Reklama

Vianočné pečenie! 11 receptov na koláčiky, ktoré nesmú chýbať

Advent sa blíži a s ním aj čas na prípravu vianočných koláčikov.

Zdroj: Madeleine Steinbach

Reklama
záhradkár logo

Patrícia Lešková

Externá redaktorka

Od medovníčkov až po vanilkové rožky! Prinášame vám 11 receptov na vianočné koláčiky, ktoré sú na Slovensku obľúbenou vianočnou klasikou.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Vianočný punč pre celú rodinu! Máme pre vás overený RECEPT

    Zdroj: Madeleine Steinbach

    Tieto koláčiky sú známe nie len svojim unikátnym vzhľadom, ale aj chuťou.

    1. Včelie úle 

    Potrebujete: 160 g detských piškót na pomletie, 120 g práškového cukru, 4 lyžice rumu, 2 lyžice kakaa, detské piškóty
    Na krém: 50 g masla, 30 g práškového cukru, 2 lyžice vaječného koňaku
    Detské piškóty rozmixujeme na jemný prášok. Môžete ich dať aj do vrecúška a valčekom najemno popučiť. Pridajte k nim práškový cukor, maslo izbovej teploty, 4 lyžice rumu a 2 lyžice kakaa. Vypracujte cesto a to zabaľte do fólie a dajte chladiť do chladničky na 20 minút. Medzitým si môžete pripraviť krém 50 g masla s 30 g práškového cukru vyšľahajte. Dajte si záležať a šľahajte aj 15 minút, aby bol krém nadýchaný. Potom pridajte vaječný likér a ešte premiešajte. 
    Cestom naplňte formičky a drevenou vareškou urobte dierky do cesta a do nich dajte krém. Potom pridajte na spodnú stranu piškótu. Formičky môžete odstrániť. Poukladajte do krabičky a jemne poprášte práškovým cukrom. 

    Zdroj: shutterstock

    Ich história siaha až do Rakúsko- Uhorska a sú vianočnou klasikou.

    2. Vanilkové rožky

    Potrebujete: 240 g hladkej múky, 150 g masla, 100 g mletých orechov, 1 vajce, 100 g práškového cukru, štipku soli, práškový cukor na obalenie, vanilínový cukor

    Zo surovín vypracujte cesto. Cesto zabaľte do fólie a nechajte vychladiť v chladničke aspoň 1 hodinu. Potom vyberte cesto a spracujte ho do tvaru tenkého valca s priemerom asi 1,5 cm.

    Z valčeka ukrajujte kúsky vo veľkosti tiež asi 1,5 cm v rukách vytvarujte do tvaru rohlíčka. Naukladajte na plech vystlaný papierom a pečte na 180 °C dozlatista. Keď sú hotové ešte horúce, tak ich obaľte v práškovom cukre, ktorý ste zmiešali s vanilínovým cukrom. 

    Zdroj: LAURA WITTEKOVA

    Skladujte ich v uzatvorenej nádobe, aby zostali čerstvé a voňavé.

    3. Medvedie labky

    Potrebujete: 300 g hladkej múky, 200 g masla, 120 g práškového cukru, 100 g mletých vlašských orechov, 2 polievkové lyžice kakaa, 1 čajovú lyžičku škorice a štipku mletého klinčeka

    Všetky suroviny zmiešajte v mise a vypracujte hladké cesto. Cesto potom zabaľte do potravinovej fólie a nechajte aspoň hodinu odležať v chladničke. Po odležaní vyberte formičky na medvedie labky, ktoré môžete jemne vymastiť maslom, ak nie sú nepriľnavé. Cesto vtlačte do formičiek tak, aby nebolo príliš hrubé.
    Naplnené formičky ukladajte na plech a pečte v predhriatej rúre pri teplote 180 °C približne 10–15 minút, kým nezačnú labky pekne voňať a mierne hnednúť. Po upečení nechajte koláčiky mierne vychladnúť, potom ich vyklopte z formičiek.
    Labky môžete obaliť v práškovom cukre alebo ich nechať bez obalenia.

    Zdroj: Pixabay

    Škoricové hviezdy

    4. Škoricové hviezdičky s polevou

    Potrebujete: 160 g hladkej múky, 100 g práškového cukru, 100 g masla, 200 g mletých mandlí, 1 vanilínový cukor, 1 vajíčko, mletú škoricu, citrónovú kôru
    Na polevu potrebujete: 100 g práškového cukru, citrónovú šťavu
    Do misky dajte múku a pridajte práškový cukor, asi pol lyžičky mletej škorice, vanilínový cukor, trošku citrónovej kôry a mandle. Všetko dôkladne premiešajte. Z vajíčka si pripravte žĺtok a ten pridajte do misky a tiež aj maslo. Vypracujte cesto. 
    Potom cesto odložte do chladničky aspoň na 40 minút. Zatiaľ si pripravte plech na pečenie s papierom na pečenie. Keď je vychladené, tak ho rozvaľkajte a pomôže si múkou, aby sa nelepilo. Formičkami vykrojte hviezdičky alebo iné tvary. Koláčiky poukladajte na plech. A dajte piecť do rúry na 180 °C asi cca 10 až maximálne 15 minút - podľa rúry. 
    Keď sú pekne hnedé, tak ich vyberte a nechajte vychladnúť. Zatiaľ pripravte polevu. Postačí vám šťava asi z polovice citróna a do nej vmiešavajte cukor až kým nebudete mať hustú polevu. Polevou potom vyzdobte hviezdičky. 

    Zdroj: Laura Witteková

    Jednoduché a výborné.

    5. Kokosové ježe

    Potrebujete: Na cesto si pripravte 250 g polohrubej múky, 250 g práškového cukru, 4 vajcia, polovicu balíčka prášku do pečiva, 100 ml mlieka a 100 ml oleja.
    Na čokoládovú polevu použite 200 g horkej čokolády (alebo 4 polievkové lyžice kakaového prášku), 200 g masla, 100 ml mlieka a 150 g práškového cukru.
    Na obaľovanie budete potrebovať 200 g strúhaného kokosu.

    Najskôr si pripravte cesto. Vajcia vyšľahajte s práškovým cukrom do peny. Postupne pridajte mlieko a olej a dôkladne premiešajte. Do zmesi postupne vmiešajte múku zmiešanú s práškom do pečiva. Hotové cesto vylejte na plech vystlaný papierom na pečenie a pečte v predhriatej rúre na 180 °C približne 20–25 minút, kým povrch cesta nie je zlatistý. Po upečení nechajte koláč dobre vychladnúť.
    Medzitým si pripravte čokoládovú polevu. V hrnci roztopte maslo, pridajte čokoládu (prípadne kakao), mlieko a práškový cukor. Zmes zahrievajte na miernom ohni, kým sa všetky ingrediencie nespoja a nevznikne hladká čokoládová poleva.
    Vychladnutý koláč nakrájajte na malé obdĺžniky alebo kocky. Každý kúsok namáčajte do čokoládovej polevy tak, aby bol celý rovnomerne pokrytý, a následne ho obaľte v strúhanom kokose. Takto pripravené kokosové ježe nechajte na mriežke alebo tácke stuhnúť. Skladujte ich na chladnom mieste, aby poleva dobre držala.

    Zdroj: shutterstock

    Jednoduchá príprava a výborný výsledok.

    6. Karamelové burizonky

    Potrebujete: 160 g burizónov, 300 g krupicového cukru, 180 g masla, 1 kondenzované mlieko
    Cukor skaramelizujte na miernom ohni. Pridajte maslo a kondenzované mlieko. Poriadne všetko premiešajte, aby sa všetky suroviny spojili. Potom pridajte burizóny a tiež dôkladne premiešajte, aby sa dobre obalili. Potom vytvorte guličky, ktoré dajte do papierových košíčkov.

    Zdroj: noxphotos.com

    Sladký dezert, ktorý si zamilujete.

    7. Kokosové guličky 

    Potrebujete:  kondenzované mlieko, strúhaný kokos, celé mandle/ lieskové oriešky
    Do misky nalejte kondenzované mlieko a primiešavajte k nemu strúhaný kokos. Treba, aby vám vznikla hustá, lepivá zmes, s ktorej sa vám budú dobre tvarovať guľôčky. Do každej pridajte mandlu alebo lieskový oriešok. Potom ich obaľte v kokose. Môžete ich poukladať jednotlivo do papierových košíčkov. 

    Zdroj: Shutterstock

    Nesmú chýbať.

    8. Medovníčky

    Potrebujete: 650 g hladkej múky, 3 vajíčka, 250 g cukru, 250 g masla, 100 g medu, 10 g škorice, 15 g sódy bikarbóny, 10 g perníkového korenia, 1 vajíčko na potretie
    Suroviny pridajte do misky a vypracujte cesto. Cesto nechajte ideálne jeden deň odležať v chladničke. Potom ho rozvaľkajte a formičkami vykrojte medovníčky. Medovníčky uložte na plech vystlaný papierom na pečenie a pečte pri teplote 180 °C asi 5 minút.

    Keď ich vyberiete z trúby môžete ich potrieť rozšľahaným vajíčkom, ktoré im dodá lesk.

    Zdroj: Shutterstock

    Linecké sú vianočnou klasikou.

    9. Linecké koláčiky

    Potrebujete: 300 g hladkej múky, 200 g masla, 100 g práškového cukru, 1 vajíčko, 1 žĺtok, lekvár

    Zo surovín, okrem lekváru, pripravte cesto. To, potom nechajte aspoň jednu hodinu v chladničke odležať. Potom ho vyberte a rozvaľkajte na hrúbku 2 až 3 mm a vykrojte ľubovoľný tvar pomocou formičiek. 

    Koláčiky poukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečte na 180 °C dozlatista. Potom ich nechajte vychladnúť a zlepte pomocou obľúbeného lekváru. Poprášte práškovým cukrom a hotovo. 

    Zdroj: Laura Witteková

    Šuhajdy nesmú chýbať.

    10. Šuhajdy

    Potrebujete: 250 g horkej čokolády aspoň 70%, 50 g stuženého tuku, 150 mletých orechov, 120 g práškového cukru, rum podľa chuti, 50 ml vody, papierové košíčky

    Čokoládu vo vodnom kúpeli rozpustíte s tukom. Pripravte plnku - mleté orechy zmiešajte s cukrom a rumom. Pridajte trošku vody.

    Na spodnú časť papierového košíčka si nalejte trošku čokolády a nechajte stuhnúť. Na to dajte trošku plnky z orechov a zalejte ďalšou vrstvou čokolády. Vrch ozdobte orieškom a nechajte stuhnúť.

    Zdroj: LAURA WITTEKOVA

    Domáce kokosky sú na prípravu jednoduché.

    11. Kokosky

    Potrebujete: 200 g strúhaného kokosu, 150 g kryštálového cukru, 4 bielka
    Bielka vyšľahajte s cukrom na tuhý sneh. Jemne vmiešajte kokos. Lyžicou formujte malé kôpky na plech s papierom na pečenie. Pečte pri 150 °C asi 15–20 minút, kým kokosky jemne zhnednú.

    Počuli ste už náš podcast? V každej epizóde vám prezradíme praktické tipy do záhrady a poskytneme zaujímavé rozhovory s odborníkmi.

    Autor článku

    Patrícia Lešková

    Externá redaktorka
    Vyštudovaná žurnalistka, pre ktorú je momentálne záhrada najväčším relaxom aj inšpiráciou, a to aj napriek tomu, že kedysi dávno si myslela, že bude mať v záhrade len pekne upravený trávnik.