Ste závislí na ARAŠIDOCH? Existuje dôvod, prečo by sa mali jesť tepelne SPRACOVANÉ
25. 12. 2024, 11:00

Zdroj: shutterstock
Arašidy sú plné antioxidantov, zdravých nenasýtených tukov, minerálov a vitamínov skupiny B. Tiež ale patria k najsilnejším alergénom.

Zdroj: redakcia Záhradkár
Aj keď arašidy v obchodoch nájdete medzi orechmi a semienkami, v skutočnosti patria medzi strukoviny. Rastú pod zemou na rastline s názvom podzemnica olejná. A preto je vhodnejšie ich jesť tepelne upravené, napríklad nasucho opražené. V naturálnej podobe, teda tepelne neopracované, arašidy chutia skôr ako fazuľa než oriešky. Typicky orieškovú chuť získavajú až pražením. Pomenovanie arašidy dostali podľa latinského názvu Arachis hypogaea.
Obľúbená strukovina
Táto exotická rastlina pochádza z Južnej Ameriky, preto je samozrejmé, že potrebuje dostatok tepla. Kvitne drobnými žltými kvetmi. Má výnimočný spôsob rodenia, odkvitajúce kvety sa zavŕtajú 3 až 6 cm hlboko do pôdy a plody v nej dozrievajú. Môžete ju pestovať aj na Slovensku, ideálne v južných oblastiach.
Zdroj: shutterstock
Obal, z ktorého arašidy vylúskate, je struk rovnako ako pri fazuli.
Lacnejšie "orechy"
Nevylúpané arašidy sú častejšie dostať pred Vianocami a sú určené na priamu spotrebu. Možno sa arašidom trochu vyhýbate, pretože ste počuli, že obsahujú toxíny alebo že sú menej kvalitné ako iné orechy, sú predsa lacnejšie. To že sú arašidy cenovo výhodnejšie ako orechy je dané skôr spôsobom pestovania, spotrebou vody a faktom, že nejde o orechy, ale strukoviny.
Zdroj: shutterstock
Na sejbu používajte len prirodzene vysušené arašidy, nie pražené.
Domáce maslo
Množstvo ingrediencií vyjde približne na päťsto gramov masla. Presnú príchuť si môžete sami doladiť množstvom medu a soli. Namiesto medu do neho niekto tiež dáva trstinový cukor. V recepte na maslo sa doporučuje arašidy najskôr opražiť, ale môžu sa mixovať aj bez praženia. Sami určite zistíte, aký variant vám viac chutí.
Zdroj: Shutterstock
Ideálne je kúpiť si celé plody podzemnice olejnej a nalúskať si čerstvé arašidy. Denne si môžete dopriať aj 20 gramov.
Budete potrebovať: 500 g neochutených arašidov • 1 lyžica slnečnicového alebo arašidového oleja • 1 lyžica medu • pol lyžičky soli
Arašidy pred mixovaním trochu opečte na suchej panvici alebo v rúre na plechu, aby mali výraznejšiu chuť. Ingrediencie potom dajte do mixéra a spustite ho na plný výkon. Mixér často zastavujte a stierkou zotrite zmes zo stien, aby ste mixovaniu napomohli. Doba mixovania záleží na výkone stroja, môže to byť asi dvadsať minút. Ak chcete, môžete to skúsiť aj bez oleja, arašidy majú vlastné.
Zdroj: shutterstock
Maslo z arašidov sa skvele hodí do kaše, na pečenie sušienok alebo len tak na chlieb, napríklad s džemom.
Počuli ste už náš podcast? V každej epizóde vám prezradíme praktické tipy do záhrady a poskytneme zaujímavé rozhovory s odborníkmi.