Nie je jedno, ako bylinky krájate, spracovávate a ani to, kedy ich pridáte do varenia! Naučte sa tieto bylinkové zásady.
1. Krehké bylinky až nakoniec
Bylinky, ktoré majú jemné listy alebo sú celé krehké, nevarte príliš dlho. Do jedál ich pridávajte až na konci varenia. K takýmto bylinkám patrí napríklad bazalka, kôpor alebo mäta.
Beginning of dialog window. Escape will cancel and close the window.
End of dialog window.
TEASER: Bylinky, ktoré zaberajú proti infarktu aj vysokému cholesterolu
2. Voňavé môžete variť aj dlho
Presne opačné pravidlo platí pri bylinkách, ktoré majú intenzívnejšiu chuť. Takéto je ideálne pridávať do varenia hneď na začiatku a pokojne sa hodia aj na dlhé varenie. Ich aróma sa totiž uvoľňuje pomaly a postupne. Ide napríklad o rozmarín či tymian.
3. Najsilnejšie sú podrvené v mažiari
Podľa toho, ako intenzívnu chuť potrebujete do jedla dostať, voľte aj spôsob sekania. Napríklad bylinky podrvené v mažiari alebo rozmixované budú mať najintenzívnejšiu chuť. To preto, že aróma a vôňa sa uvoľňuje až po preseknutí, presne ako je to pri cesnaku.
Beginning of dialog window. Escape will cancel and close the window.
End of dialog window.
TEASER: Čaje podľa znamenia? Zistite, ktorý sa hodí najviac k vám!
4. Bylinky s mäkkými listami krájajte
Keď bylinky nakrájate, majú menej intenzívnu arómu. Krájanie sa však odporúča pri bylinkách, ktoré majú mäkké listy, napríklad už spomínaná bazalka, mäta alebo petržlenová vňať.
Beginning of dialog window. Escape will cancel and close the window.
End of dialog window.
TEASER: Bylinky, ktoré zaberajú proti infarktu aj vysokému cholesterolu
5. Pozor na sčernané bylinky
Je to viac-menej estetická chyba, ale dobrý kuchár si dáva záležať aj na tejto stránke. Niektoré bylinky majú tendenciu sčernať, ak ich krájate príliš skoro pred varením. Rovnako je to aj keď ich pridáte do limonády a nakrájané bylinky sa vo vode lúhujú príliš dlho. Preto bylinky krájajte až tesne pred podávaním. Ide napríklad o mätu, medovku či šalviu.
Beginning of dialog window. Escape will cancel and close the window.
End of dialog window.
TEASER: Založiť si bylinkový záhon je dobrý nápad!
6. Používajte listy bez stoniek
Zo stonky otrhajte všetky lístky a do varenia použite bylinky bez stoniek. Nie sú vôbec pekné a nenachádza sa v nich až toľko intenzívnej vône a chute ako v lístkoch. Stonky však nemusíte odzadzovať, pokojne ich zviažte a pridajte napríklad do vývaru či iných jedál, kde nimi jemne ozvláštnite chuť.
7. Krájanie vymeňte za strihanie
Existujú špeciálne nožnice na bylinky. No použiť môžete aj tie klasické, ktoré máte bežne doma. Rezaním a strihaním sa uvoľňujú z byliniek oleje, v ktorých typická aróma je.
8. Používajte ich čerstvé
Najlepšiu chuť majú bylinky tesne po odtrhnutí. Ak si ich pestujete na balkóne či na parapete okna, trhajte ich tesne pred prípravou, nikdy nie vopred do zásoby!