Reklama

V minulosti už miesili cesto na MEDOVNÍKY! Odkazy našich predkov od Kataríny NÁDASKEJ

Medovnikárstvo na dnešnom území Slovenska existovalo už v 14. storočí, hlavným centrom bol Prešporok.

Zdroj: shutterstock

Reklama

Medovnikárstvo na dnešnom území Slovenska existovalo už v 14. storočí, hlavným centrom bol Prešporok. V roku 1619 bol v Prešporku založený aj prvý medovnikársky cech v celom Uhorsku. Ďalšie významné medovnikárske dielne boli na Slovensku v Trnave, Banskej Štiavnici, Levoči a Bardejove.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    TEASER | Chcete zdobiť medovníky ako PROFESIONÁL?
    Zdroj: redakcia Záhradkár

    Trvanlivé pečivo

    Zdroj: shutterstock

    Už v 18. storočí na vidiek preniklo pečenie vianočných medovníkov, kde bol hlavnou ingredienciou. Prvé medovníky sa nezdobili.

    Medovníky sa začínali piecť začiatkom decembra. Toto trvanlivé pečivo bolo potrebné upiecť začiatkom adventu, aby zmäklo.. Medovníky, ktoré sa piekli doma, boli nezdobené. Pravý medovník pozostával z troch surovín, a to z kvalitného medu, ražnej múky a vody. Cesto sa nechalo postáť aj 2 až 3 týždne. 

    Do zásoby

    Zdroj: shutterstock

    Medovníkové cesto sa vyrábalo vo veľkom a do zásoby. 

    Uvarený med zahorúca vyliali do veľkého dreveného koryta, pridali ražnú múku a drevenou lopatou túto zmes vymiešali na riedke tekuté cesto. Nechali ho vychladnúť, kým úplne nestuhlo. Následne ho ukladali do drevených dební, ktoré skladovali na tmavom mieste.

    Skladovanie cesta

    Zdroj: shutterstock

    Medovníky patria medzi najstaršie pečivo, ktoré sa začalo piecť už začiatkom adventu. Táto tradícia sa viazala ešte od starých Slovanov. Doteraz sú medovníky alebo zázvorníky symbolom Vianoc.

    Medovníkové cesto stálo niekoľko mesiacov, ba dokonca aj rokov, a jeho kvalita sa tým zvyšovala. Špecifická chuť medovníkov od rôznych medovnikárov závisela od pridávaných prísad a korenín i dĺžky ich pečenia.

    Drevené formy

    Zdroj: shutterstock

    Od 16. storočia medovnikári využívali drevené formy, ktoré rezbári bohato zdobili figurálnymi, zvieracími, rastlinnými aj ornamentálnymi motívmi.

    Zo skladovaného cesta medovnikári postupne odkrajovali a vtláčali ho do drevených foriem, ktoré dávali medovníkom tvar. Spočiatku sa používali jednoduché hlinené formy, neskôr okrúhle drevené bez ozdôb. Na vrchole rozmachu medovnikárstva boli typické vyrezávané drevené formy so zložitými umeleckými motívmi.

    Dekoratívne zdobenie

    Zdroj: shutterstock

    Prvé medovníky sa nezdobili, ale dávali sa ako ozdoba na vianočný stôl a neskôr aj na vianočný stromček.

    Predaj medovníkov závisel aj od ich dekoratívnosti. Na medovníkoch prevládali náboženské výjavy, obrazy zo života vyšších vrstiev či dokonca podobizne panovníkov. Takéto medovníky však boli určené hlavne pre šľachtu. Pre ľud boli jednoduchšie, v tvare srdca či bábiky. Pre deti mali tvary husárov, koníkov, medvedíkov.

    Ústup medovnikárstva

    Zdroj: shutterstock

    Od 17. storočia sa medovnikárske technológie a výrobné postupy skvalitňovali a do cesta sa začali pridávať rozmanité chuťové prísady a aromatické koreniny.

    Nastal v 19. storočí. Súvisel s priemyselnou revolúciou a vznikom cukrovarov a cukrárstva. Medovnikárstvo postupne zaniklo a s ním aj tradičné medovníky. Keďže trstinový cukor prišiel do Uhorska až v 17. storočí, na vidieku, ale i v mestách si svoje prvenstvo do konca 19. storočia stále udržiaval med.

    Počuli ste už náš podcast? V každej epizóde vám prezradíme praktické tipy do záhrady a poskytneme zaujímavé rozhovory s odborníkmi.