Reklama

Využite KAPUSTU na sladko aj na slano! 5 chutných receptov, z ktorých vytvoríte celé menu

Kapustové recepty

Zdroj: pinterest/cookrepublic.com

Reklama

Kapustová sezóna je v plnom prúde! Ak vás nebaví pripravovať dookola stále tie isté jedlá, inšpirujte našimi chutnými receptami.

Kapustový koláč so slaninkou

4 PORCIE, PRÍPRAVA 30 MINÚT, PEČENIE 30-35 MINÚT

Zdroj: Laura Witteková

4 PORCIE, PRÍPRAVA 30 MINÚT, PEČENIE 30-35 MINÚT

Budete potrebovať:

  • 300 g bielej kapusty
  • 2 jarné cibuľky
  • 1 lyžica nasekaného kôpru
  • pol červenej papriky
  • 50 g slaniny (prerastenej)
  • 4 vajcia L
  • 60 g kyslej smotany
  • 60 g majonézy
  • 50 g hladkej múky
  • tretina lyžičky kypriaceho prášku
  • 1 lyžička kukuričného škrobu
  • soľ, korenie
  • 100 g mozzarelly na posypanie
  • maslo na vymazanie formy a 2 lyžice parmezánu na vysypanie formy

Postup:

  1. Rúru vyhrejte na 190 °C, okrúhlu formu vymažte maslom a vysypte strúhaným parmezánom.
  2. Kapustu nakrájajte na tenké pásiky, ideálne, ak na to použijete mandolínu. Osoľte, premiešajte a nechajte 30 minút odležať – kapusta tak zjemnie. Keď pustí vodu, sceďte ju.
  3. Ku kapuste pridajte jarnú cibuľku nakrájanú na tenké kolieska, nasekaný kôpor, papriku a slaninu nakrájanú na malé kocky, okoreňte podľa chuti, premiešajte a zmes rozložte na dno formy.
  4. V mise vymiešajte vajcia, kyslú smotanu, majonézu, soľ, a korenie podľa chuti. Prisypte múku, kypriaci prášok, kukuričný škrob a premiešajte. Hmotu vylejte na kapustu, posypte nastrúhanou mozzarellou a vložte do vyhriatej rúry. Pečte 30-35 minút dozlatista. Nechajte chvíľu vychladnúť a môžete podávať.

Sýta kapustová polievka s mäsom

Zdroj: Laura Witteková

4-6 PORCIÍ, PRÍPRAVA 20 MINÚT, VARENIE 1,5-2 HODINY

Budete potrebovať:

  • 1 stredne veľká cibuľa
  • 2 mrkvy
  • 2-3 stonky zeleru
  • 1 strúčik cesnaku
  • 500 g hovädzieho mäsa (ideálne zadné)
  • 1 l zeleninového alebo hovädzieho vývaru
  • 2 zemiaky
  • pol stredne veľkej kapusty
  • 1 bobkový list
  • 1 lyžička sušeného oregana
  • vetvička tymianu
  • soľ, korenie
  • olivový olej
  • petržlenová vňať a chlieb na podávanie

Postup:

  1. V hrnci rozohrejte lyžicu oleja, pridajte nadrobno nakrájanú cibuľu a restujte 2-3 minútky. Mrkvu a zeler nakrájajte na menšie kúsky, vsypte k cibuli a restujte 3-5 minút. Prisypte cesnak aj hovädzie mäso nakrájané na kocky a za stáleho miešania nechajte zatiahnuť.
  2. Zalejte vývarom a vložte zemiaky nakrájané na kocky, kapustu, osoľte, okoreňte, pridajte bobkový list, oregano a vetvičku tymianu. Priveďte do varu, stiahnite oheň na minimum a varte 1,5-2 hodiny, kým mäso nebude mäkké.
  3. Polievku ochutnajte, prípadne dosoľte, dokoreňte. Odstavte a pridajte za hrsť nasekanej petržlenovej vňate. Polievku podávajte s dobrým chlebíkom.

Thajský chrumkavý šalát s arašidovým dresingom

Zdroj: Laura Witteková

4 PORCIE, PRÍPRAVA 15 MINÚT

Budete potrebovať:

  • 2 šálky nakrájanej bielej kapusty
  • 2 šálky nakrájanej červenej kapusty
  • 1 červená paprika (nakrájaná na tenké pásiky)
  • 1 žltá paprika (nakrájaná na tenké pásiky)
  • 1 mrkva (nakrájaná na tenké pásiky)
  • 2 jarné cibuľky (nasekané na kolieska)
  • za hrsť koriandrovej vňate
  • za hrsť opražených slaných arašidov

Na dresing:

  • pol šálky krémového arašidového masla
  • 2-3 lyžice limetovej šťavy
  • 1 lyžička sezamového oleja
  • štvrť lyžičky rybacej omáčky
  • 2 lyžice ryžového octu
  • 2 lyžice čili omáčky (sriracha)
  • 2 lyžice medu
  • 2 lyžice nasekaného koriandra
  • soľ podľa chuti

Postup:

  1. Urobte dresing: V miske zmiešajte všetky suroviny. Ochutnajte, prípadne dosoľte, doslaďte alebo pridajte ocot.
  2. Papriky a mrkvu nakrájajte na tenké pásiky, jarné cibuľky nasekajte na kolieska. Všetky suroviny na šalát vložte do misy, pokvapkajte dresingom a dobre premiešajte. Preložte na servírovací tanier, zvyšný
    dresing dajte do misky a môžete podávať.

Kapusta so zemiakmi, klobáskou a petržlenovou vňaťou

Zdroj: Laura Witteková

4 PORCIE, PRÍPRAVA 25 MINÚT, VARENIE 30 MINÚT

Budete potrebovať:

  • 3 plátky slaniny
  • 1 väčšia cibuľa
  • 1 nožička kvalitnej klobásy
  • 2 strúčiky cesnaku
  • pol lyžičky rasce
  • čili vločky podľa chuti
  • 3-4 stredne veľké zemiaky
  • pol stredne veľkej kapusty
  • 200 ml kuracieho vývaru
  • 1 lyžica jablkového octu
  • soľ, korenie
  • olivový olej
  • petržlenová vňať na posypanie

Postup:

  1. Na panvici opečte slaninu nakrájanú na kocky, vyberte ju a dajte bokom. Do panvice pridajte olej, vsypte cibuľu nakrájanú na kocky a orestujte dosklovita.
  2. Potom pridajte klobásu nakrájanú na kolieska a osmažte. Vsypte cesnak nasekaný nadrobno, soľ, korenie, rascu, ak máte chuť na štipľavé, pokojne pridajte čili. Všetko spolu dobre orestujte.
  3. Do panvice vsypte zemiaky nakrájané na kocky, nakrájanú kapustu, zalejte vývarom, pridajte ocot, všetko premiešajte a priveďte do varu. Zakryte, znížte teplotu a varte asi 20 minút, kým zemiaky nebudú mäkké. Panvicu odokryte, teplotu zvýšte a varte, aby sa všetka tekutina vyparila.
  4. Dobrotu podávajte posypanú poriadnou dávkou petržlenovej vňate a osmaženou slaninkou.

Sladké kapustníky

Zdroj: Laura Witteková

16 KUSOV, PRÍPRAVA 30 MINÚT + KYSNUTIE, PEČENIE 20-25 MINÚT

Na plnku budete potrebovať:

  • 600 g bielej kapusty
  • 1 lyžica masti
  • 1 lyžička mletej škorice
  • štipka mletých klinčekov
  • cukor podľa chuti

Na cesto budete potrebovať:

  • 150 ml mlieka
  • 20 g čerstvého droždia
  • 50 g kryštálového cukru
  • 300 g polohrubej múky
  • 40 g roztopeného masla
  • 1 žĺtok
  • štipka soli
  • maslo na potretie a práškový cukor na posypanie

POSTUP:

  1. Urobte plnku: Kapustu nakrájajte na jemno, prebytočnú šťavu vytlačte.
  2. Na panvicu dajte lyžicu masti a kapustu na nej usmažte domäkka. Oslaďte ju podľa chuti, pridajte škoricu, štipku mletých klinčekov, premiešajte a nechajte vychladnúť.
  3. Pripravte cesto: Do menšej misky vlejte polovicu teplého mlieka, pridajte droždie, lyžicu cukru, premiešajte a nechajte vzísť kvások.
  4. Do väčšej misy nasypte múku, zvyšný cukor, vlejte roztopené maslo, žĺtok, trochu soli, vzídený kvások a vypracujte hladké cesto. Preložte ho do pomúčenej misy, zakryte a nechajte hodinu kysnúť.
  5. Vykysnuté cesto rozvaľkajte do tvaru štvorca a rozkrájajte na 16 štvorčekov. Na každý štvorček dajte kopček kapusty, kraje cesta zahnite smerom k sebe a vytvorte bochníček.
  6. Rúru vyhrejte na 180 °C a plech vymastite alebo vyložte papierom na pečenie. Poukladajte naň bochníčky a dlaňou ich opatrne postláčajte. Vrch kapustníkov popichajte vidličkou a potrite maslom. Nechajte ešte 15 minút podkysnúť a potom dajte piecť na 20-25 minút.
  7. Upečené kapustníky ešte raz potrite maslom, nechajte trocha vychladnúť, poprášte práškovým cukrom, ak chcete, a môžete sa do nich pustiť.

Vyberáme pre vás niečo PLUS