Reklama

Šalátové UHORKY môžete dať aj do POLIEVKY! Osviežia a dodajú telu potrebnú VODU

Na dve šalátové uhorky dajte dva tégliky jogurtu, strúčik cesnaku a kôpor podľa chuti (alebo vňať z cibuľky).

Zdroj: shutterstock

Reklama

Okroška, bulharský tarator alebo grécke tzatziki… U nás by sme ich považovali skôr za šalát alebo za predjedlo, no v krajinách, kde sú doma, ich jedia ako polievku. V horúcom letnom dni tieto recepty oceníte aj vy.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Uhorky pestované vertikálne na opore prinesú viac PLODOV
    Zdroj: redakcia Záhradkár

    Okroška

    Zdroj: shutterstock

    Zásada je podávať ich v polievkovej alebo vo veľkej šalátovej mise a vopred poriadne vychladiť.

    Na dve šalátové uhorky treba asi viazaničku reďkoviek, uvarený zemiak, dve natvrdo uvarené vajíčka, dve jarné cibuľky a pol kila jogurtu. Všetky suroviny pokrájajte na kocky alebo na plátky priamo do jogurtu, osoľte, podľa chuti pridajte nasekaný kôpor a dobre vychlaďte.

    Tzatziki

    Zdroj: Shutterstock

    Ak chcete tzatziki jesť ako polievku, krok so zlievaním vody z nastrúhanej uhorky môžete vynechať.

    Majú byť skôr hutnejšie, preto uhorku nastrúhajte a osoľte. Uvoľnenú vodu vytlačte a zlejte, až potom pridajte jogurt, kôpor, prípadne cesnak. Povrch môžete posypať posekanými vlašskými orechmi.

    Tarator

    Zdroj: Shutterstock

    Niekto robí tarator hustejší ako prílohu k hlavnému chodu.

    Na dve šalátové uhorky dajte dva tégliky jogurtu, strúčik cesnaku a kôpor podľa chuti (alebo vňať z cibuľky). Uhorku nakrájajte na kocky, cesnak pretlačte, osoľte, pridajte aj štipku čierneho korenia a posekanú vňať.

    Gaspacho

    Zdroj: Shutterstock

    Pri podávaní môžete posypať nadrobno pokrájanou zeleninou a petržlenovou vňaťou.

    Zelenú papriku očistite a zbavte semienok. Štyri rajčiny sparte vriacou vodou a olúpte. Šalátovú uhorku očistite. Do misky s vodou ponorte dva hrubé krajce chleba a nechajte nasiaknuť. Do mixéra vložte chlieb, nakrájanú zeleninu, 2 strúčiky cesnaku, niekoľko lístkov bazalky a podľa chuti kúsok čili papričky. Všetko spolu rozmixujte a počas mixovania pridajte niekoľko lyžíc olivového oleja, soľ a mleté čierne korenie. Nechajte vychladiť.

    Autor článku

    Redaktorka časopisu Záhradkár, záhradníčka a milovníčka zvierat v jednej osobe. Prírodu, ako majstrovské Božie dielo najradšej poznávam všetkými zmyslami. Očami obdivujem nekonečnú paletu farieb, ušami vnímam usilovné opeľovače, cez nos prúdia originálne vône kvetov a na jazyku sa rozplýva sladká chuť ovocia. Od malička som mala k záhradkárčeniu blízko a vďaka mojim starým rodičom som spoznala, aká dôležitá je láska k vlastnej pôde.