Reklama

Jednoduchý návod! Začnite pestovať zdravé klíčky a mikrobylinky už dnes

Vyzerá to pekne a obzvlášť v zime je príjemné pozerať sa, ako sa semienka prebúdzajú k životu.

Zdroj: Shutterstock

Reklama
záhradkár logo

Patrícia Lešková

Externá redaktorka

Ak hľadáte jednoduchý a lacný spôsob, ako obohatiť svoju stravu o vitamíny, minerály a enzýmy, klíčky a mikrobylinky sú skvelou voľbou.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:39
Remaining Time 0:39
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Určite vám budú chutiť! Pripravte si skvelé ENERGY BALLS

    Klíčky vs. mikrobylinky

    Klíčky a mikrobylinky sa líšia spôsobom pestovania, fázou rastu a využitím.

    Klíčky sa pestujú vo vode alebo v prostredí s vysokou vlhkosťou bez použitia pôdy, pričom sa konzumujú celé – vrátane koreňov, stonky aj semena. Sú pripravené zvyčajne už po 2 až 7 dňoch.

    Mikrobylinky sa pestujú v pôde alebo substráte, potrebujú svetlo a zberajú sa o niečo neskôr, keď majú malé lístky, zvyčajne po 1 až 3 týždňoch.

    Chuť mikrobyliniek je intenzívnejšia a koncentrovanejšia, kým klíčky majú jemnejšiu chuť. Klíčky sú ideálne na rýchle občerstvenie alebo do šalátov, zatiaľ čo mikrobylinky sa často používajú na dochutenie a ozdobu jedál. Hlavný rozdiel je teda v dĺžke pestovania, spôsobe konzumácie a intenzite chuti.

    Zdroj: shutterstock.com

    Naklíčiť sa dá takmer všetko, napríklad aj žerucha, červená repa, rukola, reďkovka, horčica, šošovica. Rovnako sa dajú zberať mikrobylinky.

    V čom môžete nakličovať?

    Môžete si zakúpiť špeciálne nádoby alebo si jednoducho poradiť s tým, čo máte doma.

    • Pohár (napr. zaváraninový pohár s gázou)
    • Špeciálne nakličovacie misky alebo nádoby
    • Nakličovací tanier
    • Klíčiace sitko
    • Bavlnená alebo ľanová utierka
    • Plastové či keramické nádoby s odtokovým systémom
    • Sklenené nádoby s vetraním
    • DIY nádoby z recyklovaných materiálov (napr. plastové fľaše s otvormi)

    Zdroj: Shutterstock

    Na klíčky či mikrobylinky je dobré vybrať si na to určené semienka. Bežné semienka určené na hriadky sú totiž veľakrát chemicky ošetrené, aby lepšie odolávali chorobám či škodcom.

    Ako mať klíčky?

    Strukoviny, klíčky, obilniny – jednoducho to, čo chcete naklíčiť – treba vložiť do pohára či misky, zaliať studenou vodou a nechať na noc namočené.
    Ráno z nich vodu vylejte a semienka dôkladne prepláchnite. Potom ich dajte do nádoby na klíčenie, ktorú umiestnite na svetlé a teplé miesto. Aspoň trikrát denne ich prepláchnite vodou. Preplachovanie je veľmi dôležité, aby semienka nezačali plesnivieť. Dajte však pozor, aby boli klíčky iba vlhké a nezostávali v prebytočnej vode.

    Zdroj: Shutterstock

    Klíčky výrazne znásobujú zdravotné benefity munga.

    Niektoré semienka sa počas klíčenia úplne zbavia šupky, pri iných môžete šupku odstrániť, pretože máva horkastú chuť. Stačí, ak klíčky prepláchnete prudším prúdom vody alebo ich premiešate vo vode, a nežiaduca šupka sa oddelí. Pri väčších semienkach, ako napríklad mungo či pohánka, to ide ťažšie – šupky je potrebné buď odstrániť ručne, alebo sa s nimi zmieriť.

    Prípravu chutných klíčkov si naplánujte na dni, keď budete doma. Ak by sa stalo, že ste s nakličovaním už začali a nečakane musíte odcestovať, môžete semienka prepláchnuť a nechať ich odkvapkať. Následne ich uložte do chladničky, kde sa ich rast vďaka chladu spomalí.
    Ak sa stihnete vrátiť domov do šiestich dní, môžete pokračovať tam, kde ste prestali. Pri dlhšom čase je však lepšie semienka vyhodiť a začať s pestovaním nanovo.

    Pestovanie mikrobyliniek

    Mikrobylinky sa pestujú v plytkej nádobe s použitím pôdy, substrátu, vaty alebo kokosovej rohože. Semená sa rovnomerne rozložia na povrch a jemne zavlažia, pričom ich netreba zasypávať. Nádoba sa umiestni na svetlé miesto, ideálne na parapet alebo pod umelé svetlo, pretože mikrobylinky potrebujú na rast dostatok svetla.
    Počas pestovania je dôležité substrát udržiavať vlhký pomocou rozprašovača, ale vyhnúť sa premočeniu.
    Mikrobylinky sú pripravené na zber, keď dosiahnu výšku 5 až 10 cm a majú vytvorené klíčne lístky, čo zvyčajne trvá 1 až 3 týždne. Zberajú sa nožnicami a používajú sa na dochutenie jedál alebo ako dekorácia.

    Zdroj: shutterstock

    Mikrobylinky sú výbornou a rýchlou cestou, ako do tela dostať vysokú dávku vitamínov.

    Počuli ste už náš podcast? V každej epizóde vám prezradíme praktické tipy do záhrady a poskytneme zaujímavé rozhovory s odborníkmi.

    Autor článku

    Patrícia Lešková

    Externá redaktorka
    Vyštudovaná žurnalistka, pre ktorú je momentálne záhrada najväčším relaxom aj inšpiráciou, a to aj napriek tomu, že kedysi dávno si myslela, že bude mať v záhrade len pekne upravený trávnik.