Reklama

Tradičné rizoto v netradičnom prevedení! Verili by ste, že sa dá ochutiť aj týmto?

Špargľové rizoto

Zdroj: Shutterstock

Reklama

Rizoto patrí k ľahším jedlám vhodným aj počas horúcich letných dní, najmä ak doň pridáte množstvo zeleniny. Nás z pomedzi veľkého množstva zaujímavých receptov upútali tie s liečivými bylinkami.

Tradičný hrášok, huby, mrkva i kuracie mäso, sezónna špargľa či cuketa sa točia v rizote dookola. Ale zišlo by vám na um do rizota pridať bylinky s liečivým účinkom? Zaujímavú chuť rizotu dodá slez, inak bude chutiť so silenkou či machovkou alebo s rukolou. Ktoré si pripravíte ako prvé?

S lístkami slezu

Zdroj: LÝDIA CZAKÓ

Listy a kvety slezu lesného sa zberajú od júna do septembra skôr, ako rastlina úplne rozkvitne. Môžete si ich nasušiť do zásoby na zimu na prípravu liečivého čaju, zužitkovať však môžete aj čerstvú hmotu. Do rizota pri príprave pridajte surové lístky, na pol kila ryže postačia dve hrste. Uvarené listy podporia chuť do jedla. Čaj v zime poslúži na lepšie vykašliavanie.

Zdroj: kytkykjidlu.cz

Silenka môže byť súčasťou sladkých aj slaných jedál.

Silenka obyčajná

Momentálne už nie je čas vhodný na zber výhonkov, ten je od marca do apríla, aj napriek tomu si myslíme, že o jej vhodnosti na konzum by ste mali vedieť. Výhonky silenky sú totiž chutné nielen v rizote, ale hodia sa aj do praženice. Na jar ju nájdete rásť na okrajoch ciest, na lúkach i na neobrábanej pôde.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Dokonalé osvieženie! Pripravte si ZÁZVOROVÚ LIMONÁDU

    Zdroj: Canva

    Rukola patrí medzi obľúbené bylinky, ktoré sa dajú využiť na mnoho spôsobov

    Svojská rukola

    Špecifická chuť eruky nemusí zachutiť každému, ale myslíme si, že šancu by ste jej mali dať. Je bohatá na vitamín C, telu poskytne železo aj vápnik. Povzbudí chuť do jedla, má močopudné účinky čím podporuje očistu organizmu.

    Zdroj: Júlia Šináková

    Netradičná machovka

    Plody machovky peruánskej obsahujú viac vitamínu C než citrón. Ďalej sú bohatým zdrojom beta-karoténu, fosforu či bielkovín.

    — Záhradkár

    Chuť machovky peruánskej je veľmi špecifická, v rizote o to viac. Ak však radi skúšate nové kombinácie, machovka je správny kandidát. Nakoniec machovka v sebe ukrýva viac vitamínu C ako citrón. Pamätajte však lepšie je ju konzumovať tepelne upravenú, čerstvé plody jedlé sú, ale ich denná dávka je obmedzená.

    Autor článku

    Vyštudovala som Záhradníctvo na Slovenskej Poľnohospodárskej Univerzite, kde som sa priučila technológii pestovania ovocia, kvetov, zeleniny aj viniča. Lásku k prírode som dostala do vienka od mojich príbuzných, ktorí inklinovali k pestovaniu rastlín a výrobe vína. Po štúdiu moja cesta viedla do redakcie časopisu Záhradkár, kde sa snažím neustále prinášať zaujímavé záhradkárske témy, ktorými žijem aj v súkromí.