6 dôležitých pravidiel rezu ovocných drevín nielen pre začiatočníkov
19. 2. 2021, 10:00 (aktualizované: 15. 7. 2024, 23:22)

Zdroj: Michal Sedláček
Rez má stromy dostať do formy, určiť ich tvar, dobrý rast, podporiť rodivosť. Ak ho však nevykonáte správne alebo odfláknete detaily, môžete narobiť viac škody než úžitku.
1. Smer rezu
Ak na rez použijete záhradnícke nožnice, vždy ich prikladajte k rezanému konáru či výhonku tak, aby ich ostrá čepeľ rezala tú časť, ktorá zostane na rastline.

Zdroj: Michal Sedláček
Ak na rez použijete záhradnícke nožnice, vždy ich prikladajte k rezanému konáru či výhonku tak, aby ich ostrá čepeľ rezala tú časť, ktorá zostane na rastline.
2. Rezať priamo
Počas rezu treba udržať rovinu rezu a s nožnicami nehýbať do strán. Spôsobili by ste vznik nerovných rán, no mohli aj poškodiť nožnice.
Zdroj: Michal Sedláček
Počas rezu treba udržať rovinu rezu a s nožnicami nehýbať do strán. Spôsobili by ste vznik nerovných rán, no mohli aj poškodiť nožnice.
3. Rezná rana
Pri skracovaní výhonkov režte ostrými záhradníckymi nožnicami tesne nad púčikom tak, že rana na strane púčika sa bude začínať tesne nad jeho vrcholom a smerom na druhú stranu výhonka bude mierne šikmá, pričom sa končí asi 2 až 3 mm nad rovinou bázy púčika.
Zdroj: Michal Sedláček
Pri skracovaní výhonkov režte ostrými záhradníckymi nožnicami tesne nad púčikom tak, že rana na strane púčika sa bude začínať tesne nad jeho vrcholom a smerom na druhú stranu výhonka bude mierne šikmá, pričom sa končí asi 2 až 3 mm nad rovinou bázy púčika.
4. Čapík
Ak skracujete výhonky, ktoré nie sú celkom pevné alebo sú duté (ríbezľa, malina, černica, egreš, aktinídia, plodová ruža, baza čierna, orech kráľovský), ponechajte nad púčikom asi 1 až 2 cm čapík. Tak zabránite presychaniu výhonka smerom k púčiku.
Zdroj: Michal Sedláček
Ak skracujete výhonky, ktoré nie sú celkom pevné alebo sú duté (ríbezľa, malina, černica, egreš, aktinídia, plodová ruža, baza čierna, orech kráľovský), ponechajte nad púčikom asi 1 až 2 cm čapík. Tak zabránite presychaniu výhonka smerom k púčiku.
5. Rez na prevod
Odporúča sa pri ňom rezať tesne nad bočným konárom, bez ponechania čapíka, takmer kolmo na os skracovaného konára, len s veľmi miernym odklonom.
Ak na prevod režete maliny, černice či iné druhy s riedkym stržňom alebo s dutými výhonkami, pravidlo ponechania čapíka platí. Odstraňuje sa až po zaschnutí.
Zdroj: Michal Sedláček
Rez na prevod Odporúča sa pri ňom rezať tesne nad bočným konárom, bez ponechania čapíka, takmer kolmo na os skracovaného konára, len s veľmi miernym odklonom. Ak na prevod režete maliny, černice či iné druhy s riedkym stržňom alebo s dutými výhonkami, pravidlo ponechania čapíka platí. Odstraňuje sa až po zaschnutí.
6. Rez na konárový krúžok
Najčastejšie sa využíva pri prerezávaní koruny, keď sa odstraňuje celý výhonok alebo konár. Takýto rez v mieste základu výhonka alebo konára zabezpečí rýchle hojenie rán a nevyvoláva príliš silnú tvorbu regeneračných výhonkov. Marhule a broskyne vyžadujú naozaj hladký rez na konárový krúžok bez akéhokoľvek náznaku čapíka. Väčšia rana sa v ich prípade rýchlo zacelí.
Zdroj: Michal Sedláček
Rez na konárový krúžok Najčastejšie sa využíva pri prerezávaní koruny, keď sa odstraňuje celý výhonok alebo konár. Takýto rez v mieste základu výhonka alebo konára zabezpečí rýchle hojenie rán a nevyvoláva príliš silnú tvorbu regeneračných výhonkov. Marhule a broskyne vyžadujú naozaj hladký rez na konárový krúžok bez akéhokoľvek náznaku čapíka. Väčšia rana sa v ich prípade rýchlo zacelí.