Sezónny dezert, ktorý si zamilujete: Vyskúšajte slivkový koláč ako od babičky
24. 9. 2024, 18:00

Zdroj: Uliana Kopanytsia on Unsplash
Hľadáte dokonalý sezónny dezert? Tento slivkový koláč musíte vyskúšať.
Zdroj: Laura Witteková
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Galéria k článku

Slivkový koláč
Budete potrebovať:
- 500 g hladkej múky
- 250 ml vlažného mlieka
- 100 g kryštálového cukru
- 100 g masla
- 2 vajcia
- 1 kocku droždia (42 g)
- Štipku soli
- 800 g sliviek
- 1 čajovú lyžičku škorice
- Práškový cukor na posypanie
Zdroj: Photo by Uliana Kopanytsia on Unsplash
Slivkový koláč.
Najprv si pripravte kvások. Do vlažného mlieka rozdrobte droždie, pridajte lyžičku cukru a trochu múky. Nechajte ho na teplom mieste 10 až 15 minút, aby kvások pekne vzišiel. Medzitým si pripravte ostatné ingrediencie – do väčšej misy nasypte múku, cukor, štipku soli, pridajte rozpustené maslo a vajcia. Keď je kvások hotový, vlejte ho do múčnej zmesi a vypracujte hladké, pružné cesto. To nechajte na teplom mieste kysnúť aspoň hodinu, kým nezdvojnásobí svoj objem. Keď je cesto vykysnuté, rozvaľkajte ho na hrúbku asi 1 cm a preneste na vymastený plech. Na vrch cesta poukladajte umyté a odkôstkované polovičky sliviek rezom nahor, pričom ich môžete mierne vtlačiť do cesta. Slivky posypte škoricou, ktorá im dodá príjemnú arómu, a prípadne aj trochou cukru, ak máte radi sladšie koláče. Pečte v predhriatej rúre na 180 °C približne 30 až 35 minút, kým je cesto zlatohnedé a slivky krásne skaramelizované. Po vychladnutí môžete koláč posypať práškovým cukrom a podávať.