Reklama

Ktorý si vybrať? Med je skutočný poklad pre zdravie, ale nemali by ste ho skladovať hocikde

Spomedzi 82-tisíc druhov hmyzu len včely produkujú tie najcennejšie látky nielen pre ľudí, ale pomáhali prírode, pri tvorbe druhov, ale aj ich posilňovaní už pred 150 miliónmi rokov. Pomáhali mnohým civilizáciám a pomáhajú dodnes.

Zdroj: Shutterstock

Reklama
Ing. Marcela Šišoláková

Marcela Šišoláková

Vedúca redakčného tímu časopisu Záhradkár

V podcaste Záhradkár sme vyspovedali včelára, ktorý sa svojej záľube venuje neuveriteľných 60 rokov. Niekdajší správca včelárskeho múzea – Včelárskej paseky v Kráľovej pri Senci Rudolf Moravčík neúnavne šíri poznatky o včelách a včelárení a svojou múdrosťou ohuruje mnohých.

Včely medonosné sú v živočíšnej ríši divom sveta. Poskytujú nám 10 produktov, ktoré sa vyznačujú veľkou čistotou, stálosťou. Patria medzi najzložitejšie prírodné látky. Keď aj niekde organizmu priťažia, v rozhodujúcej miere pomôžu nášmu telu. Medzi najvýznamnejšie produkty patria med, peľ, propolis, materská kašička, včelí jed, včelí vosk, ovzdušie včelstva, včielky ako potravina, bioenergia a jej následné spracovanie.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Včelárska paseka | Pozrite, ako to vyzerá vo vnútri úľa

    Čo je to med?

    Med je skutočne veľmi zložitá, homogénna, komplexná látka. Poznáme rôzne typy medu: kvetové, medovicové (tie sú živočíšneho pôvodu), zmiešané (kombinácia kvetového a medovicového). Spotrebitelia často požadujú jednodruhové medy, ako je napríklad agátový, repkový, slnečnicový, pohánkový. Med obsahuje aj peľ, podľa ktorého sa určuje pôvod medu. Med z našej oblasti je skutočne veľmi kvalitný. Dokazujú to výsledky svetových súťaží, kde sa naši producenti, či už prostredníctvom medu, alebo medoviny a iných produktov, prezentujú.

    Zdroj: Shutterstock

    Med priamo od včelárov, slovenský med, je u nás tradičný a už oddávna sa používa ako sladidlo. Ale aj ako liek. Nezabudnite každý deň začať lyžičkou medu. Je to najlepší spôsob, ako posilniť imunitu.

    Med pre zdravie

    Kvetový med obsahuje 120 cenných látok a s prítomnosťou medovice narastá počet cenných látok až do počtu 180. V prípade jedľového medu môže byť aj viac. Spomeňme hlavne enzýmy, vitamíny, minerály, stopové prvky. U medovicových sú to ďalej rôzne flavonoidy, zložité cukry a podobne. Toto všetko naše telo potrebuje a spotrebuje bez zvyšku. Je nespochybniteľné, že med výrazne pomáha pri skracovaní choroby a pri prekonaní jej dôsledkov.

    Ak napečiete koláč s medom, už nepôsobí na váš organizmus kyslo, ale neutrálne. Nebojte sa ho pridať do medovníkov, perníkov, do kyslomliečnych výrobkov (tvaroh, kefír, acidofilné mlieko) či do kávy. Hoci je káva pre organizmus v istom množstve prospešná, okysľuje ho. Práve lyžička medu tento problém vyrieši.

    Med je vynikajúci nielen pre deti, ale aj pre ženy i mužov. Muži by si mali dopriať kvetový med, ktorý je 14-krát lepšie stráviteľný ako cukor. Pre ženy je ideálny med medovicový. Obsahuje veľa minerálnych látok a stopových prvkov dôležitých pre krvotvorbu, na povzbudenie srdcovej činnosti, je menej sladký. Deťom najviac ulahodíte agátovým medom.

    Na chuti záleží

    Ako bolo spomenuté, deťom sa odporúča podávať najmä agátový med, ktorý je lahodný, ľahko stráviteľný, nekryštalizuje. Repkový má ostrú a korenistú chuť. Lipový je sladko-horkastý, slnečnicový sa vyznačuje zvýšenou kyslosťou. Pohánkový obsahuje veľa cenných látok, stopových prvkov, ale kým si spotrebiteľ nezvykne na chuť pohánky, môže mu tento med zapáchať. Podobá sa na melasu. Ak máte problém s výživovou dostatočnosťou, obráťte sa na včelára. Lokálny med z lokálnych polí a lúk a lesov je pre nás najlepšie stráviteľný.

    Do teplého čaju

    Rozpúšťanie pri nízkej teplote je problematické až nemožné. Hovorí sa, že keď si dáte med do horúceho nápoja, čaju alebo kávy, je to ako keby ste si dali cukor. Nie je to celkom pravda. Med je veľmi tepelne odolná potravina. Ak teda včelie produkty a najmä med dáte do nápojov, ktoré udržíte v rukách, nezmení sa ich výživová hodnota. Chúlostivejšia je len materská kašička, ktorá sa pridáva do takzvaných pastovaných medov. Tie treba spotrebovať čím skôr, aby na ne nepôsobila vyššia teplota. Materská kašička je najzložitejšou prírodnou látkou a hovorí o pravosti medu.

    Určite by med nemal byť na slnku, v okne, dlhodobo na radiátore. Med sa totiž dlhodobým pôsobením tepla môže poškodiť. Ideálna na uskladnenie medu je tmavá miestnosť, chladnejšia komora.

    — Rudolf MORAVČÍK

    Je kryštalizovaný med pravý?

    Tvrdenie, že takzvaný scukornatený med nie je kvalitný, je mýtus. Med kryštalizuje, rýchlosť a intenzita tohto prosecu závisí od prítomnosti glukózy a fruktózy. Na svete máme 453 jednodruhových medov a tisíce zmesných medov. A sú len tri, ktoré nekryštalizujú. Čistý agátový, čistý jedľový a zo zahraničných eukalyptový. Všetky ostatné medy skôr alebo neskôr skryštalizujú.

    Zdroj: Shutterstock

    Medzi najvýznamnejšie včelie produkty patria med, peľ, propolis, materská kašička, včelí jed, včelí vosk.

    Podporte imunitu

    Včelí peľ výrazne podporuje trávenie. Je to potravina budúcnosti. Dokonca aj kozmonautom namiesto klasickej stravy dávajú do vesmíru tubičky s peľom, vitamínmi a inými dôležitými látkami. V Japonsku starším obyvateľom poskytujú tieto včelie produkty na udržanie zdravia.

    Materská kašička posilňuje hormonálnu sféru v našom tele. Výrazne pomáha organizmu predchádzať mnohým a mnohým ťažkostiam.

    Propolis nie je vhodný len na rany, popáleniny či ekzémy. Pomáha napríklad pri bolestiach zubov. Je zvlášť vhodný na vnútorné použitie. Ak ráno nalačno užijete 5 až 20 kvapiek tinktúry, výrazne pomôžete respiračnému i tráviacemu traktu.

    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Toto ste netušili! Čo všetko spôsobuje včelám problémy?

      Ak sa o tejto zaujímavej téme chcete dozvedieť oveľa  viac, vypočujte si podcast Záhradkár dostupný nielen na www.izahradkar.sk, ale aj na všetkých podcastových platformách.

      Vyberáme pre vás niečo PLUS

      Autor článku

      Marcela Šišoláková

      Vedúca redakčného tímu časopisu Záhradkár
      Som vyštudovaná záhradná architektka obľubujúca kvitnúce, jedlé a prírodné záhrady. Svojimi skúsenosťami a najmä činmi sa snažím zveľaďovať svoje okolie, edukovať nielen mládež a šíriť skúsenosti a rady renomovaných odborníkov.