Hliva ružová: Za obalom jej krásy sa skrýva tajomstvo chuti a význam pre naše zdravie
12. 1. 2024, 18:00 (aktualizované: 30. 5. 2024, 20:40)

Zdroj: Canva
Spoznáte ju aj ako jednu z najfotografovanejších húb na Instagrame, ale so svojimi úžasnými volánikmi a krásnym ružovým rumencom je plná zdravotných benefitov. A navyše, chutí ako slanina - poznáte hlivu ružovú?

Zdroj: NMH/Záhradkár
Hliva ružová (Pleurotus djamor) je jedlá tropická huba, ktorá rastie v trsoch na stromoch z tvrdého dreva. Tieto huby patria do čeľade Pleurotaceae, z ktorých je najrozšírenejšia hliva sivobiela. Hliva ružová má silnú drevitú arómu a má tvrdšiu štruktúru ako ostatné hlivy.
Zdroj: shutterstock
Na pestovanie budete potrebovať čerstvo zrezané, zdravé kmene živých listnatých stromov.
Liečivé účinky hlivy ružovej sú využívané pri liečbe civilizačných ochorení. Obsahuje glukány, ktoré zvyšujú odolnosť organizmu proti virózam a zamedzujú či spomaľujú rast niektorých typov zhubných nádorov.
Hliva ružová je známa a obľúbená huba predovšetkým pre svoju chuť. Spojením s paprikovým korením vám dokáže na panvici imitovať slaninu. Má veľmi krátku trvanlivosť a je potrebné ju zjesť do niekoľkých hodín od zberu. Jej trvanlivosť môžete predĺžiť skladovaním na jeden deň v chladničke, ale nemusí si zachovať svoju dymovú arómu.
Zdroj: Canva
Hliva ružová má krátku trvanlivosť a je potrebné ju zjesť do niekoľkých hodín od zberu.
Hliva ružová je známa pre svoje pozitívne dopady na ľudské zdravie. Veľmi dobre posilňuje našu imunitu pred vírusovými ochoreniami, bojuje s vysokou hladinou cholesterolu v krvi a zmierňuje stres, pomáha pri vysokom krvnom tlaku a zlepšuje kvalitu spánku. Hliva ružová je liečivá huba:
- má antioxidačné vlastnosti,
- má antibakteriálne účinky,
- má protirakovinové účinky,
- posilňuje imunitu,
- pomáha pri liečbe vysokého cholesterolu.
Zdroj: Canva
Hliva ružová je liečivá huba