Reklama

Aj vám spôsobuje fazuľa NAFUKOVANIE? Naučte sa ju variť TAKTO a začnete ju aj PESTOVAŤ

Všetky fazule nadúvajú. Preto sa odporúča variť ich s korením, ktoré tomuto nepríjemnému tráviacemu problému zabraňuje – s rascou, tymianom, so saturejkou či s majoránom.

Zdroj: shutterstock

Reklama

Domáca či exotická? Dnes vám už táto otázka ani nenapadne. Táto rastlina však pochádza z Ameriky, z Nového sveta, a mala byť u nás exotickou plodinou. Za pár storočí však v Európe tak zdomácnela, že jej cudzokrajný pôvod nevnímate ani pri pestovaní, ani pri konzumácii. Fazuľa je jednoducho naša.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    VIDEO | 7 zásad úspešného skladovania úrody počas zimy
    Zdroj: NMH/Záhradkár

    A platí to v celom svete, v mnohých oblastiach je totiž fazuľa jednou zo základných potravín. Fazuľa je stará kultúrna plodina obyvateľov Mezoameriky. Patrila medzi „tri sestry“ (kukurica, popínavá fazuľa a tekvica), ktoré predstavovali zrejme prvý spôsob spoločného pestovania kultúrnych rastlín. Kukurica poskytovala fazuli oporu, fazuľa dodávala do chudobných pôd dusík a tekvica bránila rastu buriny i nadmernému odparovaniu vody.

    Dôležitý zdroj vitamínov

    Fazuľa obsahuje vitamíny A, B a C, vápnik, horčík, fosfor aj železo. Vápnik je potrebný pre zdravý vývoj kostí a jeho potreba je obzvlášť vysoká u vyvíjajúcich sa detí. Fazuľa je cenená aj pre vysoký obsah vlákniny a bielkovín. Práve bielkoviny sa pri trávení rozkladajú na aminokyseliny, ktoré sú stavebným základom buniek. Nerozpustná vláknina uľahčuje trávenie, rozpustná znižuje obsah cukru a cholesterolu v krvi. Fazuľa je významným zdrojom kyseliny listovej, ktorá je potrebná pre zdravý rast buniek, podporuje krvotvorbu (vývoj červených krviniek) a je dôležitá pre zdravý vývoj plodu v tehotenstve.

    Zdroj: shutterstock

    „Tri sestry“ – kukurica, popínavá fazuľa a tekvica, predstavovali zrejme prvý spôsob spoločného pestovania kultúrnych rastlín.

    TIP: Iste si pamätáte z detektívok otravu fazuľou. Surové fazuľové zrná, predovšetkým červené, obsahujú toxicky pôsobiaci fytohemaglutinín, ktorý môže spôsobiť zažívacie problémy. Rozkladá sa varom a už po desiatich minútach sa z fazule bezpečne odstráni.

    Nekonečne variabilná

    Za tú „našu“ je obyčajne označovaná fazuľa obyčajná (Phaseolus vulgaris). V rastlinnej ríši nenájdete veľa druhov, ktoré sú také variabilné ako ona. Patria sem typy kríčkové i tyčové, na suché zrná aj na zelené struky. Struk môže byť guľatý aj plochý, zelený, žltý i fialový. Variabilita zŕn je obrovská, čo sa týka veľkosti, tvaru aj farby. Iba záhradná fazuľa, tá, pri ktorej sa konzumujú čerstvé mladé struky, je obvykle považovaná za zeleninu. Fazuľa na suché zrná sa vníma skôr ako poľná plodina. Do záhrady však patria obe.

    Zdroj: www.dobrasemena.cz

    ‘Purple Teepee’ má struky fialové, rastúce na nízkych kompaktných rastlinách.

    Dedičstvo

    Fazuľa na suché zrná (fazuľa poľná) je typická strukovina – má pergamenovú vrstvu v struku, čo umožňuje ľahšie vylúskavanie semien pri ich zbere. Táto fazuľa vyniká obrovskou variabilitou vo veľkosti, v tvare i vo farbe zŕn. Miestne krajové odrody sa presievali v našich dedinách z generácie na generáciu. Ak ich ešte máte niekde schované po babičke, nezbavujte sa ich. Môžu byť unikátne z genetického hľadiska a sú súčasťou kontinuity našej kultúry. Kontinuity, ktorú, bohužiaľ, v posledných rokoch veľmi strácame. Fazuľa záhradná sa pestuje na zelené struky. Tieto sú bez pergamenovej vrstvy a takzvanej struny v chrbte struku. Struky záhradnej fazule sú ľahko stráviteľné a chuťovo jemné.

    Zdroj: shutterstock

    Všetky fazule nadúvajú. Preto sa odporúča variť ich s korením, ktoré tomuto nepríjemnému tráviacemu problému zabraňuje – s rascou, tymianom, so saturejkou či s majoránom.

    Fazuľa vylepšuje pôdu

    Fazuľa má podobne ako hrach na koreňoch nitrofilné baktérie, ktoré sú schopné viazať vzdušný dusík a obohatiť ním pôdu. Napriek tomu vaša fazuľa vyžaduje do začiatku rastu základnú zásobu dusíka. Fazuľa po skončení vegetácie zanechá v pôde vyšší obsah tejto látky, než pred vysiatím našla.

    Ako si vybrať správny druh fazule? >>>

    Kríčková fazuľa

    Fazuľa záhradná kríčková: Má rýchlejší nástup do rodivosti a poskytuje vyššiu koncentrovanú úrodu v kratšom časovom období. Vzhľadom na kratšie vegetačné obdobie netrpí tak výrazne chorobami a škodcami. Zaberie v záhrade viac miesta, a ak chcete zberať fazuľky dlhý čas, musíte semená vysiať opakovane asi v trojtýždňových intervaloch.

    Zdroj: www.dobrasemena.cz

    Pokiaľ ste skutoční labužníci, oceníte odrodu ‘Fleuret’ s extra jemnými a chutnými tmavozelenými strukmi s priemerom iba 6 až 7 mm. Struky sú rovné, bez pergamenovej blany, dlhé približne 15 cm, pomaly prezrievajúce.

    Tyčová forma

    Tyčová fazuľa záhradná umožňuje využiť tretí rozmer v malých záhradách – výšku. Do rodivosti vstupuje neskôr, pri pravidelnom zbere mladých strukov však prináša úrodu kontinuálne až do jesene. Vyžaduje viac vašej energie a „investícií“ na začiatku pestovania – musíte jej zaistiť oporu. Za odmenu sa vám odvďačí tieňom v horúcich letných dňoch a okrem úžitkovej funkcie plní aj tú dekoratívnu.

    Zdroj: shutterstock

    Fazuľa je teplomilná zelenina. Nevysievajte ju na jar skôr, ako sa pôda dostatočne prehreje (aspoň na 12 °C), v chladnej pôde môžu semená v priebehu klíčenia zahnívať.

    Na krásu i úžitok

    Fazuľa šarlátová (Phaseolus coccineus) je často vnímaná ako krásna popínavá letnička. Vyznačuje sa strapcami sýtočervených šarlátových kvetov, sú však aj odrody kvitnúce nabielo, naružovo alebo dvojfarebne. Táto fazuľa je však jedlá, môžete konzumovať ploché zelené struky aj veľké ľadvinovité semená. Odroda ‘Emergo’ má biele semená, ‘Scarlet Emperor’ tmavé panašované. Fazuľa šarlátová je na rozdiel od fazule obyčajnejcudzoopelivá. Potrebuje opelenie, ktoré najčastejšie sprostredkujú čmele. Pri vysokých teplotách v posledných letách má v našich podmienkach problémy s nasadzovaním strukov a ich úroda býva nižšia.

    Zdroj: shutterstock

    Fazuliam vyhovuje ľahšia, priepustná pôda s pH 6,0 až 6,8. Pôdu okolo rastlín kultivujte iba do začiatku kvitnutia, neskorší zásah do porastu zapríčiňuje opadanie kvetov a negatívne pôsobí na zdravotný stav.

    Podobá sa fazuli

    K fazuliam býva niekedy nesprávne zaradená vigna čínska (Vigna sinensis). Táto popínavá, lianovito rastúca rastlina má dlhé štíhle struky dorastajúce do 50 až 100 cm. Semená sú v plnej zrelosti hnedé alebo čierne. Vigna vyžaduje teplú, výhrevnú lokalitu a dostatok vlahy. Neprehnojte ju dusíkom, rastlina potom tvorí veľa organickej hmoty a menej rodí. Vysievajte v máji priamo na stanovište alebo predpestujte sadenice z aprílových výsevov. Pri pestovaní vyžaduje oporu, počítajte s tým, že dorastá do výšky až 3 m. Struky zberajte vo voskovej zrelosti, upravujú sa ako zelené fazuľky.

    Zdroj: www.dobrasemena.cz

    K fazuliam býva niekedy nesprávne zaradená vigna čínska (Vigna sinensis). Táto popínavá, lianovito rastúca rastlina má dlhé štíhle struky dorastajúce do 50 až 100 cm.

    Počuli ste už náš podcast? V každej epizóde vám prezradíme praktické tipy do záhrady a poskytneme zaujímavé rozhovory s odborníkmi.

    Vyberáme pre vás niečo PLUS