Reklama

Sezónny dezert, ktorý si zamilujete: Vyskúšajte slivkový koláč ako od babičky

Slivkový koláč.

Zdroj: Uliana Kopanytsia on Unsplash

Reklama
záhradkár logo

Miroslava Kršková

Externá redaktorka

Hľadáte dokonalý sezónny dezert? Tento slivkový koláč musíte vyskúšať.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Zavarte a odložte! Vynikajúca nátierka z paprík a paradajok

    Slivkový koláč

    Budete potrebovať:

    • 500 g hladkej múky
    • 250 ml vlažného mlieka
    • 100 g kryštálového cukru
    • 100 g masla
    • 2 vajcia
    • 1 kocku droždia (42 g)
    • Štipku soli
    • 800 g sliviek
    • 1 čajovú lyžičku škorice
    • Práškový cukor na posypanie

    Najprv si pripravte kvások. Do vlažného mlieka rozdrobte droždie, pridajte lyžičku cukru a trochu múky. Nechajte ho na teplom mieste 10 až 15 minút, aby kvások pekne vzišiel. Medzitým si pripravte ostatné ingrediencie – do väčšej misy nasypte múku, cukor, štipku soli, pridajte rozpustené maslo a vajcia. Keď je kvások hotový, vlejte ho do múčnej zmesi a vypracujte hladké, pružné cesto. To nechajte na teplom mieste kysnúť aspoň hodinu, kým nezdvojnásobí svoj objem. Keď je cesto vykysnuté, rozvaľkajte ho na hrúbku asi 1 cm a preneste na vymastený plech. Na vrch cesta poukladajte umyté a odkôstkované polovičky sliviek rezom nahor, pričom ich môžete mierne vtlačiť do cesta. Slivky posypte škoricou, ktorá im dodá príjemnú arómu, a prípadne aj trochou cukru, ak máte radi sladšie koláče. Pečte v predhriatej rúre na 180 °C približne 30 až 35 minút, kým je cesto zlatohnedé a slivky krásne skaramelizované. Po vychladnutí môžete koláč posypať práškovým cukrom a podávať.