Zemiakové MENU za pár centov: Chrumkavé slivkové peciválky kedysi kysli za PECOU
7. 12. 2024, 14:00

Zdroj: Alena HRBKOVÁ
Prostá surovina si v jednoduchej slovenskej kuchyni našla toľko podôb, že je takmer nemožné, aby sa vám zunovala.
Zdroj: Laura Wittekov?
Zdroj: archív
Zdroj: Dušan Křístek
Galéria k článku

Zdroj: NMH
Slivkové peciválky
Budete potrebovať: 500 g polohrubej múky • 250 g zemiakov • 250 ml vlažného mlieka • 2 žĺtky • 42 g čerstvého droždia •100 g slivkového lekváru • 50 g rozpustenej masti • 1 PL krupicového cukru • 1 PL rumu • 3 PL rozpusteného masla
Neolúpané zemiaky vopred uvarte v osolenej vode domäkka a nechajte ich vychladnúť. Potom ich olúpte a nastrúhajte najemno. Do misky rozdrobte droždie, zalejte časťou vlažného mlieka, pridajte cukor a premiešajte. Nechajte na teplom mieste vzísť kvások, trvá to približne 10 minút. V mise zmiešajte zemiaky, múku, soľ, rozpustenú masť, žĺtky, zvyšné mlieko, kvások a vypracujte hladké cesto. Zakryte utierkou a nechajte hodinu kysnúť na teplom mieste. Pripravte plech a vyložte ho papierom na pečenie. Vykysnuté cesto znovu prepracujte a rozvaľkajte na plát hrubý 1 cm. Pohárom vykrajujte kolieska a do každého dajte trochu lekváru. Starostlivo ich zabaľte a položte na pripravený plech. Nechávajte medzi nimi dostatočné rozstupy. Nechajte peciválky 15 minút nakysnúť, potrite ich rozpusteným maslom a pečte v rúre predhriatej na 200 °C približne 30 minút.
Zdroj: Alena HRBKOVÁ
Kým gazdiné pracovali, cesto na peciválky a aj hotové bochníčky pomaly kysli za pecou. Mali mnoho podôb, niekde pripomínali opečené šúľance, inde skôr šišky alebo buchty.
Kysnuté placky s jablkami
Na cesto budete potrebovať: 1 kg zemiakov • 4 PL hladkej múky • 125 ml vlažného mlieka • 42 g čerstvého droždia • 2 vajcia • 1 PL cukru • štipku soli •prepustené maslo na opečenie • kyslú smotanu na podávanie
Na pyré budete potrebovať: 2 jablká • 200 ml jablkového muštu • 1/2 PL citrónovej šťavy •1/4 lyžičky mletej škorice • krupicový cukor podľa chuti
Polovicu neolúpaných zemiakov uvarte v osolenej vode domäkka a potom nechajte vychladnúť. Droždie rozdrobte do misky, pridajte múku, cukor a zalejte vlažným mliekom. Premiešajte a na teplom mieste nechajte vzísť kvások. Olúpte uvarené aj surové zemiaky. Surové nastrúhajte, zbavte prebytočnej vody a nastrúhajte k nim uvarené. Pridajte vajcia, soľ, kvások a dôkladne premiešajte. Zakryte utierkou a nechajte 45 minút kysnúť. Medzitým olúpte jablká a zbavte ich jaderníkov. Nakrájajte ich na kúsky, dajte do hrnca, podlejte muštom a pridajte škoricu a citrónovú šťavu. Duste ich, kým nezmäknú, potom podľa chuti prislaďte a rozmixujte. Vykysnuté zemiakové cesto premiešajte. V panvici rozpáľte trochu prepusteného masla a lyžicou nanášajte cesto. Bude husté, preto pomocou lyžice vytvarujte čo najtenšiu placku. Opekajte z oboch strán dozlatista a podávajte s kyslou smotanou a jablkovým pyré.
Zdroj: shutterstock
Počuli ste už o kysnutých zemiakových plackách? Dajú sa podávať nasladko s jablkami, makom alebo lekvárom alebo naslano s údeným mäsom a kapustou. Všetky varianty majú niečo do seba a nikto nehovorí, že sa musíte rozhodnúť len pre jeden.
Hrejivá „bramboračka“
Budete potrebovať: 400 g zemiakov • 2 mrkvy •1 petržlen • 1/2 menšieho zeleru • 1 cibuľu • 2 strúčiky cesnaku • za hrsť sušených hríbov • 1,2 l hovädzieho vývaru • 4 PL masla • 2 PL hladkej múky • 1/2 lyžičky drvenej rasce 1 PL sušenej majoránky • soľ a korenie
Huby namočte do studenej vody. Mrkvu a petržlen nakrájajte na kolieska, zeler na kocky, zemiaky na väčšie kocky a cibuľu nadrobno. V hrnci rozpáľte maslo a pomaly na ňom opekajte koreňovú zeleninu. Potom pridajte rascu a zaprášte múkou. Premiešajte a ďalej opekajte, kým zozlatne aj múka. Nakoniec prilejte vývar, osoľte ho, okoreňte a priveďte do varu. Vsypte zemiaky a varte 15 minút, potom pridajte prelisovaný cesnak a namočené huby. Môžete priliať aj časť vody, v ktorej sa namáčali. Varte, pokiaľ zemiaky nezmäknú. Stiahnite polievku z platne, vsypte majorán, dochuťte soľou, korením a ihneď podávajte.
Zdroj: shutterstock
Existuje veľa druhov zemiakových polievok a krémov, ale typická česká bramboračka má medzi nimi výsadné postavenie. Nielenže zahreje, ale aj zasýti.
Starodávne džatky Katky Nádaskej
Budete potrebovať: 1 kg zemiakov • 100 g hladkej múky • 100 g polohrubej múky • 200 ml mlieka • soľ • masť na omastenie rúk • údenú slaninu • cmar • kyslú kapustu na podávanie
Olúpané zemiaky nakrájajte a uvarte v osolenej vode. Potom ich sceďte, popučte, pridajte preosiatu múku a podľa potreby horúce mlieko. Jemnú hustú kašu prikryte a nechajte 15 minút oddychovať. Z odstátej kaše tvarujte omastenými rukami guľky. Posypte ich opečenou slaninkou aj masťou a premiešajte. Džatky servírujte bohato posypané opečenou slaninkou, s cmarom alebo aj kyslou kapustou.
Zdroj: shutterstock
„Toto famózne jedlo nám stará mama zo Spiša pripravila vždy, keď sme sa uzimení vrátili zo sánkovačky. Milovala som tráviť u nej všetky dlhé prázdniny,“ spomína historička a etnologička Katarína Nádaská.
Počuli ste už náš podcast? V každej epizóde vám prezradíme praktické tipy do záhrady a poskytneme zaujímavé rozhovory s odborníkmi.