Reklama

Vynikajúce RECEPTY s VIŠŇAMI: Skombinujte ich s MÄSOM alebo vyskúšajte domácu GRIOTKU

Domáca griotka a bravčové na korení a višniach

Zdroj: Shutterstock, časopis Gurmet

Reklama

Dajte šancu osviežujúcej kyslo-sladkej chuti šťavnatých višní. Vyniknú nielen v dezertoch, ale aj v slaných receptoch. A ak nemáte čas, naložte ich aspoň do kvalitného alkoholu! Prekvapte svojich hostí originálnymi kulinárskymi variáciami, ktoré zaručene potešia chuťové poháriky.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    VIDEO | RECEPT na najjednoduchšiu GRIOTKU: Ochutnajte domáci višňový likér
    Zdroj: NMH/Záhradkár

    Zdroj: Shutterstock

    Višňový likér - domáca griotka

    Višňový likér

    Najjednoduchší spôsob, ako spracovať úrodu višní, je naložiť ich do alkoholu. Domáca griotka podávaná s ľadom vás osvieži počas leta alebo samotná zahreje počas zimy.

    Budete potrebovať: 450 g višní • 100 g trstinového cukru alebo medu • 750 ml alkoholu (džinu/brandy/bieleho rumu/domácej pálenky)

    POSTUP:
    Višne preberte a nechajte len najkrajšie plody a uložte ich do uzatvárateľnej fľaše. Pomocou lievika na ne nasypte cukor a zalejte alkoholom. Fľašu uložte na chladné a tmavé miesto a každý deň ňou potraste, aby sa cukor rozpustil. Nechajte minimálne mesiac macerovať, no najlepšie aspoň 3 mesiace, aby griotka získala naozaj plnú višňovú chuť. Nakoniec preceďte cez gázu.

    Famózny recept bravčové pliecko s višňami nájdete na ďalšej strane...>>>

    Zdroj: časopis Gurmet

    Bravčové na korení a višniach

    Bravčové na korení a višniach

    Višne vyniknú nielen v sladkých dezertoch, ale netradične obohatia aj mäsité pokrmy, najmä bravčové. Efektne potlačia jeho tučnosť a dodajú omáčke zaujímavú chuť i farbu.

    Budete potrebovať: 1 kg bravčového pliecka alebo krkovičky • ¾ ČL čerstvého mletého čierneho korenia • 1 PL hladkej múky • 2 PL masla • 1 PL olivového oleja • 2 PL hovädzej demi glace omáčky (môžete nahradiť tekutým bujónom) • 2 hrnčeky vykôstkovaných čerstvých alebo mrazených višní • 2,5 PL medu • 1 celú škoricu • 1 lusk kardamómu • 1 bobkový list • petržlenovú vňať • soľ Rúru predhrejte na 160 °C.

    POSTUP:
    Mäso nakrájajte na hrubé plátky, osoľte, okoreňte a poprášte múkou, aby sa vytvorila tenká vrstva. Na veľkej panvici rozpáľte maslo s olejom a sprudka opečte plátky mäsa dozlatista. Mäso nedávajte na panvicu naraz, ale radšej postupne, aby sa nezačalo dusiť. Demi glace omáčku zmiešajte v hrnčeku s tromi štvrtinami vriacej vody, pokým sa nerozpustí. Vylejte ju do hlbokého liatinového hrnca a pridajte višne, med, škoricu, kardamóm, bobkový list a za stáleho miešania priveďte do varu. Stiahnite oheň a nechajte zmes variť ešte 10 minút. Potom vložte do hrnca opečené plátky mäsa. Zakryte pokrievkou, vložte do predhriatej rúry a pečte až do zmäknutia – asi 90 minút. Potom vyberte škoricu, kardamóm, bobkový list a podľa chuti dosoľte. Nakoniec posypte nasekanou petržlenovou vňaťou a ihneď podávajte. Ako príloha sa hodí ryža alebo čerstvý kváskový chlieb či knedľa.

    Náš tip! Namiesto bravčového môžete použiť aj morčacie, teľacie či kuracie mäso alebo dokonca králika. S višňami si taktiež dobre rozumejú.

    Autor článku

    Redaktorka i záhradná architektka, milovníčka prírody, zelene a pestrofarebných kvetov vždy pripravená prinášať novinky, tipy a rady zo sveta záhradného dizajnu, floristiky i úžitkových záhrad.