha a s radosťou sa pridáme k deťom.
Vždy sa podaria
Tieto medovníčky pekáva moja švagriná. Sú nadýchané a tmavé, takže na nich krásne vynikne snehobiela poleva.

Budete potrebovať:
160 g kryštálového cukru
160 g medu
120 g masla
500 g hladkej múky
1 KL sódy bikarbóny
1 KL mletej škorice
1 KL perníkového korenia
2 celé vajcia
Postup:
Cukor, med a maslo dajte do hrnčeka a na miernom plameni nechajte zohriať, aby sa zmes spojila. Do múky primiešajte všetky sypké suroviny a prilejte ešte teplú medovú zmes. Do nie úplne vychladnutého cesta zamiešajte obe vajcia a vypracujte hutné cesto. Hotové cesto zabaľte do potravinárskej fólie a nechajte odpočívať dve hodiny. Na mierne pomúčenej doske cesto vyvaľkajte a vykrajujte. Pred pečením medovníčky potrite vajcom, ktoré ste vyšľahali s trochou kakaa. Pečte na 170 až 180 stupňoch.