POZOR! Ohŕňate nos nad zelenými RUŽIČKAMI? Dokážu pokryť dennú dávku VITAMÍNU C
28. 1. 2025, 14:00

Zdroj: shutterstock
Lahodné zelené guľôčky sú jednou z najvďačnejších surovín zimných zeleninových hriadok. Na záhone vydržia pokojne celú zimu, v kuchyni potom odvedú parádnu službu.

Zdroj: redakcia Záhradkár
Žiadnu inú zeleninu tak neznechutíte ľuďom dlhým varením a dusením ako ružičkovú kapustu. Kapusta obyčajná ružičková sa najčastejšie označuje ako ružičkový kel. Zo zelených krehkých guľôčok sa razom stanú nechutne vyzerajúce šedé rozvarené gule. Pritom tento kultivar kapusty má všetky predpoklady stať sa sezónnym šampiónom. Stačí ju len správne pripraviť, aby si zachovala sviežu farbu a chrumkavosť.
Lacný zdroj vitamínov
Odoláva mrazom a pri troche šťastia vydrží na záhone až do jari. Je plná vlákniny a v chuti sladkastá s miernym podtónom horkosti. Navyše dobre zasýti, takže ju môžete servírovať ako plnohodnotný vegetariánsky chod. Lístky sa dajú rozobrať alebo nastrúhať do šalátov. Garantujeme vám, že si zelené hlavičky zamilujete. Dokonca je ešte chutnejšie, keď ju prejdú prvé mrazíky. Vyznačuje sa vysokým obsahom vitamínu C, na pokrytie dennej potreby stačí 100 g ružičiek. Ďalej obsahuje vitamín A, E a vitamíny skupiny B, ako aj veľké množstvo rastlinných bielkovín, draslík, vápnik, horčík a síru. Ružičkový kel je pomerne lacný, obsahuje veľké množstvo ochranných látok.
Zdroj: shutterstock
Ružičkový kel je zdroj vitamínu B1, ktorý je veľmi dôležitý pre našu mentálnu sviežosť, sústredenie sa, má taktiež antistresové účinky a napomáha k lepšej fyzickej kondícii.
Zo zimy do tepla
Ružičky sa zberajú podľa odrody v jeseni alebo v zime, len čo dosiahnu priemer 1,5 až 4 cm. Na trhu či v obchode si môžete kúpiť celý hlúb s ružičkami alebo jednotlivé ružičky. Na hlúbu vydržia dlhšie, jednotlivé ružičky rýchlo vädnú, nedajú sa teda dlho skladovať a mali by sa spotrebovať hneď. Mali by byť svetlo zelené, lesklé, pevné a uzavreté. Varí sa z nich polievka, môžete ich zapiecť, pripraviť zeleninový nákyp a obzvlášť dobre chutia dusené na masle, okorenená muškátovým orieškom. Na jeseň si ich viete pripraviť k divine v kombinácii s pečenými jedlými gaštanmi.
Zdroj: shutterstock
Ružičky sa tvoria v pazuchách listov rozmiestnených po celej dĺžke hlúbu. Dorastajú do veľkosti 2 až 4 cm a na jednej rastline ich môže byť 20 až 60.
Pre ľudí pod stresom
Drobné príbuzné veľké kapusty s pôvabným prívlastkom ružičková síce počas prípravy nevonia tak krásne ako kráľovná kvetín (je to dané vysokým obsahom sírnatých látok), zato je pre vaše zdravie i kuchyňu veľmi prospešná. Ružičkový kel je zdroj vitamínu B1, ktorý je veľmi dôležitý pre našu mentálnu sviežosť, sústredenie sa, má taktiež antistresové účinky a napomáha k lepšej fyzickej kondícii. Zvýšenú spotrebu tohto vitamínu majú najmä tehotné a dojčiace ženy, fyzicky pracujúci ľudia, deti v období vývinu i ľudia pod častým tlakom stresu.
Zdroj: shutterstock
Pomerne krátky čas môžete ružičky uchovávať v chladničke. Balením do polyetylénových fólií môžete predĺžiť ich trvanlivosť na dvojnásobok. Konzervovať ich môžete mrazením, pričom sa dobre uchová aj ich nutričná hodnota.
Počuli ste už náš podcast? V každej epizóde vám prezradíme praktické tipy do záhrady a poskytneme zaujímavé rozhovory s odborníkmi.