Tajomstvo ťahanej ŠTRÚDLE: Fintu, aby sa NETRHALA poznali aj na dvore MÁRIE TERÉZIE
8. 9. 2024, 14:00

Zdroj: redakcia Záhradkár
Prvý recept bol zaznamenaný v roku 1696 a je známe, že v 18. storočí ho podávala Mária Terézia ako dezert svojim hosťom. Vďaka tomu sa stal skutočne luxusným a noblesným zákuskom.
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Galéria k článku

Zdroj: redakcia Záhradkár
Lyžica octu
Zdroj: shutterstock
Dokonalé cesto pripravíte iba z kvalitnej múku s vysokým obsahom lepku. Vhodná je teda hladká pšeničná múka, ktorá tvorí základ pre ťahané cesto.
Keď máte čas a rozhodnete sa pripraviť cesto na závin doma, preosejte hladkú múku cez naozaj jemné sitko. Cesto potom bude krásne nadýchané. Ak chcete, aby šlo cesto ľahšie vyvaľkať, vyskúšajte trik našich prababičiek. Do cesta pridajte lyžicu octu. Nebude sa potom lepiť ani trhať.
Posypať strúhankou
Zdroj: Shutterstock
Dajte si ale pozor na príliš tenké cesto a veľké množstvo náplne. Nie nadarmo sa hovorí, že menej niekedy znamená viac.
Rozvaľkané cesto posypte strúhankou, mletými piškótami alebo napríklad strúhaným tvrdým perníkom. Pre lepšiu chuť môžete strúhanku ešte pred tým zľahka osmažiť na masle. Táto surovina čiastočne pojme aj šťavu z jabĺk. Niekto používa aj kokos alebo jemne mleté orechy.
Cesto poprepichujte
Zdroj: shutterstock
Na dosiahnutie dokonalosti je dôležité cesto dobre prepracovať a nechať ho dostatočne oddýchnuť – ideálne cez noc.
Chcete, aby sa vám štrúdľa dobre upiekla, nepotrhala sa a po vytiahnutí z rúry a vychladnutí nespľaskla? Potom vyskúšajte jednoduchý trik. Pred vložením do rúry urobte zhora vidličkou do cesta otvory. Tými bude pri pečení zvnútra zvoľna odchádzať para z jabĺk a cesto vám nepopraská.
Pozor na teplotu
Zdroj: Shutterstock
Nebude potom dochádzať k nežiadúcemu tmavnutiu a horknutiu povrchu závinu. Dopekajte tak dlho, aby nebola uprostred surová.
Ak pripravujete štrúdľu z lístkového cesta, zapamätajte si, že ju zo začiatku musíte dať piecť pri vyššej teplote. Tá by sa mala pohybovať okolo 220 ° C. Záleží ale samozrejme na každej rúre. Asi po pätnástich až dvadsiatich minútach, keď sa cesto zapečie a nafúkne, teda zväčší objem, teplotu znížte asi na 180 ° C.
Posypte ju cukrom
Zdroj: shutterstock
Štrúdľu z ťahaného cesta pred pečením potrite rozšľahaným vajíčkom. Pred krájaním nechajte múčnik aspoň pol hodiny odpočinúť a potom ho pocukrujte.
Pokiaľ chcete mať na povrch klasickej štrúdle chutný a chrumkavý, potrite ho pred vložením do rúry rozpusteným maslom a posypte ho kryštálovým cukrom alebo ho silne poprášte tým práškovým. Cukor na povrchu skaramelizuje a vytvorí tam úžasnú kôrku.