Vianočné pečenie! 11 receptov na koláčiky, ktoré nesmú chýbať
27. 11. 2024, 12:00

Zdroj: Madeleine Steinbach
Od medovníčkov až po vanilkové rožky! Prinášame vám 11 receptov na vianočné koláčiky, ktoré sú na Slovensku obľúbenou vianočnou klasikou.

Zdroj: Madeleine Steinbach
Tieto koláčiky sú známe nie len svojim unikátnym vzhľadom, ale aj chuťou.
1. Včelie úle
Potrebujete: 160 g detských piškót na pomletie, 120 g práškového cukru, 4 lyžice rumu, 2 lyžice kakaa, detské piškóty
Na krém: 50 g masla, 30 g práškového cukru, 2 lyžice vaječného koňaku
Detské piškóty rozmixujeme na jemný prášok. Môžete ich dať aj do vrecúška a valčekom najemno popučiť. Pridajte k nim práškový cukor, maslo izbovej teploty, 4 lyžice rumu a 2 lyžice kakaa. Vypracujte cesto a to zabaľte do fólie a dajte chladiť do chladničky na 20 minút. Medzitým si môžete pripraviť krém 50 g masla s 30 g práškového cukru vyšľahajte. Dajte si záležať a šľahajte aj 15 minút, aby bol krém nadýchaný. Potom pridajte vaječný likér a ešte premiešajte.
Cestom naplňte formičky a drevenou vareškou urobte dierky do cesta a do nich dajte krém. Potom pridajte na spodnú stranu piškótu. Formičky môžete odstrániť. Poukladajte do krabičky a jemne poprášte práškovým cukrom.
Zdroj: shutterstock
Ich história siaha až do Rakúsko- Uhorska a sú vianočnou klasikou.
2. Vanilkové rožky
Potrebujete: 240 g hladkej múky, 150 g masla, 100 g mletých orechov, 1 vajce, 100 g práškového cukru, štipku soli, práškový cukor na obalenie, vanilínový cukor
Zo surovín vypracujte cesto. Cesto zabaľte do fólie a nechajte vychladiť v chladničke aspoň 1 hodinu. Potom vyberte cesto a spracujte ho do tvaru tenkého valca s priemerom asi 1,5 cm.
Z valčeka ukrajujte kúsky vo veľkosti tiež asi 1,5 cm v rukách vytvarujte do tvaru rohlíčka. Naukladajte na plech vystlaný papierom a pečte na 180 °C dozlatista. Keď sú hotové ešte horúce, tak ich obaľte v práškovom cukre, ktorý ste zmiešali s vanilínovým cukrom.
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Skladujte ich v uzatvorenej nádobe, aby zostali čerstvé a voňavé.
3. Medvedie labky
Potrebujete: 300 g hladkej múky, 200 g masla, 120 g práškového cukru, 100 g mletých vlašských orechov, 2 polievkové lyžice kakaa, 1 čajovú lyžičku škorice a štipku mletého klinčeka
Všetky suroviny zmiešajte v mise a vypracujte hladké cesto. Cesto potom zabaľte do potravinovej fólie a nechajte aspoň hodinu odležať v chladničke. Po odležaní vyberte formičky na medvedie labky, ktoré môžete jemne vymastiť maslom, ak nie sú nepriľnavé. Cesto vtlačte do formičiek tak, aby nebolo príliš hrubé.
Naplnené formičky ukladajte na plech a pečte v predhriatej rúre pri teplote 180 °C približne 10–15 minút, kým nezačnú labky pekne voňať a mierne hnednúť. Po upečení nechajte koláčiky mierne vychladnúť, potom ich vyklopte z formičiek.
Labky môžete obaliť v práškovom cukre alebo ich nechať bez obalenia.
Zdroj: Pixabay
Škoricové hviezdy
4. Škoricové hviezdičky s polevou
Potrebujete: 160 g hladkej múky, 100 g práškového cukru, 100 g masla, 200 g mletých mandlí, 1 vanilínový cukor, 1 vajíčko, mletú škoricu, citrónovú kôru
Na polevu potrebujete: 100 g práškového cukru, citrónovú šťavu
Do misky dajte múku a pridajte práškový cukor, asi pol lyžičky mletej škorice, vanilínový cukor, trošku citrónovej kôry a mandle. Všetko dôkladne premiešajte. Z vajíčka si pripravte žĺtok a ten pridajte do misky a tiež aj maslo. Vypracujte cesto.
Potom cesto odložte do chladničky aspoň na 40 minút. Zatiaľ si pripravte plech na pečenie s papierom na pečenie. Keď je vychladené, tak ho rozvaľkajte a pomôže si múkou, aby sa nelepilo. Formičkami vykrojte hviezdičky alebo iné tvary. Koláčiky poukladajte na plech. A dajte piecť do rúry na 180 °C asi cca 10 až maximálne 15 minút - podľa rúry.
Keď sú pekne hnedé, tak ich vyberte a nechajte vychladnúť. Zatiaľ pripravte polevu. Postačí vám šťava asi z polovice citróna a do nej vmiešavajte cukor až kým nebudete mať hustú polevu. Polevou potom vyzdobte hviezdičky.
Zdroj: Laura Witteková
Jednoduché a výborné.
5. Kokosové ježe
Potrebujete: Na cesto si pripravte 250 g polohrubej múky, 250 g práškového cukru, 4 vajcia, polovicu balíčka prášku do pečiva, 100 ml mlieka a 100 ml oleja.
Na čokoládovú polevu použite 200 g horkej čokolády (alebo 4 polievkové lyžice kakaového prášku), 200 g masla, 100 ml mlieka a 150 g práškového cukru.
Na obaľovanie budete potrebovať 200 g strúhaného kokosu.
Najskôr si pripravte cesto. Vajcia vyšľahajte s práškovým cukrom do peny. Postupne pridajte mlieko a olej a dôkladne premiešajte. Do zmesi postupne vmiešajte múku zmiešanú s práškom do pečiva. Hotové cesto vylejte na plech vystlaný papierom na pečenie a pečte v predhriatej rúre na 180 °C približne 20–25 minút, kým povrch cesta nie je zlatistý. Po upečení nechajte koláč dobre vychladnúť.
Medzitým si pripravte čokoládovú polevu. V hrnci roztopte maslo, pridajte čokoládu (prípadne kakao), mlieko a práškový cukor. Zmes zahrievajte na miernom ohni, kým sa všetky ingrediencie nespoja a nevznikne hladká čokoládová poleva.
Vychladnutý koláč nakrájajte na malé obdĺžniky alebo kocky. Každý kúsok namáčajte do čokoládovej polevy tak, aby bol celý rovnomerne pokrytý, a následne ho obaľte v strúhanom kokose. Takto pripravené kokosové ježe nechajte na mriežke alebo tácke stuhnúť. Skladujte ich na chladnom mieste, aby poleva dobre držala.
Zdroj: shutterstock
Jednoduchá príprava a výborný výsledok.
6. Karamelové burizonky
Potrebujete: 160 g burizónov, 300 g krupicového cukru, 180 g masla, 1 kondenzované mlieko
Cukor skaramelizujte na miernom ohni. Pridajte maslo a kondenzované mlieko. Poriadne všetko premiešajte, aby sa všetky suroviny spojili. Potom pridajte burizóny a tiež dôkladne premiešajte, aby sa dobre obalili. Potom vytvorte guličky, ktoré dajte do papierových košíčkov.
Zdroj: noxphotos.com
Sladký dezert, ktorý si zamilujete.
7. Kokosové guličky
Potrebujete: kondenzované mlieko, strúhaný kokos, celé mandle/ lieskové oriešky
Do misky nalejte kondenzované mlieko a primiešavajte k nemu strúhaný kokos. Treba, aby vám vznikla hustá, lepivá zmes, s ktorej sa vám budú dobre tvarovať guľôčky. Do každej pridajte mandlu alebo lieskový oriešok. Potom ich obaľte v kokose. Môžete ich poukladať jednotlivo do papierových košíčkov.
Zdroj: Shutterstock
Nesmú chýbať.
8. Medovníčky
Potrebujete: 650 g hladkej múky, 3 vajíčka, 250 g cukru, 250 g masla, 100 g medu, 10 g škorice, 15 g sódy bikarbóny, 10 g perníkového korenia, 1 vajíčko na potretie
Suroviny pridajte do misky a vypracujte cesto. Cesto nechajte ideálne jeden deň odležať v chladničke. Potom ho rozvaľkajte a formičkami vykrojte medovníčky. Medovníčky uložte na plech vystlaný papierom na pečenie a pečte pri teplote 180 °C asi 5 minút.
Keď ich vyberiete z trúby môžete ich potrieť rozšľahaným vajíčkom, ktoré im dodá lesk.
Zdroj: Shutterstock
Linecké sú vianočnou klasikou.
9. Linecké koláčiky
Potrebujete: 300 g hladkej múky, 200 g masla, 100 g práškového cukru, 1 vajíčko, 1 žĺtok, lekvár
Zo surovín, okrem lekváru, pripravte cesto. To, potom nechajte aspoň jednu hodinu v chladničke odležať. Potom ho vyberte a rozvaľkajte na hrúbku 2 až 3 mm a vykrojte ľubovoľný tvar pomocou formičiek.
Koláčiky poukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečte na 180 °C dozlatista. Potom ich nechajte vychladnúť a zlepte pomocou obľúbeného lekváru. Poprášte práškovým cukrom a hotovo.
Zdroj: Laura Witteková
Šuhajdy nesmú chýbať.
10. Šuhajdy
Potrebujete: 250 g horkej čokolády aspoň 70%, 50 g stuženého tuku, 150 mletých orechov, 120 g práškového cukru, rum podľa chuti, 50 ml vody, papierové košíčky
Čokoládu vo vodnom kúpeli rozpustíte s tukom. Pripravte plnku - mleté orechy zmiešajte s cukrom a rumom. Pridajte trošku vody.
Na spodnú časť papierového košíčka si nalejte trošku čokolády a nechajte stuhnúť. Na to dajte trošku plnky z orechov a zalejte ďalšou vrstvou čokolády. Vrch ozdobte orieškom a nechajte stuhnúť.
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Domáce kokosky sú na prípravu jednoduché.
11. Kokosky
Potrebujete: 200 g strúhaného kokosu, 150 g kryštálového cukru, 4 bielka
Bielka vyšľahajte s cukrom na tuhý sneh. Jemne vmiešajte kokos. Lyžicou formujte malé kôpky na plech s papierom na pečenie. Pečte pri 150 °C asi 15–20 minút, kým kokosky jemne zhnednú.
Počuli ste už náš podcast? V každej epizóde vám prezradíme praktické tipy do záhrady a poskytneme zaujímavé rozhovory s odborníkmi.