Teraz je čas, keď môžete takéto chvíle pripraviť aj svojim deťom a vnúčatám – zasadiť v záhrade už túto jar stromček jablone, hrušky, čerešne, slivky a iných druhov ovocia.
Vyberajte zodpovedne
Nie je totiž jedno, odkiaľ stromček pochádza, hoci zdanlivo je možností veľa. Čím sa teda riadiť? V čom spočíva vonkajšia a vnútorná kvalita ovocného výpestku?
Príbeh sa začína v škôlke. Dôležité je, aby už pôda v nej bola takzvane panenská, teda aby sa na nej doposiaľ nepestovali ovocné stromy. Dôležité je aj to, aby boli vzorky pôdy zo škôlky testované v laboratóriu Ústredného kontrolného a skúšobného ústavu poľnohospodárskeho (ÚKSÚP) na prítomnosť háďatiek, ktoré voľným okom nevidíte, ale môžu prenášať niektoré vírusy a oslabovať tak rast a zdravie stromčekov.
- Práva šľachtiteľov
Existujú staré odrody, pri ktorých sa už poväčšinou ani nevie, kto ich objavil, a tak patria k takzvaným voľným. Stále však prebieha šľachtenie nových, ku ktorým prináleží aj právo šľachtiteľa na ochranu duševného vlastníctva.
Vyšľachtenie novej odrody je proces, ktorý trvá desiatky rokov. Z množstva krížení a tisícok semenáčikov, ktoré šľachtiteľ sleduje a vyhodnocuje v rôznych etapách výberu, môžu na konci procesu vzísť jedna či dve odrody. Je to vzácny výsledok, ktorý si šľachtiteľ chce chrániť.
A právne chránené odrody alebo odrody s ochrannou známkou sa dostávajú na trh cez škôlkarské firmy, ktoré sú držiteľmi licenčných zmlúv s majiteľmi odrôd. Za každý rozmnožený a predaný stromček platia majiteľom odrôd licenčný poplatok. Preto sú právne chránené odrody drahšie ako voľné odrody.

Dôležitosť podpníkov
Na jar je v nej veľmi rušno. Podpníky sa musia dostať do pôdy, aby sa s pribúdajúcimi teplejšími dňami naštartoval ich rast. Dôležitá je prirodzená vlaha aj doplnková závlaha v suchšom období. Každý podpník, ktorý sa v registrovanej škôlke vysadí, musí mať doklad o pôvode a zdravotnom stave. Je totiž dôležitým „stavebným“ prvkom budúcich stromčekov. Cez jeho korene prichádza výživa a ovplyvňuje aj to, aký bude rast stromu.
Podpníkov je veľké množstvo druhov a odrôd. Zlepšovaniu ich vlastností sa venujú šľachtitelia tak, aby boli vhodné do rôznych podmienok a na rôzne účely pestovania. Niektoré sú dokonca odolné proti vírusom a baktériám. Medzi najznámejšie patria podpníky pre jablone ako M 9, MM 106, A2 a MM 111.

Z novších možno spomenúť podpník Geneva®11 rezistentný proti spále ružokvetých a odolný proti rôznym bakteriózam. Hrušky sa pestujú na hruškových alebo dulových podpníkoch. Pre slivky sa používa podpník St. Julien, myrobalan, Wavit či Weiwa. Menej známy je novší podpník Docera®. Niektoré, takzvané polyvaletné podpníky majú tú výhodu, že ich možno použiť pre viaceré druhy, napríklad pre slivky aj pre marhule. Čerešne sa pestujú na podpníkoch čerešňa vtáčia Alkavo a Gisela 5. Väčšina podpníkov sa rozmnožuje vegetatívnym spôsobom, odrezkami alebo in vitro kultúrami. Jedným z mála generatívnych podpníkov je selekcia broskyne Montclar®. Kôstky sa v tomto prípade na jeseň vysejú do pripravenej pôdy v škôlke a na jar z nich začnú rásť podpníky, ktoré možno v lete zaočkovať odrodami broskýň aj mandlí.