Už CHUDNETE do plaviek? Zaraďte do jedálnička túto menej známu LISTOVÚ zeleninu
19. 5. 2024, 20:00 (aktualizované: 30. 5. 2024, 20:41)

Zdroj: Canva
Ak chcete mať do leta štíhle bruško, vaša strava by mala byť pestrá a plná zeleniny. A čo tak vyskúšať aj jej menej známe druhy? Čakanku štrbákovú si viete vypestovať aj vo svojej záhrade!
Zdroj: Canva
Zdroj: Canva
Zdroj: Canva
Galéria k článku

Zelený poklad
Listová zelenina nesmie chýbať v žiadnej záhrade. Ocenia ju ľudia, ktorý milujú zdravé pokrmy, i tí, ktorí momentálne držia diétu. Ak ste dodnes pestovali len špenát, či hlávkový špenát, vyskúšajte zmenu! Skvelým spestrením totiž môže byť aj čakanka štrbáková, ktorá sa však v našich končinách pestuje len veľmi málo. Čakanka štrbáková sa nápadne podobá na hlávkový šalát, no veľkou výhodou tejto plodiny je to, že je odolná voči nízkym teplotám. Preto sa môže pestovať už skoro na jar. Podľa tvaru listov čakanku štrbákovú delíme na jesennú, ktorá je známa ako endívia a zimnú, ktorá má názov eskariol. Pre endíviu sú typické kučeravé listy, ktoré majú biely, či žltý stred a jemnú chuť. Naopak eskariol má široké listy a táto rastlina sa u nás skoro nepestuje, vzhľadom na klimatické podmienky, keďže jej zber je až vo vianočnom období.
Zdroj: Canva
Čakanka štrbáková je listovou zeleninou, ktorá je odolná voči nízkym teplotám.
Ako ju pestovať?
Ak sa rozhodnete pestovať čakanku štrbákovú vo svojej záhrade, doprajte jej slnečné miesto, ktoré bude dostatočne chránené pred vetrom. Čakanka miluje priepustnú a teplú pôdu s dostatkom živín. Vysievať ju môžete od druhej polovice júna a tiež v júli. Semená vysievajte do riadkov, ktoré budú od seba vzdialené približne 30 cm.
Zdroj: Canva
Čakanke štrbákovej doprajte slnečné stanovište.
Plná vitamínov
Čakanka štrbáková je plodina, ktorá vytvára polouzavreté hlávky. Na konzumáciu sú určené neprerastené ružice listov. Čakanka je skutočným klenotom medzi listovou zeleninou, keďže obsahuje železo, draslík, ale tiež fosfor. Obsahuje tiež vitamíny skupiny A a B. A keďže je čakanka štrbáková nízkokalorickou potravinou, môžete si ju dopriať bez výčitiek a nepriberiete!
Zdroj: Canva
Čakanka štrbáková je plná cenných látok.