Reklama

Kanadská, aljašská alebo kamčatská čučoriedka? Nemusíte si vyberať, u nás sa darí všetkým

Zemolez a muchovník nepatria do druhu čučoriedka, pripomínajú ju len tvarom, farbou a chuťou.

Zdroj: redakcia Záhradkár

Reklama

Kanadské čučoriedky sa v posledných rokoch tešia veľkej obľube. Dospetovať ich, nie je náročné, treba však dodržať niektoré pravidlá. A čo kamčatské čučoriedky? Sú oproti kanadským menej náročné a rodia medzi prvými ovocinami.

Drobné ovocie je s človekom neodmysliteľne späté už od nepamäti. To, že jednoznačne patrí do nášho jedálneho lístka, potvrdzujú aj nálezy z čias dávno minulých, keď práve drobné lesné ovocie tvorilo základ stravy vtedajších ľudí.

Kanadské čučoriedky

Sú nenáročný ovocný druh, ktorý si vyžaduje slnko a kyslú pôdnu reakciu. Optimálne pH je v rozmädzí 3,5 až 4,5. Ak by ste tieto hodnoty nedodržali, rastliny by chradli, trpeli náchylnosťou na choroby a škodcov, nedosahovali úrody a v konečnom dôsledku by odumreli. Ak pôda optimálne pH nemá, je možné to napraviť primiešaním kyslej vrchoviskovej rašeliny, štiepky, kôry a ihličia z ihličnatých drevín. Tieto substráty výrazne pomáhajú.Potrebujú veľa vody, ale na zamokrenie sú citlivé. Výborné je, že nezáleží, v ktorom kúte Slovenska bývate, darí sa im na celom našom území. Čo si však vyžadujú je pravidelný rez, ktorý ak vynecháte, veľké sladké plody dopestujete len ťažko. Choroby a škodcovia sa im zatiaľ s úspechom v našich podmienkach vyhýbajú, no nájdu sa aj výnimky.

Aby ste sa dočkali úrody, je nutné myslieť na prípravu pôdy pred výsadbou a samozrejme vybrať si tú správnu odrodu.

Čučoriedky sa dajú pestovať aj na balkóne! Takto:

Video Player is loading.
Current Time 0:00
Duration 0:00
Loaded: 0.00%
Stream Type LIVE
Remaining Time 0:00
 
1x
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected

      Kamčatská čučoriedka zarodí medzi prvými

      U nás je zemolez ešte stále netradičným ovocím, ktoré v našich podmienkach dozrieva ako prvé. Už v apríli sa súčasne s fialovozelenými listami objavujú na kroch aj nenápadné žltobiele kvety. Približne mesiac po odkvitnutí môžete začať so zberom podlhovastých sivomodrých bobúľ, ktoré farbou a chuťou pripomínajú čučoriedky. Na prostredie nemá veľké nároky, darí sa mu v nižších i vo vyšších nadmorských polohách. Výhoda je, že je mrazuvzdorný, dokonca aj jeho kvety zvládnu v čase kvitnutia teploty pod bodom mrazu. Takže sa nemusíte báť, že si na plodoch nepochutíte. Pôdu potrebuje mierne kyslú bohatú na humus.

      Zdroj: Profimedia

      Zemolez rastie spočiatku pomalšie, ale potom vás zásobí bohatou úrodou.

      Aljašská čučoriedka

      Nie je nič iné ako muchovník. Jedná sa o tvarovo plastický ker, ktorý sa dá pestovať aj ako viackmenný strom či jednoducho strom na vyššom kmeni, kedy sa ostatné výhonky vyrastajúce z pod zeme zrezávajú vždy pri báze kmeňa. Muchovník nájdete rásť v Európe, Ázii, Severnej Amerike. V našich podmienkach sa najčastejšie stretnete s druhom Amelanchier lamarckii (amelanchier Lamarkov). Muchovník okrem úžitkovej funkcie, má aj okrasnú. Vynikne samostatne uprostred trávnika, krásny je v záhone, ale uplatní sa aj v živom plote, pretože veľmi dobre znáša rez, na ktorý nemá špeciálne nároky. Rovnako to platí aj pri výbere stanovišťa. Na rozdiel od predchádzajúcich nepotrebuje úpravu pôdnej reakcie, dokonca je benevolentný k podmienkam pestovania. Dokáže totiž zvládnuť prípadné sucho, nízke teploty či prípadný polotieň. Jediné čo môže byť trošku problém je, že ho napáda monilióza, ktorá škodí na jablkách či hruškách. Ale niet sa čo čudovať, muchovník je z rovnakej čeľade ako spomínané ovocie. Pozitívom však je, že chemickú ochranu robiť netreba, stačí mechanicky odstraňovať napasnuté časti. Zo škodcov sa mu nevyhne vlnačka krvavá, ktorej je častým hostiteľom.

      Zdroj: archív

      Muchovník má veľmi zdravé a chutné plody. Určite by nemal chýbať v žiadnej záhrade na spestrenie chutí.

      Ako správne vysadiť čučoriedky? Pozrite si video

      Video Player is loading.
      Current Time 0:00
      Duration 0:00
      Loaded: 0.00%
      Stream Type LIVE
      Remaining Time 0:00
       
      1x
        • Chapters
        • descriptions off, selected
        • subtitles off, selected

          Oplatí sa prečítať si: