Reklama

5 druhov ZELENINY, ktoré môžete aktuálne zberať! Všímajte si tieto znaky

Začiatok septembra naznačuje, že sezóna teplomilných druhov zeleniny sa pomaly blíži ku koncu.

Zdroj: https://www.pinterest.at/pin/248120260712089115/

Reklama

Začiatok septembra naznačuje, že sezóna teplomilných druhov zeleniny sa pomaly blíži ku koncu. Čoraz nižšie nočné teploty sú predzvesťou prvých prízemných mrazíkov, ktoré skôr či neskôr udrú. Nečakajte, kým sa tak stane, a úrodu pozberajte včas.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    TEASER: Pripravte si zo zrelých rajčiakov chutný DŽEM

    Rajčiaky

    To, že plody dozrievajú postupne od spodnej časti rastliny, nám zabezpečuje zber počas celého leta až do začiatku jesene. Pred príchodom prvých ranných mrazíkov je však dobré rastliny na noc prekryť bielou netkanou textíliou,
    ktorá ich dostatočne ochráni, no počas stále teplých dní môžu nasadené plody ďalej dozrievať.

    Konzumácia nezrelých plodov!

    Hoci vo svete sa nedozreté rajčiaky konzumujú upravené na rôzne spôsoby, nezabúdajte na jedovatý solanín, ktorý obsahujú.
    Solanín sa kvasením, varením ani trávením neodbúra, preto je lepšie nechať ich dozrieť a konzumovať bez obmedzenia.

    —  

    Preventívne odstráňte všetky listy, ktoré by ich mohli zatieňovať a brániť v prístupe slnečného svetla urýchľujúceho vyfarbovanie. Keď už však meteorológovia začnú hlásiť silnejšie nočné mrazy a výraznejšie ochladenie počas dňa, je načase všetky rajčiaky, i tie nedozreté, pozberať a neriskovať ich znehodnotenie.

    Tekvice

    Letné druhy tekvíc sú vďačnou zeleninou, ktorá by nemala chýbať v žiadnej záhrade. Nielenže pri pravidelnom zbere vynikajú opakovanou rodivosťou, ale vďaka všestrannému kuchynskému využitiu sa ich nikdy neprejete. Ak vám ešte nejaké plody na rastlinách zostali, so zberom a spracovaním neotáľajte. Prvé mrazíky ich nenávratne poškodia.

    Zimné odrody tekvíc!

    Ak pestujete zimné druhy tekvíc, teda také, ktorých plody sú určené na uskladnenie a postupné spracovávanie, zberajte ich až celkom vyzreté. Stihnúť to však musíte ešte pred prvými silnejšími jesennými mrazmi.
    Na uskladnenie zimných tekvíc sú najvhodnejšie teploty 8 až 13 °C a vzdušná vlhkosť 70 až 80 percent.

    —  

    Pokožka musí byť taká tvrdá, že do nej nechtom neurobíte odtlačok. Plod odrežte nožom, ale stopku nechajte dlhú 2 až 5 cm. Pozberané tekvice niekoľko dní nechajte na suchom slnečnom mieste, aby pokožka ešte viac vytvrdla. Zvýši sa tak ich trvanlivosť.

    Zemiaky

    Na nových zemiakoch si môžete pochutnávať celé leto, no ich zber na zimné uskladnenie je aktuálny najčastejšie počas septembra. Znakom správneho dozretia je zvädnutá poľahnutá alebo uschnutá vňať.

    Správne skladovanie!

    Zemiaky neskladujte s jablkami, tekvicami ani cibuľou. Krátkodobé spoločné uskladnenie neškodí mrkve, kapuste, zeleru, kalerábu, petržlenu a hruškám. Cesnak sa so zemiakmi v jednej pivnici znesie.
    Dlhodobo neuskladňujte hľuzy, ktoré ste pri zbere poškodili alebo sú na nich viditeľné požerky drôtovcov či pandráv chrústov.

    —  

    Hľuzy hneď počas zberu trieďte a uskladnite len nepoškodené. Nikdy ich neumývajte, len rukou opatrne odstráňte prilepenú zeminu a niekoľko dní ich nechajte na dobre vetranom mieste, najlepšie pri teplote 10 až 15 °C obschnúť a takzvane vydýchať.

    Fazuľa

    Hoci dnes už aj u nás sú dostupné odrody fazule tyčovej vhodné na zber zelených strukov, jej pestovanie je stále zamerané hlavne na zásobenie sa suchými semenami bohatými na bielkoviny.

    Nepodceňte zrniarku fazuľovú!

    Do porastu fazule môže naletieť kedykoľvek počas vegetácie. Larvy sa na teplom mieste vyvíjajú aj počas zimných mesiacov, dospelé chrobáky ďalej kladú vajíčka na uskladnené semená.
    Vysušené a vytriedené semená dajte na 48 hodín zamraziť a až potom uskladnite v chlade.

    —  

    Preto treba fazuľové struky nechať na rastline celkom dozrieť, teda až kým samy čiastočne nevyschnú. Po zbere a vylúskaní semená ešte niekoľko dní dosušte na suchom a teplom mieste.

    Kukurica

    Posledné sladké klasy môžete v závislosti od termínu sejby zberať ešte v septembri. Príliš dlho ich však na rastlinách nenechávajte. Najchutnejšie sú vtedy, keď zrná prechádzajú z mliečnej do voskovej zrelosti, čo spoznáte podľa toho, že ich bez väčšej námahy prepichnete nechtom, pričom začne vytekať biela mliečna šťava.

    Krátkodobé a dlhodobé skladovanie!

    Krátkodobo môžete kukuricu skladovať v chladničke, listene však odstráňte až tesne pred prípravou. Šesť mesiacov vám vydrží v mrazničke.
    Nedorastené klasy na konci sezóny pozberajte a konzervujte v sladkokyslom náleve.

    —  

    Dbajte na starostlivý výber ovocia a zeleniny. Dávajte si však pozor na kukuricu a zemiaky, ktoré majú vysoký glykemický index. Takisto sa vyhýbajte banánom a ananásom. Uprednostnite radšej jablká, hrozno, pomaranče, kivi alebo melón. Shutterstock

    V tomto čase nielenže výborne chutia, ale majú aj najvyšší obsah ľahko stráviteľných cukrov a bielkovín. Hneď po zbere sa však cukry v zrnách začínajú meniť na škrob. Sladkosť sa stráca, preto treba kukuricu skonzumovať čo najskôr.