Reklama

Zabudnite na sladké džemy! Z marhúľ si môžete pripraviť dokonalé čatní

Marhuľové čatní

Zdroj: shutterstock

Reklama
záhradkár logo

Miroslava Kršková

Externá redaktorka

Milujete sladkokyslé a jemne pikantné chute? Obohaťte svoje pokrmy jedinečným marhuľovým čatní, ktoré zvládne pripraviť každý.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 1:06
Remaining Time 1:06
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Sotva otvorili brány samozberu, v noci ľadovec poškodil značnú časť dozrievajúcich MARHÚĽ

    Marhuľové čatní

    Budete potrebovať:

    • 1 kg zrelých marhúľ
    • 200 g cukru
    • 150 ml jablčného octu
    • 1 stredne veľkú cibuľu
    • 2 strúčiky cesnaku
    • 1 červenú papriku
    • 1 čajovú lyžičku nastrúhaného zázvoru
    • 1 čajovú lyžičku mletej škorice
    • 1/2 čajovej lyžičky mletého kardamómu
    • 1/2 čajovej lyžičky mletej kurkumy";i:10;s:17:"soľ podľa chuti";i:11;s:27:"štipku čili (voliteľné)

    Začnete tým, že marhule dôkladne umyjete, vykôstkujete a nakrájate na menšie kúsky. V hrnci s hrubým dnom zahrejete jablčný ocot spolu s cukrom, až sa cukor rozpustí. Medzitým si na jemno nakrájajte cibuľu, cesnak a červenú papriku. Pridajte ich k octovej zmesi a nechajte chvíľu povariť. Do hrnca vložte nakrájané marhule a zázvor, zamiešajte a priveďte k varu. Postupne pridajte škoricu, kardamóm, kurkumu a podľa chuti osoľte. Ak máte radi pikantnejšie čatní, pridajte aj štipku čili. Zmes varte na miernom ohni, kým marhule nezmäknú, zhruba 45 minút. Občas premiešajte, aby sa čatní nepripálilo. Keď má čatní požadovanú hustotu, odstavte ho z ohňa a nechajte vychladnúť. Prelejte ho do sterilizovaných pohárov, uzavrite a uložte na tmavé a chladné miesto. Takto pripravené marhuľové čatní je skvelé k syrom, mäsu či grilovanej zelenine.