Šalátové UHORKY môžete dať aj do POLIEVKY! Osviežia a dodajú telu potrebnú VODU
12. 8. 2024, 14:00

Zdroj: shutterstock
Okroška, bulharský tarator alebo grécke tzatziki… U nás by sme ich považovali skôr za šalát alebo za predjedlo, no v krajinách, kde sú doma, ich jedia ako polievku. V horúcom letnom dni tieto recepty oceníte aj vy.

Zdroj: redakcia Záhradkár
Okroška
Zdroj: shutterstock
Zásada je podávať ich v polievkovej alebo vo veľkej šalátovej mise a vopred poriadne vychladiť.
Na dve šalátové uhorky treba asi viazaničku reďkoviek, uvarený zemiak, dve natvrdo uvarené vajíčka, dve jarné cibuľky a pol kila jogurtu. Všetky suroviny pokrájajte na kocky alebo na plátky priamo do jogurtu, osoľte, podľa chuti pridajte nasekaný kôpor a dobre vychlaďte.
Tzatziki
Zdroj: Shutterstock
Ak chcete tzatziki jesť ako polievku, krok so zlievaním vody z nastrúhanej uhorky môžete vynechať.
Majú byť skôr hutnejšie, preto uhorku nastrúhajte a osoľte. Uvoľnenú vodu vytlačte a zlejte, až potom pridajte jogurt, kôpor, prípadne cesnak. Povrch môžete posypať posekanými vlašskými orechmi.
Tarator
Zdroj: Shutterstock
Niekto robí tarator hustejší ako prílohu k hlavnému chodu.
Na dve šalátové uhorky dajte dva tégliky jogurtu, strúčik cesnaku a kôpor podľa chuti (alebo vňať z cibuľky). Uhorku nakrájajte na kocky, cesnak pretlačte, osoľte, pridajte aj štipku čierneho korenia a posekanú vňať.
Gaspacho
Zdroj: Shutterstock
Pri podávaní môžete posypať nadrobno pokrájanou zeleninou a petržlenovou vňaťou.
Zelenú papriku očistite a zbavte semienok. Štyri rajčiny sparte vriacou vodou a olúpte. Šalátovú uhorku očistite. Do misky s vodou ponorte dva hrubé krajce chleba a nechajte nasiaknuť. Do mixéra vložte chlieb, nakrájanú zeleninu, 2 strúčiky cesnaku, niekoľko lístkov bazalky a podľa chuti kúsok čili papričky. Všetko spolu rozmixujte a počas mixovania pridajte niekoľko lyžíc olivového oleja, soľ a mleté čierne korenie. Nechajte vychladiť.