Reklama

Tajomstvo ťahanej ŠTRÚDLE: Fintu, aby sa NETRHALA poznali aj na dvore MÁRIE TERÉZIE

Ťahaná štrúdľa sa k nám síce dostala z Viedne, ale jej korene siahajú k tureckému obliehaniu Maďarska.

Zdroj: redakcia Záhradkár

Reklama

Prvý recept bol zaznamenaný v roku 1696 a je známe, že v 18. storočí ho podávala Mária Terézia ako dezert svojim hosťom. Vďaka tomu sa stal skutočne luxusným a noblesným zákuskom.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    TEASER | Ako sušiť jablká, keď nemáte sušičku OVOCIA?
    Zdroj: redakcia Záhradkár

    Lyžica octu

    Zdroj: shutterstock

    Dokonalé cesto pripravíte iba z kvalitnej múku s vysokým obsahom lepku. Vhodná je teda hladká pšeničná múka, ktorá tvorí základ pre ťahané cesto.

    Keď máte čas a rozhodnete sa pripraviť cesto na závin doma, preosejte hladkú múku cez naozaj jemné sitko. Cesto potom bude krásne nadýchané. Ak chcete, aby šlo cesto ľahšie vyvaľkať, vyskúšajte trik našich prababičiek. Do cesta pridajte lyžicu octu. Nebude sa potom lepiť ani trhať.

    Posypať strúhankou

    Zdroj: Shutterstock

    Dajte si ale pozor na príliš tenké cesto a veľké množstvo náplne. Nie nadarmo sa hovorí, že menej niekedy znamená viac.

    Rozvaľkané cesto posypte strúhankou, mletými piškótami alebo napríklad strúhaným tvrdým perníkom. Pre lepšiu chuť môžete strúhanku ešte pred tým zľahka osmažiť na masle. Táto surovina čiastočne pojme aj šťavu z jabĺk. Niekto používa aj kokos alebo jemne mleté ​​orechy.

    Cesto poprepichujte

    Zdroj: shutterstock

    Na dosiahnutie dokonalosti je dôležité cesto dobre prepracovať a nechať ho dostatočne oddýchnuť – ideálne cez noc.

    Chcete, aby sa vám štrúdľa dobre upiekla, nepotrhala sa a po vytiahnutí z rúry a vychladnutí nespľaskla? Potom vyskúšajte jednoduchý trik. Pred vložením do rúry urobte zhora vidličkou do cesta otvory. Tými bude pri pečení zvnútra zvoľna odchádzať para z jabĺk a cesto vám nepopraská.

    Pozor na teplotu

    Zdroj: Shutterstock‎

    Nebude potom dochádzať k nežiadúcemu tmavnutiu a horknutiu povrchu závinu. Dopekajte tak dlho, aby nebola uprostred surová.

    Ak pripravujete štrúdľu z lístkového cesta, zapamätajte si, že ju zo začiatku musíte dať piecť pri vyššej teplote. Tá by sa mala pohybovať okolo 220 ° C. Záleží ale samozrejme na každej rúre. Asi po pätnástich až dvadsiatich minútach, keď sa cesto zapečie a nafúkne, teda zväčší objem, teplotu znížte asi na 180 ° C.

    Posypte ju cukrom

    Zdroj: shutterstock

    Štrúdľu z ťahaného cesta pred pečením potrite rozšľahaným vajíčkom. Pred krájaním nechajte múčnik aspoň pol hodiny odpočinúť a potom ho pocukrujte.

    Pokiaľ chcete mať na povrch klasickej štrúdle chutný a chrumkavý, potrite ho pred vložením do rúry rozpusteným maslom a posypte ho kryštálovým cukrom alebo ho silne poprášte tým práškovým. Cukor na povrchu skaramelizuje a vytvorí tam úžasnú kôrku.

    Autor článku

    Redaktorka časopisu Záhradkár, záhradníčka a milovníčka zvierat v jednej osobe. Prírodu, ako majstrovské Božie dielo najradšej poznávam všetkými zmyslami. Očami obdivujem nekonečnú paletu farieb, ušami vnímam usilovné opeľovače, cez nos prúdia originálne vône kvetov a na jazyku sa rozplýva sladká chuť ovocia. Od malička som mala k záhradkárčeniu blízko a vďaka mojim starým rodičom som spoznala, aká dôležitá je láska k vlastnej pôde.