Reklama

10 benefitov KYSLEJ KAPUSTY! Presvedčia vás, že naložiť domácu sa oplatí

Niektoré zdroje tvrdia, že kapustu konzumovali v Číne už pred viac ako 2000 rokmi, zatiaľ čo iné uvádzajú jej použitie dokonca až pred 6000 rokmi.

Zdroj: shutterstock

Reklama
záhradkár logo

Patrícia Lešková

Externá redaktorka

Chce to trochu práce, ale oplatí sa! Spoznajte všetky benefity kvasenej kapusty a pripravte si domácu.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 1:38
Remaining Time 1:38
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Kapustu nemusíte nakladať iba do SUDA! Stačí aj do POHÁRA
    Zdroj: redakcia Záhradkár

    1. Výborný zdroj vitamínu C

    Kvasená kapusta je v surovom stave bohatým zdrojom vitamínu C, ktorý podporuje imunitný systém. Je to obzvlášť užitočné počas jesene a zimy, keď sme náchylní na ochorenia dýchacích ciest či chrípku.

    2. Vitamínové bohatstvo

    Okrem vitamínu C obsahuje aj vitamíny E, K a viacero vitamínov skupiny B, ktoré sú dôležité pre rôzne telesné funkcie a celkové zdravie.

    3. Bohatá na minerálne látky

    Kapusta obsahuje minerály ako železo, horčík, draslík, zinok, vápnik a síru, ktoré sú potrebné pre zdravé fungovanie organizmu.

    Zdroj: shutterstock

    Je výborným zdrojom vlákniny, má pozitívny vplyv na trávenie a nezanedbateľný je aj obsah antioxidantov.

    4. Vláknina pre lepšie trávenie

    Vysoký obsah vlákniny podporuje zdravé trávenie a správnu funkciu čriev.

    5. Podpora črevnej mikroflóry

    Vďaka obsahu mliečnych baktérií, kvasená kapusta zlepšuje črevnú mikroflóru, čo má pozitívny vplyv na tráviaci systém.

    Zdroj: Shutterstock

    Kvasená kapusta a zemiaky boli v minulosti dennou súčasťou zimného jedálneho lístka našich predkov.

    6. Znižuje krvný tlak

    Obsah draslíka v kapuste pomáha udržiavať zdravý krvný tlak, čo prispieva k zdravšiemu kardiovaskulárnemu systému.

    7. Znižuje hladinu cholesterolu

    Pravidelná konzumácia kvasenej kapusty môže pomôcť znížiť hladinu cholesterolu v krvi, čo je dôležité pre zdravie srdca.

    Zdroj: SHUTTERSTOCK

    Najlepšia je domáca.

    8. Podpora pri chudnutí

    Vďaka nízkemu obsahu kalórií a vysokému obsahu vlákniny je kvasená kapusta vhodná pre tých, ktorí chcú schudnúť alebo si udržiavať hmotnosť.

    9. Boj proti rakovine

    Kvasená kapusta obsahuje antioxidanty a ďalšie prospešné látky, ktoré môžu prispievať k prevencii rakoviny.

    10. Viac vitamínov ako surová kapusta

    Kvasená kapusta je dokonca bohatšia na vitamíny ako surová kapusta, čo z nej robí ešte hodnotnejší doplnok stravy. Pri tepelnej úprave alebo dlhšom skladovaní sa znižuje obsah vitamínov, preto je ideálne ju konzumovať čerstvú a surovú.

    Autor článku

    Patrícia Lešková

    Externá redaktorka
    Vyštudovaná žurnalistka, pre ktorú je momentálne záhrada najväčším relaxom aj inšpiráciou, a to aj napriek tomu, že kedysi dávno si myslela, že bude mať v záhrade len pekne upravený trávnik.