Reklama

Kapra z VANE nikdy nepúšťajte naspäť do RYBNÍKA! Neurobíte tým dobrý skutok

Zo živých rýb sa počas vianočných sviatkov tešia najmä deti.

Zdroj: shutterstock

Reklama

Zo živých rýb sa počas vianočných sviatkov tešia najmä deti a mnohí z nás podľahnú túžbe spraviť dobrý skutok a darovať kaprom život.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Viete, ako správne vybrať živú vianočnú RYBU na trhu?
    Zdroj: redakcia Záhradkár

    Všímajte si!

    Vôňa: Čerstvá ryba by mala mať jemnú, sviežu vôňu morskej vody alebo čistého prostredia. Silný rybí zápach alebo zápach po amoniaku sú znakmi, že ryba už nie je čerstvá.
    Pohyb: Ak je ryba nažive, mala by byť aktívna a pohyblivá, nie letargická. Môžeš sa na ňu pozrieť a sledovať, či sa hýbe, najmä jej plutvy alebo žiabre.
    Predajca: Pýtaj sa predajcu na pôvod ryby a spôsob chovu. Ideálne je kúpiť rybu od miestneho chovateľa alebo trhu, ktorý poskytuje čerstvé produkty.

    Zdroj: shutterstock

    Predajca nesmie svojou činnosťou nepriaznivo ovplyvňovať okolie zápachom alebo hlukom.

    Povinnosti zákazníka

    Kupujúci musí zvážiť manipuláciu s kaprom, poprípade využiť možnosť jeho usmrtenia na predajnom mieste alebo minimalizovať čas, počas ktorého by bol kapor mimo vody. Pri prenose kapra by sa mal kupujúci vyhýbať igelitovým taškám. Zároveň, ak si už kapra kúpite, dbajte na to, že vypúšťanie kúpených rýb do prírodných vodných tokov v zimnom období má pre ryby smrteľné dôsledky.

    Zdroj: shutterstock

    Nielen predávajúci, ale aj kupujúci má určité povinnosti po nákupe živého kapra.

    Vianočná tradícia

    Zo živých rýb sa počas vianočných sviatkov tešia najmä deti a mnohí z nás podľahnú túžbe spraviť dobrý skutok a darovať kaprom život. Táto pekná myšlienka im v skutočnosti zaručí istú, pomalú a bolestivú smrť. Kapry určené na štedrovečerný stôl sú niekoľkonásobnou manipuláciou a z nej vyplývajúcou stratou tuku oslabené, v mnohých prípadoch aj mechanicky poškodené.

    Zdroj: shutterstock

    Pri výlove kaprov sa musí zabezpečiť, aby nedochádzalo k ich poraneniu nevhodným rybárskym náčiním .

    Smrteľné následky

    Strata veľkého množstva tuku síce priaznivo vplýva na kvalitu mäsa, ale zároveň oslabuje organizmus ryby. Ryba ako studenokrvný živočích je závislá od teploty okolitého prostredia. Ak ho vypustíte do prírodného prostredia a teplota vody stúpne, začnú sa objavovať plesne, čo je pre kapra smrteľné.

    Zdroj: shutterstock

    Predaj sladkovodných trhových rýb vo všeobecnosti predstavuje takzvaný ambulantný predaj.

    Počuli ste už náš podcast? V každej epizóde vám prezradíme praktické tipy do záhrady a poskytneme zaujímavé rozhovory s odborníkmi.

    Autor článku

    Redaktorka časopisu Záhradkár, záhradníčka a milovníčka zvierat v jednej osobe. Prírodu, ako majstrovské Božie dielo najradšej poznávam všetkými zmyslami. Očami obdivujem nekonečnú paletu farieb, ušami vnímam usilovné opeľovače, cez nos prúdia originálne vône kvetov a na jazyku sa rozplýva sladká chuť ovocia. Od malička som mala k záhradkárčeniu blízko a vďaka mojim starým rodičom som spoznala, aká dôležitá je láska k vlastnej pôde.