Červené, čierne i biele: Spoznajte TOP SLOVENSKÉ ODRODY RÍBEZLÍ do každej záhrady
11. 1. 2025, 9:00

Zdroj: Shutterstock
Ríbezle sú vzácnym ovocným druhom. Využívajú sa pri spracovaní džemov, lekvárov, výrobe sirupov, koncentrátov, muštov, drení, príprave koláčov, čajov, vína a iných pochutín.
Zdroj: Samuel Michálek
Zdroj: Samuel Michálek
Zdroj: Samuel Michálek
Galéria k článku

Pestovali sa už v 14. storočí ako liečivé rastliny a v 15. storočí, odkedy boli využívané ako záhradné ovocie v Dánsku, Nemecku i Holandsku, boli opísané spôsoby ich pestovania. Pestovaním ríbezlí sa zaoberali mnohé generácie našich predkov a naším poslaním je, aby sme tieto zvyky v záhradách zachovali. Zvlášť ríbezle čierne sa považujú za zázračné rastliny s vysokými a cennými nutričnými hodnotami a vysokým obsahom vitamínu C. Bobule ríbezlí čiernych v čerstvom stave obsahujú vitamín C v množstve 150 až 280 mg/100 g plodov, čo je 3- až 5-násobne vyšší obsah v porovnaní s citrónmi.
Šľachtenie v Bojniciach
Na našom území sa prvé ríbezle dovezené z Nemecka začali rozširovať v 16. storočí v zámockých a kláštorných záhradách. Slovensko sa zaoberalo šľachtením kvalitných odrôd ríbezlí čiernych už od roku 1959 na šľachtiteľskej stanici v Bojniciach. Od roku 1962 sa pracovisko výskumného ústavu v Bojniciach zaoberalo šľachtením nových odrôd ríbezlí červených aj bielych. Dlhodobým šľachtením vznikali v Bojniciach kvalitné odrody odolné proti nepriaznivým podmienkam. Ovocinári získavali poznatky o nových odrodách z tohto pracoviska pre zakladanie nových plantáží. Kde sú tieto odrody a prečo sa málo ponúkajú na predaj? V minulosti sa vo veľkom pestovali na Slovensku, v Česku, v Maďarsku i v Poľsku. Pestovanie ríbezlí sa na Slovensku znížilo z dôvodu voľného pohybu tovaru a dovozu koncentrátov na výrobu ďalších produktov zo zahraničia. Ukončením šľachtenia nových odrôd ovocných druhov vrátane ríbezlí stagnuje na Slovensku aj registrácia nových ovocných odrôd.
Rarita
Na Slovensku vznikla aj odroda ‘Čierna perla’ krížením odrôd ‘Strata’ x ‘Jet’. Zvláštnosťou tejto ríbezle je, že má plody zelené, v čase zberovej zrelosti sú zelenožlté. Vzrast krov je slabý a rastlina je nízka. Plody sú stredne veľké, mierne guľovito sploštené. Bobule dozrievajú stredne skoro, v prvej dekáde júla. Zrelé ovocie je sladké, veľmi dobrej chuti s typickou vôňou čiernych ríbezlí. Odroda prináša pravidelnú, stredne vysokú až vysokú úrodu kvalitného ovocia. Vyhovujú jej stredne ťažké pôdy s dostatkom živín a doplnková závlaha.
Právny základ
Proces registrácie odrôd pestovaných rastlín a uvádzaní množiteľského materiálu pestovaných rastlín na trh je upravený v zákone č. 597/2006 Z. z. Tento zákon upravuje celý proces registrácie odrôd vrátane uznávania množiteľského materiálu odrôd pestovaných rastlín, ktoré sú registrované v Štátnej odrodovej knihe. Podľa nariadenia vlády č. 50/2007 Z. z. platí lehota registrácie odrôd druhov ovocných drevín do konca tridsiateho kalendárneho roka. Vo Výskumnom ústave ovocných a okrasných drevín, a. s., bolo vyšľachtených 16 odrôd ríbezlí, ktoré prešli odrodovými skúškami a boli riadne registrované v Listine registrovaných odrôd (LRO). Väčšine týchto odrôd už uplynula 30-ročná lehota ich registrácie. V LRO zo 16 registrovaných odrôd zostali už len štyri odrody. Niektoré odrody, aj keď už nie sú registrované, sú chránené pred nelegálnym rozširovaním právnou ochranou.
TOP ODRODY ČERVENÝCH, ČIERNYCH I BIELYCH RÍBEZLÍ NÁJDETE V GALÉRII
Vráťte ich do záhrad
Pestovanie ríbezlí v záhradách má význam pre konzumáciu bobúľ v čerstvom stave pre zdravú výživu. Je to len o návykoch, životnom štýle a návrate k tradíciám, aby sa produkty ríbezlí viac využívali v gastronómii a bežných výrobkoch v domácnosti. Slovenské odrody ríbezlí sa vyznačujú vysokými úrodami a vysokou kvalitou dopestovanej produkcie. Je dobre si ich pripomenúť, ak by sa zvýšil záujem o ich pestovanie v záhradách. Ríbezle čierne vyšľachtené na Slovensku vyžadujú vyššiu starostlivosť v suchších oblastiach, účinnú výživu, doplnkovú závlahu a ochranu proti americkej múčnatke egreša.