Tradičné rizoto v netradičnom prevedení! Verili by ste, že sa dá ochutiť aj týmto?
20. 7. 2024, 14:00

Zdroj: Shutterstock
Rizoto patrí k ľahším jedlám vhodným aj počas horúcich letných dní, najmä ak doň pridáte množstvo zeleniny. Nás z pomedzi veľkého množstva zaujímavých receptov upútali tie s liečivými bylinkami.
Tradičný hrášok, huby, mrkva i kuracie mäso, sezónna špargľa či cuketa sa točia v rizote dookola. Ale zišlo by vám na um do rizota pridať bylinky s liečivým účinkom? Zaujímavú chuť rizotu dodá slez, inak bude chutiť so silenkou či machovkou alebo s rukolou. Ktoré si pripravíte ako prvé?
S lístkami slezu
Zdroj: LÝDIA CZAKÓ
Listy a kvety slezu lesného sa zberajú od júna do septembra skôr, ako rastlina úplne rozkvitne. Môžete si ich nasušiť do zásoby na zimu na prípravu liečivého čaju, zužitkovať však môžete aj čerstvú hmotu. Do rizota pri príprave pridajte surové lístky, na pol kila ryže postačia dve hrste. Uvarené listy podporia chuť do jedla. Čaj v zime poslúži na lepšie vykašliavanie.
Zdroj: kytkykjidlu.cz
Silenka môže byť súčasťou sladkých aj slaných jedál.
Silenka obyčajná
Momentálne už nie je čas vhodný na zber výhonkov, ten je od marca do apríla, aj napriek tomu si myslíme, že o jej vhodnosti na konzum by ste mali vedieť. Výhonky silenky sú totiž chutné nielen v rizote, ale hodia sa aj do praženice. Na jar ju nájdete rásť na okrajoch ciest, na lúkach i na neobrábanej pôde.

Zdroj: Canva
Rukola patrí medzi obľúbené bylinky, ktoré sa dajú využiť na mnoho spôsobov
Svojská rukola
Špecifická chuť eruky nemusí zachutiť každému, ale myslíme si, že šancu by ste jej mali dať. Je bohatá na vitamín C, telu poskytne železo aj vápnik. Povzbudí chuť do jedla, má močopudné účinky čím podporuje očistu organizmu.
Zdroj: Júlia Šináková
Netradičná machovka
Plody machovky peruánskej obsahujú viac vitamínu C než citrón. Ďalej sú bohatým zdrojom beta-karoténu, fosforu či bielkovín.
Chuť machovky peruánskej je veľmi špecifická, v rizote o to viac. Ak však radi skúšate nové kombinácie, machovka je správny kandidát. Nakoniec machovka v sebe ukrýva viac vitamínu C ako citrón. Pamätajte však lepšie je ju konzumovať tepelne upravenú, čerstvé plody jedlé sú, ale ich denná dávka je obmedzená.