Sú nízkokalorické a bohaté na VLÁKNINU. Už dávno mali byť súčasťou vášho jedálnička
23. 10. 2023, 20:00 (aktualizované: 30. 5. 2024, 20:40)

Zdroj: Shutterstock
Artičoky obsahujú viacero zdraviu prospešných látok, ktoré sú dôležité pri liečbe mnohých ochorení a podporujú aj celkové zdravie, odporúča sa ich konzumovať na pravidelnej báze.
Zdroj: shutterstock
Zdroj: shutterstock
Zdroj: Shutterstock
Galéria k článku

Zdroj: NMH/Záhradkár
Artičoka patrí k najlepším liekom na pečeň a žlčník. Zvyšuje tvorbu žlče a tiež jej vylučovanie, podporuje detoxikačnú činnosť pečene a vylučovanie škodlivín močom. Znižuje hladinu krvného cukru a je vhodným doplnkovým liečivom pri diabete. Zabraňuje ukladaniu cholesterolu v cievach.
Zdroj: shutterstock
Určite dobre poznáte artičoku kardovú známu ako bodliak a artičoku zeleninovú.
Niektoré antioxidanty v artičokách môžu indikovať smrť rakovinových buniek a môžu zastaviť tvorbu nových. A tiež pravidelné užívanie artičokov môže viesť k zníženiu cukru v krvi.
Zdroj: shutterstock
Najčastejšie sa artičoky dávajú na pizzu, vďaka čomu dokážu vyladiť celú chuť ešte viac.
Forma konzumácie je rôzna, podľa toho, komu čo vyhovuje - artičoky sa dajú konzumovať čerstvé. Aj napriek tomu, že v slovenskej kuchyni nie sú až tak často používané, veľmi obľúbené sú v talianskej, najčastejšie sa dávajú na pizzu.
Artičoka obsahuje okolo 68 mikrogramov kyseliny listovej v 100 g a je tak veľmi užitočnou zeleninou, ktorú by do svojho jedálnička mali zahrnúť tehotné ženy a ženy, ktoré chcú otehotnieť.
Aby ste sa vyhli zdravotným problémom spojenými s pečeňou, odporúča sa pravidelne užívať artičoky. Extrakt z ich listov chráni pečeň pred jej poškodením a obnovuje aj rast tkaniva.