Reklama

Skúste tieto nápady a objavte nové chute v kuchyni so ZELENÝMI RAJČIAKMI

Zo zelených paradajok sa robia aj indické jedlo

Zdroj: Canva

Reklama

Nezrelé paradajky, často nazývané aj zelené paradajky, sú paradajky, ktoré ešte nedozreli na svoju konečnú červenú farbu a chuť.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    TEASER: Pripravte si zo zrelých rajčiakov chutný DŽEM

    Tieto zelené plody sú typicky tvrdšie a kyslejšie ako dozreté paradajky, ale môžu byť v kuchyni využité na viacero spôsobov. Môžu poslúžiť nielen ako zásoba paradajok na jeseň, ale aj ako zaujímavá príloha k jedlám.

    Zelený paradajkový džem

    Zelené paradajky môžete použiť na prípravu originálneho zeleného paradajkového džemu. Tento džem má kyslejšiu chuť a môže byť skvelý, ak ho podávate k syrom, pečivu alebo mäsám.

    Zdroj: SHUTTERSTOCK

    Vedeli ste, že uvarené rajčiny uchovajú oveľa viac protirakovinových antioxidantov ako čerstvé?

    Vypražené zelené paradajky

    Vypražené zelené paradajky sú tradičným južanským jedlom. Nakrájajte zelené paradajky na plátky, obaľte ich v múke a smažte na oleji. Tým získajú zlatohnedú kôru a kyslú chuť.

    Zdroj: Canva

    Zo zelených paradajok sa robí aj indické jedlo.

    Zelená paradajková omáčka

    Nakrájajte nezrelé paradajky na kúsky a použite ich na prípravu zelenej paradajkovej omáčky. Táto omáčka je skvelým doplnkom k mäsu alebo rybám. Má nezameniteľnú kyselkavú chuť.

    Zdroj: Canva

    Dozrievanie paradajok zrýchlite, ak do uzatvoreného priestoru so zelenými paradajkami vložíte jablko alebo banán.

    Nakladané zelené paradajky

    Zelené paradajky majú pevnú kožu, dokonca aj dužinu, vďaka tomu sú, vhodné na naloženie do octového nálevu. Nakrájajte ich na plátky a nechajte ich prevrieť v octe, cukre a koreninách. Skvele vyzerajú ako ozdoba rôznych jedál a koktailov namiesto olív alebo nakladanej perleťovej cibule.

    Zdroj: shutterstock

    Dobrým pomocníkom pri dozrievaní je etylén, ktorý uvoľňujú jablká alebo zrelé banány.

    Zelené paradajkové koláče

    Použite nezrelé paradajky na prípravu náplní do koláčov alebo tartaletiek. Ich chuť je nezameniteľná, ale určite vás neprekvapí, že koláče môžete kombinovať nasladko. Pridajte citrónovú štavu a koreniny - škoricu alebo koriander.

    Zdroj: SHUTTERSTOCk

    Paradajky opatrne oberte a poukladajte na plech na pečenie. Dajte ich za okno na radiátor, kde budú mať teplo a svetlo.

    Vyberáme pre vás niečo PLUS