Reklama

Zemiakové MENU za pár centov: Chrumkavé slivkové peciválky kedysi kysli za PECOU

Kým gazdiné pracovali, cesto na peciválky a aj hotové bochníčky pomaly kysli za pecou.

Zdroj: Alena HRBKOVÁ

Reklama

Prostá surovina si v jednoduchej slovenskej kuchyni našla toľko podôb, že je takmer nemožné, aby sa vám zunovala.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Rozprávkové NATLÁČANÉ BUCHTY z Myjavy: SUPER RECEPT, iné už piecť nebudete!
    Zdroj: NMH

    Slivkové peciválky

    Budete potrebovať: 500 g polohrubej múky • 250 g zemiakov • 250 ml vlažného mlieka • 2 žĺtky • 42 g čerstvého droždia •100 g slivkového lekváru • 50 g rozpustenej masti • 1 PL krupicového cukru • 1 PL rumu • 3 PL rozpusteného masla

    Neolúpané zemiaky vopred uvarte v osolenej vode domäkka a nechajte ich vychladnúť. Potom ich olúpte a nastrúhajte najemno. Do misky rozdrobte droždie, zalejte časťou vlažného mlieka, pridajte cukor a premiešajte. Nechajte na teplom mieste vzísť kvások, trvá to približne 10 minút. V mise zmiešajte zemiaky, múku, soľ, rozpustenú masť, žĺtky, zvyšné mlieko, kvások a vypracujte hladké cesto. Zakryte utierkou a nechajte hodinu kysnúť na teplom mieste. Pripravte plech a vyložte ho papierom na pečenie. Vykysnuté cesto znovu prepracujte a rozvaľkajte na plát hrubý 1 cm. Pohárom vykrajujte kolieska a do každého dajte trochu lekváru. Starostlivo ich zabaľte a položte na pripravený plech. Nechávajte medzi nimi dostatočné rozstupy. Nechajte peciválky 15 minút nakysnúť, potrite ich rozpusteným maslom a pečte v rúre predhriatej na 200 °C približne 30 minút.

    Zdroj: Alena HRBKOVÁ

    Kým gazdiné pracovali, cesto na peciválky a aj hotové bochníčky pomaly kysli za pecou. Mali mnoho podôb, niekde pripomínali opečené šúľance, inde skôr šišky alebo buchty.

    Kysnuté placky s jablkami

    Na cesto budete potrebovať: 1 kg zemiakov • 4 PL hladkej múky • 125 ml vlažného mlieka • 42 g čerstvého droždia • 2 vajcia • 1 PL cukru • štipku soli •prepustené maslo na opečenie • kyslú smotanu na podávanie

    Na pyré budete potrebovať: 2 jablká • 200 ml jablkového muštu • 1/2 PL citrónovej šťavy •1/4 lyžičky mletej škorice • krupicový cukor podľa chuti

    Polovicu neolúpaných zemiakov uvarte v osolenej vode domäkka a potom nechajte vychladnúť. Droždie rozdrobte do misky, pridajte múku, cukor a zalejte vlažným mliekom. Premiešajte a na teplom mieste nechajte vzísť kvások. Olúpte uvarené aj surové zemiaky. Surové nastrúhajte, zbavte prebytočnej vody a nastrúhajte k nim uvarené. Pridajte vajcia, soľ, kvások a dôkladne premiešajte. Zakryte utierkou a nechajte 45 minút kysnúť. Medzitým olúpte jablká a zbavte ich jaderníkov. Nakrájajte ich na kúsky, dajte do hrnca, podlejte muštom a pridajte škoricu a citrónovú šťavu. Duste ich, kým nezmäknú, potom podľa chuti prislaďte a rozmixujte. Vykysnuté zemiakové cesto premiešajte. V panvici rozpáľte trochu prepusteného masla a lyžicou nanášajte cesto. Bude husté, preto pomocou lyžice vytvarujte čo najtenšiu placku. Opekajte z oboch strán dozlatista a podávajte s kyslou smotanou a jablkovým pyré.

    Zdroj: shutterstock

    Počuli ste už o kysnutých zemiakových plackách? Dajú sa podávať nasladko s jablkami, makom alebo lekvárom alebo naslano s údeným mäsom a kapustou. Všetky varianty majú niečo do seba a nikto nehovorí, že sa musíte rozhodnúť len pre jeden.

    Hrejivá „bramboračka“

    Budete potrebovať: 400 g zemiakov • 2 mrkvy •1 petržlen • 1/2 menšieho zeleru • 1 cibuľu • 2 strúčiky cesnaku • za hrsť sušených hríbov • 1,2 l hovädzieho vývaru • 4 PL masla • 2 PL hladkej múky • 1/2 lyžičky drvenej rasce 1 PL sušenej majoránky • soľ a korenie

    Huby namočte do studenej vody. Mrkvu a petržlen nakrájajte na kolieska, zeler na kocky, zemiaky na väčšie kocky a cibuľu nadrobno. V hrnci rozpáľte maslo a pomaly na ňom opekajte koreňovú zeleninu. Potom pridajte rascu a zaprášte múkou. Premiešajte a ďalej opekajte, kým zozlatne aj múka. Nakoniec prilejte vývar, osoľte ho, okoreňte a priveďte do varu. Vsypte zemiaky a varte 15 minút, potom pridajte prelisovaný cesnak a namočené huby. Môžete priliať aj časť vody, v ktorej sa namáčali. Varte, pokiaľ zemiaky nezmäknú. Stiahnite polievku z platne, vsypte majorán, dochuťte soľou, korením a ihneď podávajte.

    Zdroj: shutterstock

    Existuje veľa druhov zemiakových polievok a krémov, ale typická česká bramboračka má medzi nimi výsadné postavenie. Nielenže zahreje, ale aj zasýti.

    Starodávne džatky Katky Nádaskej

    Budete potrebovať: 1 kg zemiakov • 100 g hladkej múky • 100 g polohrubej múky • 200 ml mlieka • soľ • masť na omastenie rúk • údenú slaninu • cmar • kyslú kapustu na podávanie

    Olúpané zemiaky nakrájajte a uvarte v osolenej vode. Potom ich sceďte, popučte, pridajte preosiatu múku a podľa potreby horúce mlieko. Jemnú hustú kašu prikryte a nechajte 15 minút oddychovať. Z odstátej kaše tvarujte omastenými rukami guľky. Posypte ich opečenou slaninkou aj masťou a premiešajte. Džatky servírujte bohato posypané opečenou slaninkou, s cmarom alebo aj kyslou kapustou.

    Zdroj: shutterstock

    „Toto famózne jedlo nám stará mama zo Spiša pripravila vždy, keď sme sa uzimení vrátili zo sánkovačky. Milovala som tráviť u nej všetky dlhé prázdniny,“ spomína historička a etnologička Katarína Nádaská.

    Počuli ste už náš podcast? V každej epizóde vám prezradíme praktické tipy do záhrady a poskytneme zaujímavé rozhovory s odborníkmi.