Reklama

5 super tipov! Účinky NÁDCHOVNÍKA využite naplno pre svoje ZDRAVIE

Účinky nádchovníka oceníte pri prechladnutí, chrípke i angíne.

Zdroj: SHUTTERSTOCK

Reklama
záhradkár logo

Patrícia Lešková

Externá redaktorka

Vyskúšajte skvelé účinky tejto čoraz populárnejšej rastlinky. Máme pre vás jednoduché a účinné tipy.

Už jeho pomenovanie napovedá, že ho oceníte pri prechladnutí. Je to vďaka vonným siliciam, ktoré obsahuje. Ak teda budete cítiť, že na vás "niečo lezie" či vás trápi nádcha, tak stačí, že pár lístkov popučíte v ruke a takto sa nadýchate ich vône. Vôňa pomôže uvoľniť nosné dutiny. Okrem priaznivých účinkov na dýchacie cesty, pomáha nádchovník aj pri bolestiach hlavy, astme, znižuje vysoký tlak, je prospešný pre trávenie a tiež sa odvar z neho využíva na urýchlenie hojenia drobných rán či popálenín. 

Zdroj: Shutterstock

Nenáročná kvetinka sa dá žuvať ako žuvačka, alebo si ju môžete dať do vreckovky a inhalovať.

1. Inhalujte 

Postačí, ak do misky s horúcou vodou pridáte natrhané čerstvé lístky nádchovníka a pod hrubším utekárom vdychujete.  Vôňa pomôže uvoľniť nosné dutiny a prospeje k rýchlejšiemu zotaveniu.

Zdroj: shutterstock.com

Pripravte si sirup ešte pred obdobím chrípky a angíny.

2. Pripravte si čaj 

Čaj je veľmi jednoduchý. Pár lístkov zalejte horúcou vodou a nechajte 5-10 minút lúhovať. Čaj môžete ochutiť  medom. Popíjajte ho teplý.

Zdroj: Canva

Z nádchovníka si môžete pripraviť aj čaj.

3.Domáca masť

Potrebujete: 

  • kokosový olej alebo čistú živočíšnu masť
  • listy nádchovníka

Príprava je veľmi jednoduchá. Do rajnice dajte na sporák rozpustiť kokosový olej alebo masť a primiešajte listy nádchovníka, ktoré môžete trošku podrviť v rukách.  Dôkladne premiešajte a potom nechajte vychladnúť. Vychladnutú zmes odložte do chladničky a na druhý deň ju opäť ohrejte. Následne ho preceďte, aby ste ho zbavili listov a masť dajte do čistého skleneného pohára či nádoby. Dôkladne uzatvorte a skadujte v dvierkach chladničky.

Používajte pri nachladení na potieranie nosa či hrudníka. 

Zdroj: Shutterstock

Z nádchovíka sa dá aj variť.

4. Tinktúra 


Potrebujete:

  • 15 lístkov nádchovníka
  • 2  dcl alkoholu ideálne aspoň okolo 80%

Čerstvé lístky z nádchovníka narežte na menšie kúsky. Vložte ich do čistého zaváracieho pohára a zalejte alkoholom. Pohár zatvorte a umiestnite na tmavé miesto. Každý deň je dobré pohárom potriasť, aby sa obsah dobre premiešal. Taktiež nezabudnite obsah kontrolovať. Listy nesmú hnednúť, ak sa tak stane, tak ich vyhoďte. Takto nechajte lístky macerovať v alkohole 6 až 8 týždňov. Potom je potrebné obsah pohára precediť cez jemné sitko a tinktúru uchovať v pohári alebo fľaške z tmavého skla. 

Zdroj: Canva

Tinktúra je výborná na podporu imunity.

Tinktúra je skvelá na podporu imunity. Samozrejme, ju oceníte i pri prechladnutí, kašli, nádche, horúčke či bolestiach hrdla. Najvhodnejšie je pridávať 10 kvapiek do mierne vychladnutého čaju.

5. Sirup 

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Jednoduchý a účinný! Recept na domáci sirup z nádchovníka

    Autor článku

    Patrícia Lešková

    Externá redaktorka
    Vyštudovaná žurnalistka, pre ktorú je momentálne záhrada najväčším relaxom aj inšpiráciou, a to aj napriek tomu, že kedysi dávno si myslela, že bude mať v záhrade len pekne upravený trávnik.