Nevyužiť blahodárne účinky cvikli na organizmus, by bola veľká škoda! Ideálna zelenina zímného obdobia v sebe ukrýva mnoho vitamínov, minerálov, kyselinu listovú a vlákninu. Prečistí organizmus, zabraňuje krehnutiu ciev, pozitívne vplýva na tvorbu červených krviniek, spevní kosti a väzivá.
V 100 g buľvy cvikly nájdete asi 70 mg sodíka, 380 mg draslíka a 20 mg vápnika, ďalej obsahuje horčík, rubídium a cézium. Z vitamínov obsahuje vitamín C, vitamíny skupiny B a ďalšie.

Aj keď odborníci radia jesť cviklu radšej tepelne upravenú, pripraviť si ju môžte na mnoho spôsobov. Ako surová je vynikajúca ingrediencia do smoothies a šalátov. Aj ju chcete použiť tepelne spracovanú, jednoducho ju umyte pod tečúcou vodou, varte ju vo vode asi hodinu alebo pečte rovnako dlho zabalenú v alobale, ktorý ste potreli olejom. Po schladení ju očistite od šupky a môžete pridávať do jedál.
