Reklama

Zázračná potravina, ktorá vás zbaví všetkých druhov chorôb.

Ak hľadáte ovocie na spevnenie kostí, figy sú jedným z nich. Päť stredne čerstvých fíg má okolo 90 miligramov vápnika a ďalších živín šetriacich kostru, ako je draslík a horčík. Čerstvé figy nájdete v obchodoch najmä počas leta a jesene alebo si kúpte sušené. Pol šálky sušených fíg má 121 miligramov vápnika.

Zdroj: Shutterstock

Reklama

Figy sú zázračná superpotravina na všetky druhy chorôb a v jedálničku by ste ich nemali prehliadať. Majú bohatú históriu a sú také prispôsobivé, že sa môžu používať v sladkých aj v slaných jedlách.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    TEASER | CHREN posilňuje imunitu a zabraňuje vzniku rakoviny

    Figovník obyčajný (Ficus carina) je pestovaný najmä kvôli chutným plodom, ktoré dozrievajú raz ročne. Je prispôsobený na pestovanie v našich podmienkach, takže ho kľudne môžete zasadiť do záhradky. Zber plodov začína v auguste a vrcholí práve teraz v októbri.

    Figy sú nabité vlákninou, ktorá pomáha zdravému pohybu čriev a zmierňuje zápchu. Figy znižujú hladiny triglyceridov (tukových častíc v krvi, ktoré spôsobujú srdcové ochorenia) a prispievajú k zlepšeniu zdravia srdca. Figy obsahujú vitamín B6, ktorý je zodpovedný za produkciu serotonínu, ktorý zvyšuje vašu náladu a znižuje hladinu cholesterolu.

    Zdroj: Shutterstock

    Aj keď sa pri reze zmýlite, nebojte sa, figovník ľahko zregeneruje.

    Pravidelná konzumácia fíg pomáha znížiť riziko rakoviny hrubého čreva. Dôvodom je vláknina, ktorá rýchlo odstraňuje odpad v tele. Figy obsahujú vápnik, draslík a horčík, ktoré zlepšujú hustotu kostí a znižujú rozpad kostí. Figy obsahujú sliz, ktorý lieči boľavé hrdlo, pretože pôsobí upokojujúco a zmierňuje bolesť a stres v hlasivkách.

    Ak máte figovníky vysadené v kvetináči, môžete sa tešiť na dve úrody, a to ak ich v októbri prenesiete do svetlejšej miestnosti, ideálne s teplotou nad 0 °C. Plody tak neopadajú a dozrejú na jar a v lete na budúci rok.

    Vyberáme pre vás niečo PLUS