Reklama

Aké je TAJOMSTVO pestovania našich predkov aj bez certifikovaného OSIVA z obchodu?

Ako je možné, že si naši predkovia dokázali vypestovať bohatú úrodu aj bez osiva z obchodu?

Zdroj: Shutterstock

Reklama

Semeno nesie genetickú informáciu pre celý životný cyklus rastliny. Keď zasejete to nesprávne, v čase rastu bude už na reparát neskoro.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    VIDEO | Vysievanie a predpestovanie ZELERU je len pre trpezlivých
    Zdroj: NMH/Zahradkár

    Semeno je rozmnožovacím orgánom semenných rastlín a nesie v sebe genetickú informáciu celého životného cyklu. Vzniká po opelení samičieho vajíčka samčím peľom a obsahuje embryo, teda základ budúcej rastliny. Umožňuje jej prekonať nevyhovujúce klimatické podmienky a obnoviť ďalšiu generáciu práve vtedy, keď nadíde priaznivý čas. V súčasnosti je ponuka semien veľmi bohatá. Stačí si len vybrať dôveryhodnú značku, ktorá odrody svedomito šľachtí a selektuje, následne vyrába a balí semienka.

    Zdroj: Shutterstock

    Generácie našich predkov pestovali zeleninu bez chemického ošetrovania osív a uspeli. Vyžaduje si to však vysievať osivo v optimálnom termíne, neprehustiť výsevy a primerane polievať. A, bohužiaľ, sa občas zmieriť s tým, že nie všetko sa vydarí tak, ako by sme chceli.

    Ako to bolo v minulosti?

    Určite vám hneď napadla otázka, ako je možné, že aj pred stovkami rokov si naši predkovia dokázali vypestovať bohatú úrodu aj bez certifikovaného osiva. Keďže ešte semenárska špecializácia neexistovala, z dopestovaných rastlín vybrali tie najlepšie exempláre a semená zberali z nich. Výsledkom ich práce bolo to, čo dnes voláme krajové odrody. Ich výhodou bola rajonizácia, prispôsobenie miestnym klimatickým podmienkam. Postupne však nastala špecializácia vo všetkých oblastiach ľudskej činnosti, a tak, ako topánky začali vyrábať obuvníci, aj na produkciu osiva vznikli špecializované firmy. Samozrejme, aj dnes si môžete zabezpečiť vlastné osivo, treba však vedieť kedy sa to oplatí a kedy radšej zužitkovať dlhoročnú prácu odborníkov.

    Zdroj: Shutterstock

    V drobnom a nenápadnom semienku sa skrýva budúcnosť vašej úrody. Či už je guľaté, oválne, hladké, alebo ryhované, predstavuje základ úspechu či sklamania pri pestovaní.

    Predíďte sklamaniu

    Na prvý pohľad je zber vlastného osiva zdanlivo jednoduchý proces. Stačí si pochutnať na
    dopestovanej úrode, semená odložiť a vysiať. No úspešné vypestovanie svojej odrody, prispôsobenej lokálnym podmienkam a jej stabilizovanie, môže trvať roky i desaťročia. Občas dôjde k prekríženiu s inou rastlinou alebo k strate genofondu. Keďže sú jednotlivé druhy rastlín rozdielne – samoopelivé, cudzoopelivé, opeľované hmyzom či vetrom, jednoročné i dvojročné, často sa zásobenie vlastným osivom končí neúspechom. Treba si uvedomiť, že semenárstvo je špecializovaný odbor vyžadujúci odborné znalosti a osivo, ktoré sa k vám dostane vo farebnom vrecúšku, má za sebou dlhú cestu. Niekto ho vyšľachtil, vypestoval, pozberal, vysušil, vyčistil, pred balením ošetril a zabalil.

    Článok pokračuje na ďalšej strane...>>>

    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      VIDEO | Najefektívnejšie KOMBINÁCIE rastlín na zeleninovej HRIADKE
      Zdroj: NMH/Záhradkár

      Zdroj: Shutterstock

      Osivo je určené na siatie, nevyužívajte ho preto napríklad na domácu výrobu jedlých klíčkov. Výrobcovia na to výslovne upozorňujú označením „Osivo nepoužívať na konzum“. Pokiaľ je osivo morené, chemická látka musí byť na obale presne špecifikovaná.

      Pôvod je dôležitý

      Doniesli ste si z dovolenky v Stredomorí semená neskutočne chutnej zeleniny s túžbou vypestovať si ju vo svojej záhrade? Rajčiaky z južných oblastí budú rásť na výhrevnej lokalite aj u vás. Pri paprikách môže byť problém s neskorým nasadzovaním plodov. Sú však zeleniny, ktorých výborná španielska alebo francúzska odroda v našich podmienkach môže zlyhať. Napríklad niektoré takzvané krátkodenné odrody cibule potrebujú k zdarnému vývoju v priebehu vegetácie kratší deň, ako je u nás, a v našich podmienkach predčasne vykvitajú. To isté platí pre tropické odrody mrkvy. Pri kúpe osiva tak dbajte na pôvod a radšej uprednostnite domáce, rokmi overené odrody.

      Zdroj: Shutterstock

      Semenárstvo je špecializovaný odbor vyžadujúci odborné znalosti. Semienko, ktoré sa k vám dostane vo farebnom vrecúšku, má už za sebou dlhú cestu. Niekto ho vyšľachtil, vypestoval, pozberal, vysušil, vyčistil, ošetril pred balením a nabalil. Prešlo mnohými rukami a procesmi.

      Životnosť semien

      Semeno môže prečkať veľa rokov v dormantnom (pokojovom) stave, no lehota použiteľnosti sa mení v závislosti od druhu. Uhorky, cukety, tekvice, ale aj rajčiaky si uchovávajú klíčivosť 10 aj viac rokov. Mrkva, petržlen, papriky a šaláty spravidla tri až šesť rokov. Najrýchlejšie strácajú schopnosť klíčiť cibuľové zeleniny, ako je cibuľa, pažítka a pór, ktoré môžete vysievať po zbere dva až štyri roky. Semená, tak ako každá živá hmota, podliehajú starnutiu. Ich životnosť, schopnosť vyklíčiť, je individuálna. Závisí jednak od faktorov, ktoré neovplyvníte – podmienkach pri produkcii semien a ich vyzretí. Z faktorov, ktoré ovplyvniť môžete, sú zásadné dva, a to teplota a vlhkosť. Čím sú ich hodnoty pri skladovaní semien nižšie, tým dlhšia je ich životnosť. Semená preto nenechávajte pri vysokej teplote na radiátore alebo cez leto v skleníku, kde teplota nezriedka dosahuje aj 50 °C. Pri distribúcii sú semená chránené pred vlhkosťou najčastejšie trojvrstvovým (papier, hliník, polyetylén) alebo dvojvrstvovým (papier, polyetylén) vnútorným obalom.

      Článok pokračuje na ďalšej strane...>>>

      Video Player is loading.
      Stream Type LIVE
      Advertisement
      Current Time 0:00
      Duration 0:00
      Remaining Time 0:00
      Loaded: 0%
        • Chapters
        • descriptions off, selected
        • subtitles off, selected
        VIDEO | Ako rýchlo zistiť pH pôdy v záhrade pomocou octu?
        Zdroj: NMH/Záhradkár

        Zdroj: Peter GAJDOŠTIN

        Semeno je rozmnožovacím orgánom semenných rastlín a nesie v sebe genetickú informáciu celého životného cyklu.

        Skladovanie semien

        Ak semená na jar nevysejete, uložte ich do škatule a skladujte pri stabilnej teplote. Čím bude táto teplota nižšia, o to lepšie. Ak viete, že ich budete vysievať až o rok, môžete ich uložiť aj do chladničky. Dajte však pozor, aby ste neporušili hermeticky uzatvorené vnútorné vrecúško. Aj v chladničke musíte zaistiť, aby semená nenavlhli, preto ich dajte do väčšieho igelitového vrecúška a dobre oblepte izolačnou lepiacou páskou. V génových bankách sa uchovávajú semená v základných kolekciách 10 až 20 rokov. Podmienkou ich dlhej životnosti však je, aby boli pred uložením vysušené, optimálne na vlhkosť okolo päť percent a skladované pri teplote až –18 °C.

        Zdroj: shutterstock

        Hovorí sa, že len za posledných 100 rokov došlo k strate viac ako 75 percent biodiverzity pestovaných plodín. Vďaka domácemu semenárstvu môžeme biodiverzitu postupne obnovovať.

        Aby vyklíčilo

        Cestu semena k plodiacej rastline ovplyvňuje mnoho faktorov, ako je pôda, vlhkosť, teplota či prítomnosť chorôb a škodcov. Všetky tieto faktory môžu klíčiace semeno alebo mladú rastlinu poškodiť, oslabiť a nakoniec zničiť. Veľakrát sú tieto faktory nenápadné, a keď sa hľadá príčina neúspechu, semeno je prvé na rane. Skúste preto vždy pozorne preskúmať podmienky pestovania a zvážiť všetky určujúce vplyvy, ktoré mohli viesť k neúspechu. Pretože nie vždy je hlavným problémom zvolené osivo.