Využite KAPUSTU na sladko aj na slano! 5 chutných receptov, z ktorých vytvoríte celé menu
28. 10. 2021, 14:00 (aktualizované: 30. 5. 2024, 20:35)

Zdroj: pinterest/cookrepublic.com
Reklama
Kapustová sezóna je v plnom prúde! Ak vás nebaví pripravovať dookola stále tie isté jedlá, inšpirujte našimi chutnými receptami.
Kapustový koláč so slaninkou

Zdroj: Laura Witteková
4 PORCIE, PRÍPRAVA 30 MINÚT, PEČENIE 30-35 MINÚT
Budete potrebovať:
- 300 g bielej kapusty
- 2 jarné cibuľky
- 1 lyžica nasekaného kôpru
- pol červenej papriky
- 50 g slaniny (prerastenej)
- 4 vajcia L
- 60 g kyslej smotany
- 60 g majonézy
- 50 g hladkej múky
- tretina lyžičky kypriaceho prášku
- 1 lyžička kukuričného škrobu
- soľ, korenie
- 100 g mozzarelly na posypanie
- maslo na vymazanie formy a 2 lyžice parmezánu na vysypanie formy
Postup:
- Rúru vyhrejte na 190 °C, okrúhlu formu vymažte maslom a vysypte strúhaným parmezánom.
- Kapustu nakrájajte na tenké pásiky, ideálne, ak na to použijete mandolínu. Osoľte, premiešajte a nechajte 30 minút odležať – kapusta tak zjemnie. Keď pustí vodu, sceďte ju.
- Ku kapuste pridajte jarnú cibuľku nakrájanú na tenké kolieska, nasekaný kôpor, papriku a slaninu nakrájanú na malé kocky, okoreňte podľa chuti, premiešajte a zmes rozložte na dno formy.
- V mise vymiešajte vajcia, kyslú smotanu, majonézu, soľ, a korenie podľa chuti. Prisypte múku, kypriaci prášok, kukuričný škrob a premiešajte. Hmotu vylejte na kapustu, posypte nastrúhanou mozzarellou a vložte do vyhriatej rúry. Pečte 30-35 minút dozlatista. Nechajte chvíľu vychladnúť a môžete podávať.
Sýta kapustová polievka s mäsom
Zdroj: Laura Witteková
4-6 PORCIÍ, PRÍPRAVA 20 MINÚT, VARENIE 1,5-2 HODINY
Budete potrebovať:
- 1 stredne veľká cibuľa
- 2 mrkvy
- 2-3 stonky zeleru
- 1 strúčik cesnaku
- 500 g hovädzieho mäsa (ideálne zadné)
- 1 l zeleninového alebo hovädzieho vývaru
- 2 zemiaky
- pol stredne veľkej kapusty
- 1 bobkový list
- 1 lyžička sušeného oregana
- vetvička tymianu
- soľ, korenie
- olivový olej
- petržlenová vňať a chlieb na podávanie
Postup:
- V hrnci rozohrejte lyžicu oleja, pridajte nadrobno nakrájanú cibuľu a restujte 2-3 minútky. Mrkvu a zeler nakrájajte na menšie kúsky, vsypte k cibuli a restujte 3-5 minút. Prisypte cesnak aj hovädzie mäso nakrájané na kocky a za stáleho miešania nechajte zatiahnuť.
- Zalejte vývarom a vložte zemiaky nakrájané na kocky, kapustu, osoľte, okoreňte, pridajte bobkový list, oregano a vetvičku tymianu. Priveďte do varu, stiahnite oheň na minimum a varte 1,5-2 hodiny, kým mäso nebude mäkké.
- Polievku ochutnajte, prípadne dosoľte, dokoreňte. Odstavte a pridajte za hrsť nasekanej petržlenovej vňate. Polievku podávajte s dobrým chlebíkom.
Thajský chrumkavý šalát s arašidovým dresingom
Zdroj: Laura Witteková
4 PORCIE, PRÍPRAVA 15 MINÚT
Budete potrebovať:
- 2 šálky nakrájanej bielej kapusty
- 2 šálky nakrájanej červenej kapusty
- 1 červená paprika (nakrájaná na tenké pásiky)
- 1 žltá paprika (nakrájaná na tenké pásiky)
- 1 mrkva (nakrájaná na tenké pásiky)
- 2 jarné cibuľky (nasekané na kolieska)
- za hrsť koriandrovej vňate
- za hrsť opražených slaných arašidov
Na dresing:
- pol šálky krémového arašidového masla
- 2-3 lyžice limetovej šťavy
- 1 lyžička sezamového oleja
- štvrť lyžičky rybacej omáčky
- 2 lyžice ryžového octu
- 2 lyžice čili omáčky (sriracha)
- 2 lyžice medu
- 2 lyžice nasekaného koriandra
- soľ podľa chuti
Postup:
- Urobte dresing: V miske zmiešajte všetky suroviny. Ochutnajte, prípadne dosoľte, doslaďte alebo pridajte ocot.
- Papriky a mrkvu nakrájajte na tenké pásiky, jarné cibuľky nasekajte na kolieska. Všetky suroviny na šalát vložte do misy, pokvapkajte dresingom a dobre premiešajte. Preložte na servírovací tanier, zvyšný
dresing dajte do misky a môžete podávať.
Kapusta so zemiakmi, klobáskou a petržlenovou vňaťou
Zdroj: Laura Witteková
4 PORCIE, PRÍPRAVA 25 MINÚT, VARENIE 30 MINÚT
Budete potrebovať:
- 3 plátky slaniny
- 1 väčšia cibuľa
- 1 nožička kvalitnej klobásy
- 2 strúčiky cesnaku
- pol lyžičky rasce
- čili vločky podľa chuti
- 3-4 stredne veľké zemiaky
- pol stredne veľkej kapusty
- 200 ml kuracieho vývaru
- 1 lyžica jablkového octu
- soľ, korenie
- olivový olej
- petržlenová vňať na posypanie
Postup:
- Na panvici opečte slaninu nakrájanú na kocky, vyberte ju a dajte bokom. Do panvice pridajte olej, vsypte cibuľu nakrájanú na kocky a orestujte dosklovita.
- Potom pridajte klobásu nakrájanú na kolieska a osmažte. Vsypte cesnak nasekaný nadrobno, soľ, korenie, rascu, ak máte chuť na štipľavé, pokojne pridajte čili. Všetko spolu dobre orestujte.
- Do panvice vsypte zemiaky nakrájané na kocky, nakrájanú kapustu, zalejte vývarom, pridajte ocot, všetko premiešajte a priveďte do varu. Zakryte, znížte teplotu a varte asi 20 minút, kým zemiaky nebudú mäkké. Panvicu odokryte, teplotu zvýšte a varte, aby sa všetka tekutina vyparila.
- Dobrotu podávajte posypanú poriadnou dávkou petržlenovej vňate a osmaženou slaninkou.
Sladké kapustníky
Zdroj: Laura Witteková
16 KUSOV, PRÍPRAVA 30 MINÚT + KYSNUTIE, PEČENIE 20-25 MINÚT
Na plnku budete potrebovať:
- 600 g bielej kapusty
- 1 lyžica masti
- 1 lyžička mletej škorice
- štipka mletých klinčekov
- cukor podľa chuti
Na cesto budete potrebovať:
- 150 ml mlieka
- 20 g čerstvého droždia
- 50 g kryštálového cukru
- 300 g polohrubej múky
- 40 g roztopeného masla
- 1 žĺtok
- štipka soli
- maslo na potretie a práškový cukor na posypanie
POSTUP:
- Urobte plnku: Kapustu nakrájajte na jemno, prebytočnú šťavu vytlačte.
- Na panvicu dajte lyžicu masti a kapustu na nej usmažte domäkka. Oslaďte ju podľa chuti, pridajte škoricu, štipku mletých klinčekov, premiešajte a nechajte vychladnúť.
- Pripravte cesto: Do menšej misky vlejte polovicu teplého mlieka, pridajte droždie, lyžicu cukru, premiešajte a nechajte vzísť kvások.
- Do väčšej misy nasypte múku, zvyšný cukor, vlejte roztopené maslo, žĺtok, trochu soli, vzídený kvások a vypracujte hladké cesto. Preložte ho do pomúčenej misy, zakryte a nechajte hodinu kysnúť.
- Vykysnuté cesto rozvaľkajte do tvaru štvorca a rozkrájajte na 16 štvorčekov. Na každý štvorček dajte kopček kapusty, kraje cesta zahnite smerom k sebe a vytvorte bochníček.
- Rúru vyhrejte na 180 °C a plech vymastite alebo vyložte papierom na pečenie. Poukladajte naň bochníčky a dlaňou ich opatrne postláčajte. Vrch kapustníkov popichajte vidličkou a potrite maslom. Nechajte ešte 15 minút podkysnúť a potom dajte piecť na 20-25 minút.
- Upečené kapustníky ešte raz potrite maslom, nechajte trocha vychladnúť, poprášte práškovým cukrom, ak chcete, a môžete sa do nich pustiť.